Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Kam na rande na podzim? Do restaurace plné zážitků

Středověký hodokvas na zámku Červený Hrádek
Zámek Červený Hrádek u Jirkova není příliš známý, nenarazíte zde tedy na davy turistů, ale působí jako vzpruha, pokud projíždíte ne vždycky líbeznou krajinou Krušných hor. Kromě obligátní zámecké prohlídky nabízí zámek také speciální pohoštění, a to zejména pro ty, kdo své narozeniny či promoce nechtějí slavit úplně tradičně. Na objednávku personál připraví středověký hodokvas v prostorách zámecké vinárny. de o sklepní místnost zařízenou poměrně skromně. Pocit, že jste se ocitli v minulosti, zajistí obsluha oblečená do dobových kostýmů. Jídlo nedostanete na klasickém porcelánu, ale v kameninových nádobách, na začátku hostiny dostanete speciální „středověký“ bryndák – a rozhodně se nemusíte stydět jíst rukama, s tím se zde počítá. Co se bude servírovat, závisí na dohodě, platí však, že hodokvas je určený spíše lidem milujícím maso ve všech různých podobách, prim hraje vepřové, klobásy, podává se také guláš. Pochutnáte si na domácím sádle. Jestliže budete chtít, můžete si k hostině objednat také medovinu. Cena je samozřejmě individuální, při standardní objednávce dělá rozpočet na jednu osobu 600-650 korun.
Adresa: Restaurace je u zámku Červený Hrádek u Jirkova
Web: zamek-cerveny-hradek.cz


Ranč, kde můžete cokoliv – Malevil
Místní nedají na ranč v Heřmanicích v Lužických horách dopustit: lze v něm strávit dopoledne, celý den, ale nudit se nebudete ani po týdnu. Pokud byste si v zajetí všemožných aktivit, které ranč nabízí, vzpomněli, že máte hlad, k dispozici je také příjemná restaurace, standardní oběd vyjde na 150 až 220 korun. Pro děti je to ideální místo, najdete zde zoo, pískoviště, dětský koutek či trampolíny. Pokud se dospělí chtějí od potomků „trhnout“, zajištěno je i hlídání. Atrakcí je také golfové hřiště s osmnácti jamkami. Dá se jezdit na koni, ranč také majitelům nabízí, že ustájí jejich koně. Čtvrthodina jízdy stojí 109 korun, půlhodina 210 korun a hodina 419 korun. Za tříhodinovou vyjížďku zájemci zaplatí 901 korun a za šestihodinovou 1 793 korun. Na dvou kurtech si lze zahrát tenis, hraje se tu také badminton či plážový volejbal. Okolní krajina je v teplých měsících vhodná pro cyklovýlety, kola se na Malevilu také půjčují: hodina stojí 73 korun, celý den pak 237 korun. Pokud se udělá ošklivo, nevadí. Nabízí se squash, koupání v bazénu či odpočinek ve wellnesscentru, kde nechybí sauna, vířivá vana, solárium a všemožné masáže. Pokud se nebudete chtít příliš namáhat, můžete si zahrát kulečník nebo bowling.
Adresa: Heřmanice v Podještědí 280
Web: malevil.cz

Jak se fouká sklo – Ajeto restaurant

Název restaurace může vyvolávat vzpomínku na dětský večerníček s nešikovnými kutily Patem a Matem; pro sklárnu, kde je třeba být nejvýše opatrný, by to byl vtipný název. Pravda je však taková, že písmena jsou zkratkou pro slova Akční, Jedinečné, Exkluzivní, Tajuplné, Obdivuhodné. Právě takové výrobky se snaží skláři v novoborském podniku vytvořit a vy můžete být u toho. Restaurace je totiž prosklená, takže pokud vám nevadí při jídle sledovat práci jiných, může být exkurze do sklárny a následné posezení v restauraci dobrým tipem na výlet. Ti odvážnější si mohou zkusit, jak se sklo fouká. Hotovky zde pořídíte za 65 až 90 korun, místní specialitou je hovězí steak Ajeto za 380 korun. Za stejnou cenu si lze objednat také fondue pro dvě osoby, za jehněčí marinované v česneku zaplatíte 215 korun. Restauraci navrhl známý architekt Bořek Šípek, mimochodem jeden ze zakladatelů sklárny Ajeto. V létě je možné sedět také na terase, restaurace pořádá páteční taneční večery, děti mají k dispozici skluzavku a dětský domeček. Pokud někoho výroba skla zaujme, může využít místní školy, kde se pod vedením špičkových sklářů může v rámci kurzu naučit základy práce se sklem. Kurz stojí tři tisíce korun, probíhá v odpoledních a večerních hodinách a jeho absolventi si mohou své výrobky následující den odvést.
Adresa: T. G. Masaryka 805, Nový Bor
Web: ajetoglass.com

Pivo přiveze vlaková souprava – Výtopna
Už jste se někdy při návštěvě restaurace příjemně dojali? Ve Výtopně se to stát může. Ne, název tohoto podniku opravdu nezní romanticky, ale uvnitř čeká příjemné překvapení: místo číšníků zde totiž nápoje rozvážejí vláčky – jako by majitel uvedl ve velkém do praxe smělou myšlenku inženýra Severína alias Ladislava Smoljaka z filmu Kulový blesk. Středem restaurace vedou koleje, které odbočují ke každému jednotlivému stolu. Při objednávce číšník navolí přesnou trasu vláčku a vám ke stolu dorazí objednaný náklad. Vláčky vydávají autentické zvuky a každý z nich má své jméno, třeba Bořek nebo Heidi. Projekt je franšíza, jedna z poboček se nachází na atraktivním místě, v paláci Fénix na Václavském náměstí. Hosté mají výhled na sochu sv. Václava, ale proč se dívat na něj? Do detailu propracované vlaky jsou opravdu stonásobně lepší podívaná, i racionální dospělý člověk se přistihne při úvaze, že by něco takového chtěl mít také doma. A u dětí tato restaurace jasně vyhrává – nápoje je třeba rozvážet pořád, takže se v ní neustále něco děje. Číšníci mají díky vlakům o něco méně práce, i proto jsou velmi milí a komunikativní, což je občas potřeba, protože při pohledu na vláčky si hostě rádi zavzpomínají na dětství. Hospoda je poněkud hlučnější, ale to k atmosféře vlakového nádraží patří.
Adresa: Václavské náměstí 56, Praha
Web: vytopna.cz

Sto piv a víc – Pivovarský klub
Jinak než rájem pro pivaře nelze tuto restauraci nazvat. Majitel popisuje, že u zrodu podniku byla celkem jednoduchá myšlenka: skoro všude si můžete dát třeba sto různých jídel a k nim jenom jedno pivo. Proč tedy neotevřít hospodu, kde bude možné si k jídlu dát sto různých piv? Jednoduché nápady bývají nejlepší, klub proto přitahuje pivní znalce z Česka i zahraničí. Ceny jsou možná i proto trochu vyšší. Klub se rozkládá na dvou patrech, horní je spíš barové, s trochou nadsázky se dá považovat za malé muzeum pivních lahví, výstavka je skutečně působivá. Podobně jako nabídka: ochutnat můžete kolem 200 lahvových piv, pokud budete mít náladu srovnávat, máte šanci, alespoň teoretickou, že ochutnáte všechna piva české výroby. V nabídce jsou však i zahraniční. Spodní patro nabízí příjemné posezení ve sklepě, hrozí vám ale, že při ochutnávání piva přestanete sledovat čas. Restaurace pivní hody vhodně doplňuje, najdete zde klasiku jako zelňačku a česnečku (za 25-30 korun), guláš se špekovými knedlíky, uzené koleno či uzené se strapačkami za 185 korun. Nevýhodou mohou být již zmíněné vyšší ceny a ne úplně příznivé podmínky pro parkování, což by však u milovníků piva nemělo hrát roli – zpět se beztak musejí vydat po svých.
Adresa: Křižíkova 17, Praha 8-Karlín
Web:gastroinfo.cz/pivoklub

KV

Přihlášení