Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Vaření bez vaření v Pomalém hrnci

Vaření bez vaření v Pomalém hrnci

Způsob, kterým vařily mistrovské lahůdky naše babičky, dnes již nejsme schopni zopakovat. Rychlost doby nabrala na otáčkách a kachlová kamna, kameninové nádobí, mísy na zadělávání, hrnce na smetanu, sádelňáky a másláky, to vše zmizelo z našich kuchyní. Víte vůbec co obnášela profese dráteníka?  Čas od času přišel takový dráteník do kuchyně paní domu a popraskané kameninové nádoby opletl drátem, čímž jim prodloužil život. V některých domácnostech byly ještě těžké litinové hrnce, pekáče a rendlíky, které byly postupně nahrazovány lehčím, smaltovaným a hliníkovým nádobím. To vše sloužilo k tomu, aby naše nejmilejší babičky vyrobily ty nejlahodnější pokrmy, které nastavily laťku našemu budoucímu stravování a která se jen těžko překonává. Ale než se došlo k těm na jazyku se rozplývajícím omáčkám, knedlíkům a propečenému masíčku, zabralo to příliš času a energie. Babičky bývaly večer strhané a neměly ani pomyšlení na to, ještě si pohrát se svými vnoučaty. Dnes by jistě přiznaly, že v kuchyni strávily více času než by si samy přály a našpinilo se u toho více nádobí než bylo bezprostředně nutné. Proto také to, co své dcery a vnučky učily a učí, je, jak účelněji se v kuchyni pohybovat a  ušetřit si čas i námahu. 

A jak tedy po dobrých radách těch nejmilejších vaří a budou vařit moderní a postmoderní ženy? Protože jsou chytré a nejchytřejší, vyberou to nejlepší z kuchyně svých babiček a spojí to s požadavky vlastního života. Skutečně již vědí, že volný čas, který stráví samy se sebou nebo svými blízkými, je jednou z nejvzácnějších věcí na světě. A budou-li ho chtít trávit nad dobrým pokrmem,  zvolí si kvalitu domácího vaření bez námahy. Jednou z věcí, kterou si do kuchyně tedy pořídí, bude i elektrický Pomalý hrnec s vnitřní vyjímatelnou kameninovou nádobou. Neboť ten vaří docela, docela sám! Ani dráteník již nebude potřeba, protože speciální kamenina pomalého hrnce je odolná proti extrémním změnám teploty. Navíc je nádoba samostatně použitelná pro vaření na sporáku nebo pečení v troubě, jídlo v ní vydrží dlouho teplé, případně se dá ohřát v mikrovlnné troubě a uchovávat v lednici. Největší  výhodou pro každého domácího kuchaře bude ovládací panel zabudovaný v kovovém plášti hrnce, kterým se nastavuje rychlost, doba vaření, případně jen udržování teploty. Do hrnce stačí jen přidat všechny pochutiny, které se mají společně proměnit v něco báječného, nového a chutného a nechat podle stupně teploty hrnec sám pracovat. Navíc má odpojitelnou přívodní šňůru, lépe se s ním následně manipuluje a lépe se skladuje. Během vaření se nemusí obsah hrnce kontrolovat, a to je to, co my, moderní lidé, s mnoha rozdělanými činnostmi najednou opravdu oceníme! Jídlo se v hrnci vaří pozvolna, nepřipálí se, neodpařuje se tekutina ani se neztrácí výživná hodnota a vitamíny. Navíc je příprava pokrmů zcela dietní, není potřeba přidávat žádné tuky. A ještě něco, nad čím můžeme všichni společně zaplesat a to i s babičkami – k vaření již není potřeba žádného dalšího nádobí! Nakonec hrnec stačí jen otřít vlhkou utěrkou a možná mu můžete tiše poděkovat za skvěle odvedenou práci!

Autor: Able Electric, spol. s r. o.                   Foto: Bionaire.cz 

Instruktážní video zde                     Pomalý hrnec můžete zakoupit zde

 

Přihlášení