Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Etiketa stolování – Víte, kdy se můžete sklánět nad jídlo?

Ideální by bylo, kdyby si každý den našla rodina čas na to, aby se společně sešli u jednoho stolu. Rodinné stolování sice nepodléhá psaným pravidlům, ale ani tam bychom je neměly podceňovat Každý má obvykle předem vymezené místo, děti pomáhají s prostíráním nebo následně myjí nádobí, každý je plný zážitků, které se přes den nahromadily...  Pro soudržnost rodiny, upevňování rodinných vztahů je společný čas u jídla skutečně velmi důležitý. Následně pak ve společnosti na sebe prozradíme více, než budeme chtít tím, jak ovládáme etiketu stolování. Přestože již dávno máme určité věci zažité, stane se že si ve společnosti nevíme rady, a proto není na škodu si zopakovat co se sluší a patří.

•Při přípitku držíme sklenici za stopku a při ťuknutí se díváme do očí. Ťukáme si s vínem a sektem. Sklenku s koktejlem pivem nebo tvrdým alkoholem pouze pozvedneme.
•Látkový ubrousek nikdy nedáváme za pásek nebo za límeček pod krk. Pokládáme jej na klín kde zůstane po celou dobu jídla. Pouze si jim vždy před napitím a po jídle otřeme ústa. Po skončení stolování jej volně položíme na stůl.
•Papírový ubrousek naopak na klín nepatří. Po jídle jej zmačkáme a dáme na talíř.
•Příbor se drží tak, že jej svíráme v ruce horní dvě třetiny rukojetí. Vidličku i nůž uchopíme jako tužku. Zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Hlavu neskláníme příliš k talíři pokud se zrovna nenacházíme v čínské restauraci, kde se skláníme nad hůlkami stejně jako to dělají i Číňané. Měli bychom požadovat tolik jídla, kolik opravdu sníme. Talíř, kde se nachází plno rozházeného jídla, nevypadá nejlépe. Pokud už pokrm nedojíte, odložte příbor na stranu, tím dáte najevo, že už jste s jídlem skončili.
•Chleba neukusujeme, ale vždy ulamujeme sousta. Pokud jíme jídlo, které nevyžaduje použití nože, ale pouze vidličku, můžeme si chlebem na vidličku pomáhat. Ve Francii byste měli talíř nakonec vytřít kouskem chleba, dáte tím najevo, že vám chutnalo.
•Párátko ve vybrané společnosti u stolu nepoužíváme. Mezi známými můžeme ale ústa si vždy zakryjeme dlaní.
•Švédský stůl je čím dál oblíbenější v lepší společnosti. Název tomu sice nenapovídá, ale obsahuje i jídla teplá. Měli byste se nechat obsloužit personálem, který se u daného pokrmu nachází. Na talíř nakládejte s rozumem, není zakázáno jít si přidat, ale hloupě vypadá, když se na vašem talíři nenachází vzhledný a chutný předkrm, ale hromada jídla. Rovněž nenakládejte na talíř zároveň předkrm a hlavní chod nebo maso a rybu a především ne se sladkostmi. Pokud si půjdete naložit víckrát, vždy si vezměte nový talířek a nový příbor.

 Nejčastější chyby při stolování
•Začít jíst dříve, než mají ostatní jídlo před sebou.
•Mluvit nahlas s plnými ústy.
•Opírat se lokty  o stůl, případně si opřít bradu o dlaň.
•Olizovat nůž či si ho dávat do úst.
•Odložit použitý příbor vedle talíře.
•Pít tak, že na skleničce zůstanou otisky rtěnky nebo zbytky jídla.
•Foukat pokrmy pro ochlazení nebo čichat do nich
•Kouřit mezi jídly, pokud se ovšem nenacházíme v čistě kuřácké společnosti, což je výjimka.

A na závěr:

Perličky z knižního vydání Společenský katechismus Gutha-Jarkovského z roku 1907: Ruku podávejte beze vší affektace. Při podání ruky neprovozujme tedy žádného tělocviku, jakož vůbec ve společnosti žádného tatrmanství. Pán dámě nepodává ruky první, dáma ve svém salonu ale první podá ruku hned příteli svého chotě. Na návštěvě: Pán odloží v předsíni svrchník a deštník. Není-li v předsíni ani sluhy ani věšáku, postaví se deštník do kouta a svrchník vezme se přes ruku. Dáma nesmí položit svůj slunečník přes kolena, aby nepřekážel sousedkám. Klobouk držeti dlužno vždy tak, aby nebylo viděti jeho vnitřku. Ze strany hostitele není pak slušno nutiti návštěvníka, aby odložil. Jsou lidé, kteří hostu klobouk přímo z ruky trhají! Muž pozdravuje na ulici sejímaje klobouk. Mnozí vytýkají tomuto způsobu nebezpečí pro zdraví pro pozdravujícího, ale není známo, že by pro pozdrav by kdo byl zemřel. S bontonem je někdy zábava, ale přesto je nutné brát jej vážně.

KV / Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení