Vyjeďte si na výlet do pivovaru
Velkopopovický pivovar
Ačkoli byl pivovar postaven až koncem 19. století, již po několika letech se stal třetím největším v zemi. Proslula zejména výroba tmavého silného piva. To se zde stále vaří pod označením Kozel Černý, ale dnes s nižší stupňovitostí. V současnosti je pivovar oblíbeným místem turistů. Mezi největší lákadla patří exkurze s nezbytnou ochutnávkou ve staré varně. Každé jaro se můžete přidat k pochodu Krajinou barona Ringhoffera, v září prozkoumat pivovar při Dni otevřených dveří nebo se přijít pobavit na tradiční slavnost Den Kozla, která se koná vždy druhou červnovou sobotu.
Otevírací doba:
duben-září 10-18 hod.
říjen-březen 10-16 hod.
Vstupné:
40Kč školy/50 Kč senioři/80 Kč studenti, děti/200 Kč rodinné
Pivovar U Fleků
Minipivovar je unikátem zejména díky své historické tradici – jedná se o nejstarší minipivovar nejen v metropoli, ale i v celé republice. Rok 1499 je udáván jako rok založení, tehdy byl starobylý právovárečný dům U dvou strak zakoupen sladovníkem Vítem Skřemencem a ten v něm založil pivovar.V roce 1762 zakoupil za peníze své manželky Doroty podnik Jakub Flekovský, po němž dostal pivovárek jméno. Letopočet 1843 je významný tím, že se U Fleků začíná vařit Flekovský tmavý 13 % ležák po bavorském způsobu, jaký zde můžete ochutnat i v současnosti. Dnes zde můžete shlédnout především historickou varnu z počátku století, chladící stoky a kvasné kádě ve spilce, zhotovené z dubového dřeva podle starých vzorů. Současná podoba pivovaru je výsledkem rekonstrukce v roce 1986, z níž pivovar vyšel jako moderní a přitom unikátní historický provoz.
Otevírací doba:
Pondělí až pátek 10 – 16:00. V sobotu a v neděli (pouze na objednávky) je exkurze podmiňována konzumací v restauraci. Prohlídka omezena počtem min. 10, max. 35 osob.
Vstupné:
160 Kč za osobu
Pivovar Svijany
Výčepní piva, ležáky i speciální piva vznikají v pivovaru Svijany dvoufázovým kvašením a dlouhodobým zráním při nízkých teplotách. Vaří se z vody čerpané z vlastních studní, slad se dováží ze sladoven v okolí. Pivu samozřejmě nechybí chmel z proslulé žatecké oblasti.Produkce Svijanského pivovaru putuje ze 60% do sudů a ze 40% do lahví, plechovek a skleněných džbánů. Svijanské pivo se nijak chemicky neošetřuje a ani nepasteruje. K zákazníkovi tak putuje zdravé, přírodní pivo, prosté jakékoli chemie.
Otevírací doba:
Od měsíce října ve všední dny od 15.30 hod., o víkendech od 9.00 hod.,
Vstupné:
70,- Kč za osobu, studenti a důchodci 50,- Kč, nejmenší počet: 10 osob nebo 700,- Kč,
Pivovar Černá Hora
Dle listiny ze 16. 7.1298 byl komoří Matouš z Černé Hory svědkem templářského obřadu, kdy se Eberhard ze Steindorfu zříká svých práv na statky v Dobřínsku a Petrovicích a postupuje část svých majetků templářskému řádu na Templštejně. Při tomto obřadě postupování kostelního práva se pilo takové pivo, jež svými povozy dopraviti nechal Matouš z Černé Hory. Tudíž pivem černohorským byl obřad stvrzen. Do pivovarské templářské historie se zapsal nejenom Matouš z Černé Hory, ale i templář Hartleb II z Boskovic, který byl pasován roku 1308 templářem, a který svému řádu přinesl hrad Černá Hora a pivovar věnem. Proto Pivovar Černá Hora byl svého času pivovarem templářským BRAXATORIUM TEMPLARIORUM IN MONTE NIGRO.
Dnes nabízí pivovar opravdu širokou škálu sortimentu – nepřeberné množství pivních produktů, ale také pálenky, likéry, limonády a stolní vody. Za zmínku stojí oblíbený 10% Tas, 12% Granát, 14% Kvasar a dokonce 15% speciální světlé pivo 1530.
Otevírací doba a vstupné:
v pracovní den a době: dospělý 40 Kč, děti 20 Kč
v pracovní den po prac. době: dospělý 50 Kč, děti 25 Kč
mimo pracovní dny: dospělý 60 Kč, děti 30 Kč
KV Ilustrační foto:sxc.hu