Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Proč se u nás nepije cider?

 Cider je nízkoalkoholický nápoj vyrobený zkvašením jablečného moštu. Na škále jablečný mošt – víno – pálenka je v podstatě hned za moštem. Mívá od 0,5 do 8,5% alkoholu, může a nemusí být perlivý. Podle stylu má různý obsah kyselin, zbytkového cukru a taninů (třísloviny). Kolísá i barva -   od lehce nazlátlé po těžce naoxidovanou hnědou. Občas se dělá i s příměsí různého ovoce, tak to mívají rádi seveřani, a obdobný nápoj z hrušek se v angličtině označuje názvem perry.

 

Neopije, osvěží a neuspí 
   Pije se vychlazený, s ledem nebo lehce ředěný vodou. V letních vedrech oceníte jeho nízkou hladinu alkoholu, ze které se neopijete tak rychle jako z vína, naopak vás povzbudí a na rozdíl od těžkého piva neuspí. Bývá ale zasíření, při větších objemech vás může ráno rozbolet hlava.
   Stejně jako u vína se u cideru klade důraz na výběr suroviny. U jablek je to vyvážený nebo naopak na jednu stranu nakloněný poměr cukrů, kyselin a taninů. Podle země a velikosti výrobce se liší i styly výroby. Tradičně je cider rozšířený ve Franci, Velké Británii i jinde po světě.  V Bretani je rozšířený perlivý nízkoalkoholický cider s vyšším obsahem zbytkového cukru. Z Anglie si zas přivezete úplně suchý cider s alkoholem přes 8 % a s taniny, které vám úplně sevřou pusu.

Pozor na zombies - cidery
 Jako všechno dnes ani cider neunikl brutálním průmyslovým postupům, a tak můžete potkat levné zombies- cidery vyrobené z importovaného ovocného koncentrátu,  stokrát přefiltrované a uměle dosycené. Vedle toho můžete narazit na téměř umělecké výrobky z malých moštáren, se kterými se profesionálové piplali ručně – ze starých moštových odrůd, bez selektovaných kvasinek, bez úprav moštu i bez finální filtrace. Mezitím naštěstí existuje mohutný střední proud – kompromis obojího za dobré ceny a s širokým výběrem stylů, ze kterých opravdu není problém vybrat svého favorita.


A proč se cider u nás pije tak málo?
   Na cider sice už občas narazíte i v obchodech i na čepovaný v hospodách, pro možnosti, které v sobě skrývá, je to ale stále málo. Stále je nevyužitá příležitost pro domácí producenty a snad i ovocnáře, kteří bojují s odbytem nebo nekvalitními obchodními řetězci.
  V České republice zatím existuje pouze první pokus o český cider s názvem Mad Apple, za kterým se nachází firma ze Znojma. Má krásně tmavou zlatou barvu, poctivou, jablečnou vůni s klasickou, trochu semínko-stopkovou zemitostí, bez náznaku nějaké umělotiny. V chuti je cider suchý s jen mírným příjemným dotykem cukru, čisý, hezky ovocitý. Srovnávat ho s  po generace propracovávanými výrobky z Bretaně či hrabství Kent by bylo asi těžké, ale pokud bude v obchodech cenově dostupný, pak by měl být i český zákazník spokojený. Sympatické půllitrovky už teď můžete koupit na různých místech  za cenu okolo 50 Kč nebo přímo na internetových stránkách firmy.
 
   Mezi specializovanými prodejci na dovoz zatím kraluje odnož fantasy nakladatelství Talpress se svým Cider Clubem. Sdružuje pijáky cideru, dováží vybrané kousky přímo z ciziny a pro členy dělá i malé degustace.  V  supermarketech zase můžete narazit na nejznámějšího megaproducenta cideru -  Strongbow, lze najít i místa, kde ho točí. V Praze je to například u Tlusté koaly v Senovážné ulici, nebo v Americké ulici v Café Zanzibar, nejčastěji pak  v  „irských barech“ po celé České republice K dostání jsou u nás poskrovnu i skandinávské alkoholické i nealkoholické cidery, ze Švédska a Finska a to pod značkou Kopparberg a Rekorderlig.
Kv                                                               Ilutračni foto: Stock.XCHNG

Komentáře

Nepije se protože se nevyrábí

Výrobit se dá i doma, stačí mít jablka a chuť experimentovat.

http://www.domaci-cider.cz

Přihlášení