Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Ochutnali jste již kaki?

Ochutnali jste již kaki?

Kaki je ovoce bohaté na vlákninu, vitaminy, zejména vitamin A, minerály, stopové prvky a antioxidanty, a proto je také velmi vhodné pro nejrůznější diety. Patří do čeledi ebenovité, k rostlinnému rodu Diospyros, který má na 2000 druhů. Většina z nich roste divoce v tropických a subtropických oblastech, jen málo z nich se pěstuje pro jedlé plody. Kaki proniklo i do USA, Brazílie, Indie a Izraele, v Evropě se pěstuje v Itálii a ve Španělsku. Ve Španělsku se pěstuje kaki od poloviny minulého století. Farmáři z okolí Valencie ho měli především pro vlastní potřebu. V 70. letech se zájem o kaki začal zvyšovat a koncem 90. let začalo být velmi atraktivním exportním zbožím.Ve Španělsku se pěstuje odrůda kaki Rojo Brillante a to v okolí řeky Xúquer nedaleko Valencie. Na našem trhu se tyto zajímavé plody objevují pod obchodním názvem kaki Persimon,  do ČR ho dováží španělská firma Anecoop.
   Dnešní plody z Valencie mají průměr 6 - 9 centimetrů. Jsou velmi sladké (obsahují 20% cukrů), snadno se loupou i krájejí a jejich obliba ve světě prudce roste. Plody se sklízí koncem září a začátkem října ručně do malých košíků. U každého se opatrně uřízne stopka tak, aby kalich zůstal přilepený k plodu. Ve skladu prochází procesy umělého dozrávání, během nichž ztrácí tanin, pak se ovoce myje a třídí. Vůně zralého kaki je výrazně vanilková, vnitřní strukturou připomíná dýni, broskev nebo žlutý meloun.
   Ve Francii se z kaki připravují kompoty i zavařeniny nebo se kaki vydlabou a alkoholem potřené slupky se používají jako mističky na zmrzliny. Ty se pak obvykle zdobí pěnou z kaki. Velmi oblíbené je kaki také v Rusku a ve Vietnamu, kde se rozpůlené plody často zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert. Kaki velmi nízkou energetickou hodnotu, konkrétně valencijské Rojo Brillante 77 kcal na 100 gramů. Obsahuje poměrně značné množství draslíku, fosforu, hořčíku, sodíku a vápníku, z vitaminů zejména vitamin A a vitaminy skupiny B – tiamin (B1) a riboflavin (B2) a také vitaminy C a E. Vzhledem k svému složení mají kaki Persimon látky důležité pro růst organizmu, zvláště pro vývoj kostí a správný vývoj embrya v prenatálním stadiu. Posiluje imunitní systém a metabolizmus, důležité je, že pomáhá při stresu, nervozitě a únavě a zmírňuje srdeční problémy. Pro vysoký obsah vlákniny a kombinovaných fenolů je ideální při dietách při onemocnění tepen a proti skleróze. Doporučuje se také při ledvinových a jaterních chorobách a vysoký obsah pektinů reguluje funkci střev
 
Recepty
Kaki s beaujolais (pro 2 osoby)
2 kusy kaki, 6 lžic beaujolais,
1 lžička třtinového cukru
Kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Ty rozdělte do dvou misek, každou porci zalijte třemi lžícemi beaujolais a posypte půlkou lžičky třtinového cukru. Nechte v chladničce alespoň dvě hodiny, podávejte chlazené.

Jemná pěna z kaki
Pro 6 osob budete potřebovat: 3 ks kaki, 2 dcl smetany, 150 g cukru, 12 g želatiny, dvě vejce
   Želatinu rozpustíme v mikrovlnné troubě v ½ litru vody. Kaki oloupeme a propasírujeme přes síto. Oddělíme žloutky od bílků. Rozmixujeme žloutky s cukrem a bílky vyšleháme na tuhý sníh. V nádobě smícháme želatinu, smetanu, dužninu kaki, rozšlehané žloutky a sníh z bílků. Vše jemně rozmixujeme, až se vytvoří jednolitá hmota. Necháme v lednici odležet. Pěnu stříkáme do pohárků a zdobíme plátkem pomeranče nebo jiného ovoce.

Salát z kaki a kozího sýra
Pro 4 osoby budete potřebovat:1 hlávkový salát, 4 rajčata, kozí sýr, 4 kusy kaki, olivový olej, sůl, pepř, oregano
   Zeleninu omyjeme, salát, rajčata a kaki nakrájíme na plátky a rozložíme na talíř. Osolíme, opepříme a posypeme drceným oreganem. Navrch přidáme kozí sýr nakrájený na kostky. Olivovým olejem salát zalijeme těsně před podáváním.

Kaki směs k minutkám
Budete potřebovat: 3 kusy kaki, 1 citron, 3 čerstvé nebo sterilované kapie, 3 rajčata, 5 lžic kečupu, 2 lžíce citronové šťávy
   Dobře vyzrálé a měkké kaki příčně překrojíme, oloupeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájený, oloupaný a semen zbavený citron, kapii a rajčata. Směs dochutíme kečupem, citronovou šťávou a promícháme. Podáváme ji ke grilovanému nebo k pečenému masu, k minutkám a k pokrmům připraveným ze šunky.

  KV                                             Ilustrační foto:photoxpress.com
 

Přihlášení