Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Zázvor - nejléčivější z léčivých

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je půldruhého metru vysoká rostlina se žlutými květy, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité ztlustlé oddenky, které bývají až 10cm dlouhé. Oddenky zázvoru mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje a celkem 640 různých chemických látek. Zázvor je původem z Asie, pěstuje se v jihovýchodní Asii, západní Africe a karibské oblasti, největšími vývozci jsou Indie, Čína a Indonésie.

Zázračný zázvor je také afrodiziakem
Zázvor v různých formách dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk. Aktivuje srdečně-cévní systém, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu. Pálivá chuť zázvoru zahřívá tělo a je antibakteriální. Celkově působí proti nevolnostem, plynatosti a nadýmání. Rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče. S úspěchem se používá při kinetózách (cestovní nevolnosti) a těhotenských nevolnostech (jen v malém množství). Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a čaj. Silice mírně dráždí, dezinfikuje a prokrvuje pokožku. Pomáhá při bolestech hlavy a stavech napětí, a  pozor – to zdaleka není vše - zázvor je totiž vyhlášeným afrodiziakem!
Na univerzity v New Yorku testovala 614 lidí s různými typy rakoviny prodělávající chemoterapii a léčené zároveň standardními léky proti nevolnosti. Část z nich užívala placebo a část dostávala mletý zázvor v kapslích. Všechny dávky zázvoru se ukázaly vysoce efektivní, ale nejmenší užívané množství - 0,5 gramu - se ukázalo jako nejúčinnější.

V jaké podobě ho užívat
Užívanou částí zázvoru je rozvětvený, dužnatý oddenek. Používá se čerstvý-jemně nastrouhaný, nebo sušený, také se nakládá, kanduje (pak je z něj výborný pamlsek), připravuje se z něj olej a esence. Je možné konzumovat ho v mnoha různých podobách: zázvorový čaj, zázvorový drink, kandovaný zázvor, nakládaný zázvor jako příloha k sushi, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření např. v indické kuchyni. Zázvor podporuje také tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin, ochucených zázvorem. Úplně nejčastěji se však používá jako koření na vařená jídla a pečivo. Vytvořit z něj však můžete zázvorové pivo a zázvorovou limonádu, oblíbený je také zázvorový čaj (snadno jej připravíte zalitím ½ lžičky mletého zázvoru 1/4 l vřelé vody). Zázvor vás překvapí příjemnou, kořeněnou chutí s nádechy citronu a květin.
Pro podporu trávení a krevní cirkulace pijte několikrát denně čaj připravený z 0,5-1 g suchých kořenů zázvoru ve 150 ml horké vody. Abyste zmírnili nevolnost (prevence a léčba kinetóz – cestovní nevolnosti) užívejte 1 gram suchého zázvorového prášku 30 minut až 4 hodiny před cestou.   Zázvor bývá dobře snášen. Maximálně v dávkách nad 5 gramů denně hrozí větší riziko spojené s žaludeční nevolností, pálením žáhy, průjmem a srdečními poruchami. Užíváte-li léky proti překyselení žaludku (antacida), léky na snížení krvácení, léky na srdce a jste-li diabetik, poraďte se o užívání zázvoru s lékařem.

Zelený čaj se zázvorem na hubnutíPůl čajové lžičky nastrouhaného, jemně nasekaného nebo na plátky nakrájeného čerstvého zázvoru a lžičku zeleného čaje zalijte čtvrt litrem vroucí vody, nechte 5 minut louhovat a přeceďte. Ochutit můžete opět medem a citronovou šťávou, získáte pomocníka při odbourávání nežádoucích tukových polštářků. Dávkování zázvoru si upravte podle vlastní chuti, nikdy by po něm neměla nepříjemně pálit ústa.

Recept na domácí zázvorový sirup
Hustý sirup připravíte z čerstvého zázvoru, přírodního cukru a vody. Snažte se zachovat základní poměr vody a cukru 1:2, aby cukr sirup dostatečně konzervoval. "Síla“ sirupu pak bude záležet na množství přidaného zázvoru (na půl litru vody a 1 kg cukru by měl stačit 50 až 100gramový kousek oddenku). Čerstvý zázvor nakrájejte na tenké plátky, přidejte vodu a cukr a za stálého míchání vařte asi 15 minut. Poté stáhněte z plotny, nechte ještě asi čtvrt hodiny louhovat, poté sirup sceďte a naplňte do lahví. Vyvařený zázvor můžete nechat usušit, dá se cucat podobně jako kandovaný, nebo ho lze přidávat do salátů. Hřejivou chuť zázvorového sirupu oceníte pokaždé, když si ho přidáte do čaje. Chutná i dětem.

KV                                                    Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení