Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Nejlepší bramborové saláty pro letošní vánoce

Vítěz mezi bramborovými saláty
Budete potřebovat: 1200g loupaných brambor, 200g červené cibule, 500g mrkve, 300g ředkviček, 200g kyselých okurek, 440g majonézy, 2 zakysané smetany 15%, 2 krabičky zahradní řeřichy
Zálivka: 3 polévkové lžíce vinného octa, 1 - 2 lžíce cukru krupice podle chuti, 1 - 2 lžíce olivového oleje, sůl a bílý pepř mletý dle chuti
Na ozdobu: 200g parmazánových hoblinek, 200g červené řepy. Smíchané klíčky z česneku a červené řepy, posypat zahradní řeřichou a snítky pažitky.

Bramborový salát z Německa
Budete potřebovat: Brambory vařené ve slupce, ocet, kvalitní olej, špetka moučkového cukru, mletý černý pepř, 1 středně velká cibule, zelená petrželka, kopr, slaneček, kyselá okurka.
Jak na to: Studené uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, vložíme do mísy. Ze stejných dílů oleje a octa, špetky cukru a mletého pepře v šejkru vytvoříme zálivku. Pokrájené brambory posypeme jemně nakrájenou cibulí, může být i červená, jemně pokrájenou petrželkou a menšími snítkami kopru. Přidáme zálivku a dáme do lednice na 2 hodinky proležet. Po hodině jemně dvěma špachtličkami bramborový salát otočíme. Na talíři zdobíme kousky slanečka a kyselou okurkou nakrájenou na jemné oválky.

Teplý bramborový salát
Budete potřebovat: 12 středně velkých brambor, 2 cibule, 250 g slaniny, 1/4 l masového vývaru, 4 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce octa, sůl, čerstvě mletý bílý pepř
Jak na to: Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a zchladíme studenou vodou. Pak brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do mísy. Cibuli oloupeme, nadrobno, posekáme a vmícháme do brambor. Mísu postavíme na teplo. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a slaninu na něm opečeme. Zalijeme 1/4 l masového vývaru. 3. Vývarem vylepšeným slaninou zalijeme plátky brambor s cibulí. 4. Poté brambory pokapeme octem, podle chuti osolíme a opepříme a salát pečlivě promícháme. Bramborový salát podáváme ještě teplý.

Lucemburský bramborový salát
Budete potřebovat: 20-25 středně velkých brambor, 5 vajec, 2 větší mrkve, 1 větší petrželku, 2 větší cibule, 5 větších kyselých okurek, 1 sklínku sterilované zeleniny s hráškem, asi 4 polévkové lžíce majonézy
Nálev: 2 větší cibule, 5-6 polevkových lžic oleje, malou lžičku (kávovou - neplnou) mletého pepře,
4 polévkové lžíce octu, sůl, lžičku vegety nebo sušené zeleniny
Příprava: Uvaříme brambory v trochu osolené vodě. Můžeme k nim přidat vařit mrkev a petrželku (kořenovou). Zvlášť do kastrolku dáme vařit 5 vajíček natvrdo. Z uvařených brambor slijeme vodu a dáme je vychladnout. Oloupeme a pokrájíme je, nebo je protlačíme přes kráječ na kostečky do větší mísy. Přidám na kostečky pokrájenou očištěnou mrkev, petržel, 2 cibule a kyselé okurky. K tomu přidáme sterilovanou zeleninu s hráškem a nadrobno posekané uvařené vajíčka. Na nálev dáme do malého kastrolku asi 6 polévkových lžic oleje (nejlepší je olivový) a na něm zpěníme 2 na drobno pokrájené cibule. Odstavíme ze sporáku a přidáme mletý pepř, ocet, sůl a vegetu. Tento nálev necháme vychladnout a potom vylijeme do salátu. Salát dobře promícháme, dochutíme a můžeme ho podávat. Je výborný, jako příloha k masu, nebo řízkům. Když do něho přidáte rybí konzervu (tuňák), nebo nadrobno nakrájenou šunku, tak může být salát podáván samostatně jako výborná večeře. 

Chilský bramborový salát
Budete potřebovat: 115 g slaniny, 8 větších brambor, 0,15 dcl oleja, 0,3 dcl octa, 3 zelené cibulky, 5 ředkviček, 2 stonky celeru, 0,15 dcl hořčice, 3 natvrdo uvařená vejce, sůl, pepř, 2 červené papriky, na majonézu z plísňového sýra: hořčice, cukr krystal, kajanský pepř, 1 žloutek, olivový olej, 0,15 dl citrónovej šťavy, 100 g nivy
Jak na to: Majonézu připravíme tak, že smícháme hořčici, cukr, kajanský pepř a žloutek. Pak za stálého míchání po kapkách přidáváme olej, až je směs velmi hustá. Nakonec přimícháme citrónovou šťávu a rozdrobený sýr a majonéza je hotová. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Pak je slijeme a opláchneme studenou vodou. Slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme do křupava. Brambory dáme do mísy, pokropíme olejem, octem a přidáme nakrájenou cibulku, ředkvičku nakrájenou na kostky a pokrájené stonky celeru. V menší misce smícháme majonézu, hořčici, nakrájená vejce, sůl a pepř, polovinu směsi a slaninu smícháme s bramborami, dáme do zapékací mísy, na vrch dáme zbytek směsi a slaninu a zapečeme do zlatohněda. Podáváme v skleněných miskách a povrch ozdobíme osmahnutou nakrájenou červenou paprikou a mladou cibulkou.

KV - Ilustrační foto: Stock.XCHNG 

Přihlášení