Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak se slaví vánoce po celém světě

 Tradice v Čechách velí jísti vánočního kapra, ale mnoho lidí se uchyluje spíše k vepřovému nebo drůbežímu masu, což někteří ortodoxní zastánci tradic považují za hloupost. 24. prosince se sejde celá rodina u vánočního nazdobeného stromečku, rozbalují se dárky a zasedá se k štědrovečerní večeři. Jak už bylo řečeno, skládá se převážně z kapra, který se upravuje na několik způsobů-jako řízek, na modro a další. Také se jí rybí polévka a někdy, hlavně na horách houbový kuba nebo kyselo. Záleží na kraji a rodových zvyklostech. Na první svátek vánoční se dříve chodilo po koledě, ale dnes už se to vidí málokdy.

Romské Vánoce  
Vánoční svátky se řeknou Karačoňa a jsou pro Romy stejně významné jako pro všechny ostatní státy. Slaví se především dobrým jídlem a pitím, všichni jsou veselí a samozřejmě tancují. Nejdůležitější na Vánoce je pro Romy rodinná pospolitost. Vzpomíná se také na příbuzné, kteří už nejsou, a u rodinného stolu je pro ně ponecháno volné místo. Některé rodiny přejaly některé vánoční zvyky od okolního obyvatelstva. Ale někteří slaví dál po svém starém způsobu. V některých rodinách dříve nebyl ani stromeček, ale nanejvýš byl nahrazen například ozdobenou větvičkou z borovice.

Vánoce v USA 
Americké Vánoce jsou velmi podobné evropským Vánocům. Místo Ježíška ale přináší dětem dárky velmi populární Santa Claus, který v dnešní době proniká i do české kultury. Zásadní rozdíl je v tom, že dárky děti dostávají až na první svátek vánoční, což je 25. prosince. Stejně jako české děti věří na Ježíška, tak americké děti věří v Santa Clause, který žije na Severním pólu a odtud přináší dárky pro všechny americké děti. Má také spřežení tahané osmi létajícími soby, mezi které patří i jeden z  ejznámnějších, a to Rudolf, protože má jasně červeně svítící nos. Děti tradičně věší punčochy nad krb, do kterých jim Santa Claus přináší dárky. Dnes už ovšem najdou dárky pod stromečkem a ty punčochy jsou hlavně z důvodu tradice.

Vánoce v Rusku 
V Rusku se slaví především pravoslavné Vánoce. Slaví se na rozdíl od protestantských a katolických Vánoc podle juliánského kalendáře až 7. Ledna. Tento rozdíl se datuje od 16. století, kdy byl ve zbytku Evropy zaveden gregoriánský kalendář. Vánoce v Rusku byly za komunismu násilně nahrazeny oslavami Nového roku, přesto se dnes slaví klasicky jako před zrušením. Už 28. listopadu začíná předvánoční půst, který končí po 40 dnech sváteční večerní bohoslužbou. Lidé se o Vánocích scházejí na náměstích a v parcích, poslouchají slavnostní hudbu, jdou do divadla na představení s vánoční tematikou nebo se jen tak baví s přáteli a kamarády. Na Štědrý večer se podávají bezmasé pokrmy a ryby. Dále kuťja, pšeničná kaše s medem, ořechy, mákem a rozinkami a také vzvar, což je kompot ze sušeného ovoce. Oblíbené jsou také taštičky plněné rýží, zelím nebo houbami.

Vánoce v Japonsku
I když jsou Vánoce křesťanským svátkem, Japonci postupně přejali další věci z evropské a americké kultury. Pro Japonce jsou Vánoce dnes už komerčně zaměřeným svátkem. Můžete tam potkat i Santu. Lidé si zdobí vánoční stromky a 25. prosince se pořádají vánoční večírky. Tato noc je také svátkem milenců, kterých jsou plné ulice. Dávají se i vánoční dárky, ale pro Japonce má mnohem větší význam dárek oseibo neboli dárek ke konci roku. Pro Japonce je také mnohem důležitější závěr roku, kdy se slaví bounenkai neboli oslava starého roku.

Další státy a Vánoce 
Francie
Jako předkrm bývají ústřice, husí játra, žabí stehýnka a bílé klobásy. K večeři se servíruje le reveillon, což je pokrm z ústřic, klobásek, vína a pečené šunky. Následuje pečený krocan nebo husa plněná jedlými kaštany, ořechy nebo lanýžovou pastou. Jako dezert přicházejí na řadu čokoládové salámy a ananasové řezy. Dále se podává také víno a k němu sýry.
Dánsko 
Tady se podává buď husa, kachna nebo vepřová pečeně s červeným zelím. Jako dezert je na programu rýžová kaše, které se váže vánoční zvyk, že každý, kdo najde v kaši mandli, dostane od Ježíška dárek.
Slovensko
Základem je kapustnice a oplatky. Ty se jedí tak, že si kousek ulomíte, namočíte do medu a zajídáte česnekem. Na stole se nacházejí také opekance nebo bobalky, což jsou bochánky velikosti ořechů z pečeného kynutého těsta a jedí se spařené a posypané mákem.
Španělsko
Tady se podává skopové maso. V Andalusii se pečou už po staletí tortery, to jsou tradiční vánoční dezerty. Je to například kořeněný mandlový koláč s ovocem, olejové a máslové placky nebo také omelety. Vaří se pudinky a připravuje se paštika svaté Kateřiny.
Portugalsko
Tady je to jednoduché-podává se buď krocan, nebo úhoř s bohatou oblohou.
Švédsko 
Jí se vařená sušená treska v bílé omáčce a podává se šunka potřená hořčicí, zapečená do brambor a červeného zelí. Hlavním jídlem jsou vařené hnědé fazole se slaninou zapečené v cibuli. Dezert je rýžová kaše politá jahodovou merendou.
Polsko
Tady se podává 12 chodů jako je měsíců v roce. Začíná se borščem z červené řepy nebo se zelím s houbami, poté ryby-kapr v černé omáčce se švestkami nebo mleté rybí maso v rosolu. Dále těstové ušky a pirožky plněné houbami a zelím. Bývá i krocan, makový závin a studená mísa. Pije se grog.

KV - Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení