Recepty pro pomalý hrnec
Roštěná na houbách
4 plátky zadního libového hovězího masa
100 g žampionů nakládaných nebo čerstvých, nebo sušené houby
1 cibule
2,5dl smetany ke šlehání
1/2 kostky hovězího bujónu
hladká mouka na obalení roštěnek
sůl, pepř
Postup:
Plátky hovězího masa opláchneme,osušíme, po obvodu na několika místech nakrojíme a z obou stran naklepeme. Osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Pokud budeme připravovat plátky dietně, tak je vložíme takto připravené do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme žampiony. Jestliže použijeme houby sušené necháme je předem namočené asi 1h. ve vodě. Vodu slijeme a houby přidáme k masu. Ke směsi dáme jemně nakrájenou cibuli, rozdrobíme 1/2 kostky hovězího bujónu. Vše zalijeme smetanou ke šlehání. Dobře promícháme. Roštěnky můžeme před dušením v pomalém hrnci i zprudka opéci z obou stran na pánvi v oleji, aby získali barvu. Tento postup samozřejmě nedoporučujeme při přípravě dietního pokrmu. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni asi 8h nebo na II. stupni 4-5h.
Příloha: knedlík, vařený brambor
Kuře dušené v zelenině
4 kuřecí čtvrtky
po 250g čerstvé nebo mražené mrkve, hrášku, kukuřice
1 lžíce oleje
směs grilovacího koření na kuře
Postup:
Kuřecí čtvrtky opláchneme, osušíme, potřeme olejem a obalíme kořenící směsí. Na dno keramické nádoby Pomalého hrnce dáme směs zeleniny. Na zeleninu položíme části kuřete. Keramickou nádobu vložíme do Pomalého hrnce a vaříme na stupni I. 6-7 h nebo na stupni II. 4-5h.
Příloha: rýže, vaření brambory
Vepřová pečeně v křupavé zelenině
1 kg libové vepřové krkovičky (lze nahradit i krůtím nebo kuřecím masem)
1 1 kg zeleniny - volíme zeleninu pevnou – mrkev, celer, petržel, 2 cibule
200 g libové anglické slaniny
Sůl, drcený m nebo hrubě mletý pepř – směs barev
Postup:
Očistíme a nakrájíme zeleninu, mrkev na kolečka, celer, petržel na kostky a cibuli na čtvrtky nebo osminy podle velikosti. Maso opláchneme, otřeme, osolíme a posypeme hrubě mletým pepřem. Slaninu nakrájíme na nudličky. Na dno a ke stěnám keramické nádoby Pomalého hrnce rozložíme mírně osolenou zeleninu smíchanou se slaninou. Doprostřed položíme maso. Keramickou nádobu vložíme do Pomalého hrnce a pečeme na I. stupni 6-8 h na II. stupni 4–5 h. Délka pečení závisí na kvalitě masa.
Příloha: maso podáváme s dušenou zeleninou, lze doplnit opečeným bramborem nebo rýží
Autor: Able Electric, spol. s r.o. Foto: Bionaire.cz