Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Hubnutí nic neděláním – vědci ví, že to jde

Hubnutí nic neděláním – vědci ví, že to jde

Resveratrol je polyfenol, druh antioxidantu, který si rostliny vyrábějí na svou ochranu jsou-li napadeny patogenem a nebo když jsou ve stresu. Stačí aby je překvapila přemíra sluníčka nebo vysoká koncentrace ozonu, případně když ze země nasají více těžkých kovů, než mají normálně ve zvyku. Jde o látku, se kterou pracuje celá řada rostlin. Hodně jí je ve slupkách a jadřincích černého rybízu, borůvkách, slupkách grapefruitu, ale i v arašídech. Nejpříjemnější způsob konzumace zřejmě bude v podobě červeného vína. Relativně dost ho je i v hroznech bílého vína, ale pozor, jen v těch, která pocházejí ze severních oblastí pěstování vinné révy.

Apatie zimních lenivců  ta tam
Vědci z pařížského Centre National de la Recherche Scientifique se rozhodli prověřit, co se stane, když primátům s nezaměnitelně vykulenýma očima přidá do žrádla resveratrol. Zajímal je především dopad na hmotnost, metabolismus a energetickou bilanci. Lemuři jsou k těmto pokusům zvláště vhodným objektem. Mají toho s námi víc společného, než bychom předpokládali - v zimě, většinou zleniví a tloustnou. Jakmile se začnou dny krátit, lemuři zakládají na sádlo 6-8 gramů týdně. Může se nám to zdát málo, ale jen do doby, než si uvědomíme, že to stačí k tomu, aby během několika týdnů byli dvojnásobní. Jednou věcí se lemuři spíše než nám podobají medvědům. Ne, že by zrovna upadali do zimního spánku, ale podobně jako oni se stávají hypotermičtí. Právě proto francouzský tým sledoval, co s šedesátigramovým tělíčkem udělá každodenní přídavek 200 miligramů resveratrolu na kilogram hmotnosti. Lemuři se jako mávnutím proutkem začali měnit, jejich apatie byla ta tam. Přestali lenošit a vrátila se jim pohybová aktivita jako kdyby se den nekrátil a čekalo je léto. Vědci si myslí, že to je následek hormonálních změn.
   Z dřívějších pokusů vyplynulo, že resveratrol aktivuje jeden z genů, který má prsty v metabolismu lipidů. Zdá se, že tak dochází k nabuzení mitochondrií, které rozproudí metabolismus. Aplikace resveratrolu také zřejmě zvyšuje citlivost buněk na inzulín. Jeden výzkumný tým zase tvrdí, že u myší navozuje stav podobný tomu, jako kdyby byly málo krmeny a trpěly podvýživou (nedostatkem energetické složky v potravě). Že při tom také dochází ke změnám v produkci hormonů, nepřekvapuje. Větší produkce polypeptidu ze slinivky břišní má dávat pocit většího nasycení. Výsledkem všech známých a neznámých procesů je to co pozorujeme - mobilizace a spalování energetických rezerv.

Spalovat více tuku  nicneděláním
Když Francouzi těmto poloopicím s dlouhým ocasem přidali do žrádla resveratrol, snížil se jejich energetický příjem o 13%. Jejich klidový metabolismus se zároveň zvýšil o 29%. A to je na tom zřejmě to nejzajímavější. Z pohledu hubnutí to je doslova požehnání. Snížit energetický příjem totiž není tak složité dosáhnout, stačí vám k tomu vyměnit kuchařku. Se zvýšením základního (bazálního) metabolismu, jehož je klidový výdej energie součástí, to už tak jednoduché není. Přeloženo do lidštiny – spalovat více tuku v době nicnedělání, to je to oč tu běží.  
   Za povšimnutí ještě stojí, že pokusní makiové (neplést s makaky!) měli zvýšenou tělesnou teplotu o zhruba 1° C a to jen v některých případech. Rozdíl teplot je ale statisticky průkazný, a proto by se zalesknout měly oči těch, kteří chtějí hubnout, ale nic pro to nedokážou udělat. Zdá se, že resveratrol funguje tak trochu jako pokojový termostat. Když nám s ním někdo o stupeň pootočí, pocitově to ani nepoznáme. Zjistíme to ale na faktuře za spotřebovanou energii. Stejný efekt by se mohl stát základem budoucí pasivní léčby nadváhy - resveratrolem si přivodit vyšší „fakturu za teplo“.

Rostlina, která jednou bude nad zlato
Pokud ale je naše tloušťka již takového rázu, že by se popíjení červeného nemuselo vyplatit. Není třeba smutnit. Existuje ještě jedno elegantní řešení při němž kocovina ani cirhóza nehrozí. Stačí se stát ochranářem. Začít vykořeňovat invazivní rostlinu křídlatku všude kde se jen dá. Do Evropy byla zavlečena z Asie jako rostlina okrasná. Dnes vytlačuje všechny původní druhy rostlin a je prakticky nevyhubitelná. Nedovolí, aby pod ní vyrostla nějaká jiná kytka nebo stromek. Kromě toho, že likviduje veškerou původní flóru, neubrání se jí ani fauna. Vytlačí původní vegetaci kolem vodních toků a tím zničí i živočichy, kteří jsou na ní závislí. Jednou svojí vlastností nám přece jen může být užitečná. Její kořeny obsahují to o čem je tento článek. Jsou surovinou pro výrobu potravinového doplňku a možným základem pro lukrativní živnost.
  Na energetický metabolismus primátů resveratrol rozhodně vliv má. Po jeho konzumaci tolik nepřibereme. Pokud se časem nezjistí, že také nějak škodí, byl by to způsob, jak si i my lenoši můžeme o něco málo prodloužit život. Zatím všechny pokusy nasvědčuje tomu, že prodejce přípravků s resveratrolem čekají léta tučná a kupující ta hubená.

  KV                                                               Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení