Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Vše, co potřebujete vědět o sušičce ovoce

Vše, co potřebujete vědět o sušičce ovoce

Sušička na ovoce je dobrá věc pro každou hospodyňku, která chce, aby její rodina žila zdravě nejen v létě, kdy je dostatek ovoce a zeleniny, ale také v zimě, kdy je ho méně či je méně kvalitní. Proto je podzim dobrým časem na to, udělat si zásoby sušeného voce. Vybrat si ale dobrou sušičku nebývá vždy jednoduché.

 

 - Než nějakou sušičku koupíte, důkladně se zamyslete nad tím, jak má fungovat. Nenechte se zmást reklamním popisem jejích předností a použijte selský rozum. Dobrý výrobek by měl v prvé řadě nabídnout:
 - Řízený rozvod teplého vzduchu, díky němuž nemusíte pravidelně vyměňovat síta či přerovnávat to, co sušíte.
 - Termostat, který udržuje volitelnou teplotu.
 - Nízkou spotřebu elektrické energie.
 - Síta, jež jsou neprůhledná (aby se při sušení zachovaly vitaminy citlivé na světlo).
 - Ověření zdravotní nezávadnosti.
 - Krom klasických sít i síta hustější, vhodná pro sušení drobnějších částí bylin (aby jednotlivé kousky nepropadávaly do nižších pater).
 - Možnost přikoupit další síta (nejekonomičtější je sušení co nejvíce potravinsoučasně).

Výrobky, které tyto podmínky splňují, pořídíte za několik tisíc korun (cena se může vyšplhat dokonce až na deset tisíc).  Kvalitní sušičky mají několik režimů sušení, někdy i elektronicky řízené. V režimu Low sušíte při teplotě 35–40 °C a to nejčastěji bylinky, koření nebo květiny. Při teplotách 50–55 °C v režimu Medium se suší ovoce, zelenina a houby. High režim má 55–60 °C a je vhodný na sušení ovocných a zeleninových placek, švestek a třešní. Cirkulací teplého vzduchu pomocí ventilátoru odchází vlhkost ze sušených produktů do vzduchu. Pokud se suší v malé místnosti, je dobré občas vyvětrat, jinak se sušení zpomalí nebo zastaví.  Průměrný příkon bývá 200  maximální 500 wattů. Na usušení 1 kilogramu bylin je potřeba asi 2 kilowatthodin. Na sušení švestek asi 12–15, záleží na mnoha faktorech (velikost, vyzrálost, vlhkost a teplota vzduchu v místnosti, kde se suší). Tyto údaje jsou pouze orientační, ale doporučujeme vám sušit v noci, kdy bývá elektrický proud levnější. Proto je vždy zajímavý také údajo o hlučnosti sušičky, který by měl být stejně jako u lednice pod 40 decibelů.                                                                    
Potraviny jsou v sušičce zakryty víkem, a protože se předpokládá, že se bude sušit v čistém prostředí v bytě, nemívají sušičky prachový filtr. Síta, fóliové misky i síťky by měly být omyvatelné i v myčce na nádobí. Ale je přirozené, že při několikaletém používání budou lehce zabarvené. Sušičky se většinou prodávají se čtyřmi či pěti síty další si však můžete samostatně dokoupit.

Srovnání cen sušiček:

Sušička Zelmer 36Z010, cena: 1200 Kč - příkon 300 W, 3 sušicí patra, elektronické ovládání, 2 stupně nastavení výkonu, automatický vypínač, omezovač teploty, obsah 8 l, barva bílá/průhledný plast, hmotnost 2,8 kg

Sušička ovoce Ezidri Classic, cena: 2714 Kč - hmotnost: 3 kg, 4 sítě s příslušenstvím (1 fóliová miska + 1 síťka), max. možno 10 sítí,  kapacita síta(kg) 0,4-0,5,  průměr síta (mm) 340, hmotnost 3 kg, příkon max. 500 W, spotřeba el. proudu 0,1 kWh, 1 elektronicky řízený teplotní režim (50-60°C)

Sušička ovoce Ezidri FD-1000, cena: 5866 Kč -  základní jednotka + 5 sít, hmotnost 4,7 kg, max. počet sítí 30 kusů, kapacita jednoho síta: 0,5-0,7 kg , max. příkon: 1000 W, Průměrná spotřeba: 0,2 až 0,5 kWh podle teploty a obsahu vody, rozsah teplot: 35-60 °C

         KV                                                 Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení