Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Velikonoční recepty

Babiččiny věnečky              

Doba přípravy: 30 minut
Počet kusů: 6

Přísady:

Na těsto:
300 g hladké mouky
25 g cukru
½ KL soli
1 balíček Pomocníka na kynuté těsto Expres Dr.Oetker
150 ml vody
40 ml oleje
1 vejce
    
Na potření a posypání:
1 vejce
mandlové lupínky
    
Ještě potřebujeme:
plech na pečení
papír na pečení
  
Příprava:
1.Na přípravu těsta dáme do mísy mouku, cukr a sůl. Přisypeme Pomocníka na kynuté těsto Expres a důkladně promícháme. Přidáme vodu, olej a vejce. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny nádoby. Těsto rozdělíme na 6 dílů.
2.Z každého dílu těsta vyválíme 3 válečky cca 20 cm dlouhé a spleteme do copů. Konce copu spojíme do věnce a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Věnečky potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba:         180°C        
Horkovzdušná trouba:   150 °C       
Plynová trouba:            střední stupeň           

Doba pečení: asi 25 minut


Netradiční mazanec s mákem a višněmi

Doba přípravy: asi 40 minut

Přísady:

Na těsto:
500 g hladké mouky
1 balíček Droždí Dr.Oetker
200 ml vlažného mléka
175 g měkkého tvarohu
80 g cukru
2 vejce
1 KL Citrónového aroma Dr.Oetker
½ lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
špetka soli

Na náplň:
250 ml mléka
50 g cukru
špetka mleté skořice
100 g mletého máku
2 PL strouhanky
360 g okapaných kompotovaných višní
250 ml kompotové šťávy
½ balíčka Pudingu s vanilkovou příchutí Dr.Oetker 

Na posypání:
trochu moučkového cukru

Ještě potřebujeme:
dortovou formu (Ø 26 cm)

Příprava:
1.Na přípravu těsta důkladně promícháme mouku s droždím. Do této směsi postupně přimícháme ostatní suroviny a pomocí elektrického ručního šlehače s hnětacími metlami vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a odložíme na teplé místo oddechnout dokud se nezdvojnásobí jeho objem.

2.Na přípravu náplně rozmícháme v nádobě na vaření mléko s cukrem, skořicí, umletým mákem a strouhankou a za stálého míchání přivedeme k varu.Náplň odstavíme a necháme vychladnout. Podle návodu na obalu připravíme hutný puding, místo vody použijeme kompotovou šťávu. Do teplého pudingu přimícháme okapané višně.

3.Z nakynutého těsta vytvarujeme na pomoučněné podložce váleček a vyválíme z něj obdélníkový plát silný 5 mm. Makovou náplň rovnoměrně natřeme na těsto a navrch nalijeme puding s višněmi. Těsto srolujeme zespoda nahoru a stočenou roládu vložíme do dortové formy (Ø 26 cm), kterou jsme předem vymazali a vysypali moukou. Pečeme v předehřáté troubě.   

Elektrická trouba:         165 °C
Horkovzdušná trouba:   145 °C
Plynová trouba:            stupeň 2-3

Doba pečení:  asi 65 minut

4.Ještě teplý mazanec vyndáme z formy a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.


Ořechový dort se zajíčky

Doba přípravy: 40 minut

Přísady:

Na těsto:
3 vejce
100 g moučkového cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
3 PL horké vody
90 g hladké mouky
40 g kukuřičného škrobu Gustin Dr.Oetker
1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker

Na náplň:
600 ml smetany ke šlehání
2 PL moučkového cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
150 g mletých ořechů (vlašských nebo mandlí)
1 balíček Želatinového stužovače Dr.Oetker
100 ml vody

Na posypání:
2 PL moučkového cukru

Ještě potřebujeme:
dortovou formu o průměru 26 cm
sítko

Příprava:
1.Na přípravu těsta vyšleháme elektrickým ručním šlehačem vejce, moučkový cukr, vanilínový cukr a vodu do pěny. Mouku promísíme s gustinem a kypřicím práškem do pečiva a přimícháme do pěny. Důkladně promícháme.
2.Hladké těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 26 cm. Uhladíme a pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba:         180°C        
Horkovzdušná trouba:   160 °C       
Plynová trouba:            stupeň 3-4           

Doba pečení: asi 25 minut
 
3.Upečený korpus necháme vychladnout a jednou podélně rozřízneme.
4.Na přípravu náplně vyšleháme elektrickým ručním šlehačem smetanu, cukr a vanilkový cukr dotuha. 3 PL oříšků odložíme stranou a zbytek vmícháme do šlehačky. Želatinový stužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned opatrně přimícháme do šlehačkové náplně.
5.3/4 náplně natřeme na spodní korpus. Lehce přiložíme druhý díl. Boky dortu potřeme zbylou náplní a posypeme zbylými oříšky. Z tvrdého papíru vyrobíme šablony zajíčků, přiložíme je na dort a sítkem posypeme cukrem. Šablony opatrně odstraníme. Dort uchováváme v chladu.

Přihlášení