Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Pro zimomřivce - recepty na zahřátí

Pro zimomřivce - recepty na zahřátí

Nápoje

Švédsky punč
1/8 l šťávy z černého rybízu, 2 kousky pomerančové kůry, 1 citrón, 1 lžička hřebíčku, 2 tyčinky skořice, 4 zrnka kardamomu, 1/4 l červeného vína, 1/8 l koňaku, cukr, hrozinky a mandle
Šťávu z černého rybízu nalijeme do hrnce a zředíme 1/4 l vody. Přidáme pomerančovou kůru, citrón nakrájený na plátky a ostatní koření a pozvolna, asi pět minut, necháme směs povařit. Na konec přidáme víno a koňak, ale nápoj již nevaříme. Punč osladíme podle chuti. Do sklenic dáme na dno několik spařených hrozinek, mandle a zalijeme horkým punčem.

Burgundský grog
2 dl červeného vína, 1/2 lžičky citrónové kůry, 2 lžičky pískového cukru, 2 hřebíčky, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce koňaku
Víno svaříme s citrónovou kůrou, cukrem a hřebíčky. Přes sítko nalijeme do poháru a dolijeme citrónovou šťávou a koňakem.
Vanilkový nápoj pro zahřátí
0, 5 l mléka, lžíce smetany ke šlehání, žloutek, 40 g vanilkového cukru.
Smetanu rozmícháme v troše mléka s cukrem a žloutkem. Zašleháme do zbylého vařícího mléka. Našleháme metlou nebo v mixéru. Nápoj podáváme vlažný.

Skotský čaj
4 dl čaje, 2 dl whisky, 2 lžičky medu
Čaj, whisky a med smícháme a na mírném ohni ohřejeme, ale nevaříme. Nalijeme do nahřátého šálku a vypijeme.
Pařížský čaj
1 lžička sušeného heřmánku, 2 dl vody, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička medu
Heřmánek přelijeme vroucí vodou a necháme pod pokličkou 10 minut odstát. Potom ho scedíme do šálku a ochutíme citrónovou šťávou a medem.

Polévky

Slovenská kapustnica
1 kg kysaného zelí, 1kg uzeného kolena, 1 kg uzené klobásy, 350 ml zakysané smetany, 2 cibule, 6 stroužků česneku, hladká mouka, hrst sušených hub, pepř celý, nové koření, jalovec, bobkový list, hřebíček, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, cukr, ocet, sůl
Zelí vymačkáme, propláchneme ve studené vodě a lák uschováme. V hrnci zalijeme zelí 2 l vody, okořeníme veškerým kořením kromě papriky, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, utřený česnek, spařené houby a dáme vařit. Přidáme uzené koleno, sladkou i pálivou papriku a necháme 1 hodinu vařit. Než je zelí docela měkké, přidáme celé klobásy a vaříme ještě asi půl hodiny. Obojí maso vyjmeme a pokrájíme. Ve 250 ml zakysané smetany rozmícháme 1 lžíci mouky a všleháme do polévky. Osolíme, osladíme, a okyselíme octem. Poté vrátíme do polévky pokrájené maso, na kolečka rozkrájenou klobásu a povaříme. Necháme odležet do druhého dne. Na talíři ozdobíme lžící zbylé zakysané smetany.

Dršťková polévka
1/2 kg drštěk, sůl, 100 g kořenové zeleniny, 60 g másla, 80 g hladké mouky, 2 zrnka pepře, zázvor na špetku nože, 2 stroužky česneku, petrželka, majoránka, 120 g uzeného masa, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky
Dršťky opereme, posypeme moukou, v ní dobře vymneme, vypláchneme ve studené vodě, potom vymneme v soli a znovu vypereme ve vodě. Spaříme je, vypláchneme ve studené vodě a dáme vařit. Za půl hodiny slijeme vodu, na dršťky nalijeme čistou studenou vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Slijeme a vývar zachytíme. Měkké dršťky nakrájíme na nudličky vrátíme do vývaru a povaříme s na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a na kostičky nakrájeným uzeným masem. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Polévku procedíme, zahustíme jíškou, přidáme do ní utřený se solí česnek, pepř, majoránku, špetku zázvoru, nasekanou zelenou petrželku. Vrátíme do ní uvařené dršťky, kořenovou zeleninu a uzené maso. Ještě chvíli prohřejeme.

Indická polévka pro zimomřivé
250 g červené čočky, 3-4 mrkve, 1 rajče, pórek, kelímek kysané smetany, cca 300 g dýně (nejlépe hokkaido), směs koření garam masala, sojová omáčka, sůl
Pórek nakrájený na tenké nudličky osmahneme a poté podusíme s rajčetem, přidáme koření garam masala a sojovou omáčku, mrkev nakrájenou na kolečka, červenou čočku, dýni nakrájenou na kostičky a zalijeme vodou. Povaříme, rozmícháme kysanou smetanu v trošce vody z polévky, vlijeme, dochutíme solí a případně přidáme ještě koření - nebojte se ho, dodá polévce vynikající mírně nasládlou a exotickou chuť. Můžeme ozdobit loupanými a opraženými mandličkami.
Polévka vás krásně zahřeje po dlouhém dni!

   KV                                                 Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení