Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Nejlepší klášterní piva a jejich historie

   Vývoj klášterních pivovarů v Zemích koruny české po mnoha staletí ve větší či menší míře kopíroval vývoj ve zbytku tehdejšího křesťanského světa. Obrovský zlom nastal po únorovém komunistickém puči, kdy všechny kláštery byly zrušeny a všechny klášterní pivovary byly bez milosti zlikvidovány. Tato osudová rána se už patrně nikdy zcela nezahojí, a tak dnes u nás existuje pouze jediný klášterní pivovar v Želivě, který je provozován mnichy v tamním premonstrátském klášteře. Rovněž by se nemělo zapomenout na Klášterní pivovar Strahov, který se nachází v areálu Strahovského kláštera, nicméně pivovar je provozován světskými osobami.

Top mezi světovými pivy – ta z trapistických klášterů
   Klášterní pivo má mezi producenty a spotřebiteli dosti významný zvuk a bez nadsázky lze elitou mezi těmito pivy nazvat trapistická piva, která dostala jméno podle trapistického řádu. Odhaduje se, že zatímco v ČR spodně kvašené světlé pivo zaujímá asi 98 % trhu, tak v Belgii je to asi 70 %, zbytek tam tvoří ostatní pivní styly. Na rozdíl od ČR tam tyto ostatní piva - zejména svrchně kvašená produkují ve velkém i nadnárodní pivovarnické společnosti. Produkce trapistického piva podléhá velice přísným předpisům. Produkty musí být vyrobeny pouze z přírodních surovin trapistickými mnichy dle pravidel jejich řádu a v objektu kláštera na zařízení, které patří klášteru. Významný podíl ze zisku musí být použit na dobročinné účely.
   Trapistických klášterů provozujících pivovar je na světě sedm – Chimay, Westvleteren, Orval, Rochefort, Achel, Westmalle a La Trappe. Šest z toho je v Belgii a jeden v Nizozemsku, který se ale nachází pouze několik málo kilometrů od belgických hranic. V Belgii jsou tyto pivovary rozesety po celé zemi, tři jsou ve Flandrech a tři ve Valonsku. Samotné kláštery se architektonicky od sebe dost liší, jedno ale mají společné. Genius loci je cítit na každičkém místě.

Chimay
Na začátek se sluší začít klášterem v Chimay, protože zde působil otec Theodore de Haene (1913 – 2002), který pojem trapistických piv velmi výrazně zpopularizoval a rovněž ve 40. letech 20. století izoloval dnes používaný kmen kvasnic. Klášter se nachází ve frankofonní části Belgie v provincii Hainaut. Dnes pivovar standardně připravuje 3 druhy piva. První a nejslabší je La Chimay Rouge (Chimay červené) se 7 % alkoholu, měděnou barvou, rozinkovo kořeněným aromatem a chutí a středně plným tělem. Druhé je La Chimay Triple (někdy též zvané bílé kvůli své etiketě) s obsahem alkoholu 8 %. Vyznačuje se zlatavou barvou, bohatou pěnou, s chmelovo-kvasničným aromatem a prostupujícími tóny esterů, na chuti pak velice komplexní s hořkým dozníváním. Třetím je pak nejsilnější La Chimay Bleue (Chimay modré) s 9 % alkoholu, kde již je alkohol mírně cítit. Jedná se o tmavší pivo na chuti a vůni pražené s tóny rozinek, na vůni pak navíc je ještě cítit květinové aroma. Dále nelze nezmínit La Chimay Dorée (Chimay zlaté) s obsahem alkoholu 4,8 %, což je pivo určeno primárně pro mnichy a běžný smrtelník se k němu dostane pouze v okolí kláštera; nejlepší je na něj zajít do restaurace (a hotelu) Auberge de Poteaupré, který se nachází v objektu.

Orval
Klášter Abbaye Notre-Dame d'Orval, jak se dnes místo oficiálně nazývá, má velice dlouhou a pozoruhodnou historii. Opatství zde bylo založeno roku 1070, když hrabě Arnould de Chiny pozval mnichy z Itálie a dal jim k užívání část svého panství. Pivovar produkuje pouze jeden typ piva Orval Trappist Ale s obsahem alkoholu 6,2 %. Pivo je to vynikající se skvěle vybalancovanými chutěmi, kde překvapivě hořká chuť nikterak nevyčnívá, samozřejmě aroma má výrazně chmelové a esterové. Existuje ještě slabší forma tohoto piva zvaná Petit Orval.

Achel
Je zajímavé, že většina trapistických klášterů, které vaří pivo, jsou rozesety blízko nějaké státní hranice. Přímo v centrální Belgii není žádný. Toto umístění dovedl do dokonalosti klášter Sint Benedictus Andin de Achelse Kluis, jehož brána se nachází ani ne 50 metrů od hranice s Nizozemskem. Pivo Achel Blond 5° s 5 % alkoholu se připravuje z plzeňského sladu, žateckého chmele a německého chmele Hallertau Tradition. Je to skvělé pivo i pro delší posezení s ovocnými nuancemi a jemnou chmelovou chutí a vůní. Má 27 jednotek hořkosti. Velice podobné je Achel Bruin 5° rovněž s 5 % alkoholu a přidává se do něj pražený slad. Silnější jsou Achel Blond 8° a Achel Bruin 8°, které se liší pouze tím, že se do nich přidává cukr, resp. hnědý cukr. Aroma a chuť jsou u nich výrazněji více bohatší, zejména na ovoce. Achel Blonde je cítit chmelem a kořením, na chuti je kořeněné, hořkost není tak výrazná jak by se předpokládalo z vůně. Na vůni je mírně cítit alkohol. Achel Brune rovněž nezapře alkohol, není z něj cítit ani koření a překvapivě velice málo vystupuje chuť barevných sladů. Speciálem mezi zdejšími pivy je Achel Extra Bruin s 9,5 % – 10 % alkoholu. Je to pivo velice aromatické, s plným tělem, na chuti je překvapivě mírně nakyslé.
 
La Trappe
Abdij O.L.V. Koningshoeven má v porovnání s ostatními kláštery velice krátkou historii. Samo opatství je vůbec největší ze všech a najdeme zde i vlastní sladovnu s typickým komínem. Pivovar lze považovat za nejkomerčnější; celé místo je vyhledávanou turistickou atrakcí. Sortiment vyráběného piva je největší ze všech trapistických pivovarů. La Trappe Blonde s 6,5 % alkoholu je velice komplexní světlý ale s banánovo- kvasnicovým aroma na chuti je cítit koření. Dalším je La Trappe Dubbel se 7 % alkoholu a červenohnědou barvou. Má trpce ovocnou chuť s tóny čokolády. Na vůni je mírně cítit fenol. La Trappe Tripel s 8 % alkoholu má nádhernou měděnou barvu. Rovněž je z něj cítit fenol a koriandr. Na chuti je velice plné a dost sladké s tóny pomerančové kůry. La Trappe Quadrupel s 10 % alkoholu je nejsilnější ze zdejší produkce. Barvou je přesně mezi Dubbel a Tripel. Ve sklepě si poleží celý rok, než se dostane spotřebiteli na stůl. Je velice bohaté na vůni – alkohol, fenoly a hlavně švestky. Na chuti je pak velice plné, s výrazným alkoholem. Pivovar rovněž jako jediný nabízí pšeniční pivo, tedy pšeničné pivo belgického typu zvané Witte s 5,5 % alkoholu. Tělo má spíše lehčí a je typickým představitelem belgických pšeničných piv – je výrazněji kořeněné než bavorská pšeničná piva. La Trappe Bockbier se 7 % alkoholu je rovněž jediný trapistický bock a liší se od typických německých bocků, stejně jako předchozí pivo i zde je bohatší jak aroma, tak i chuť. Barvu má podobnou Quadrupelu. Překvapí příjemná hořkost. Ovšem označení bock je zde nesprávně použito, bock je zásadně spodně kvašený. V roce 2009 bylo u příležitosti 125 let otevření pivovaru uvařeno pivo La Trappe Isid’or se 7,5 % alkoholu. Mezi roky 1993 – 2000 pivovar ještě produkoval pivo Enkel, což byl lehký ale s 5,5 % alkoholu.

KV-Ilustrační foto:latrappe.nl / chimay.com / cs.wikipedia.org

Přihlášení