Recepty pro Pomalý hrnec
Maďarský perkelt
500 g předního libového hovězího masa
1 lžíce oleje
2 cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky nebo feferonky
2 čerstvé zelené papriky
4 rajčata
1 párek
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce kečupu
sůl, pepř, drcený kmín
1/2 kostky hovězího bujónu
1dl vody
Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě papriky, sůl, drcený kmín, pepř, olej a 2 lžíce mouky. Směs důkladně promícháme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, papriky na nakrájené na nudličky, rajčata na osminky a párek na kolečka. Nakonec přilijeme 1dll vody, přidáme 3 lžíce kečupu a rozdrobíme 1/2 kostky hovězího bujónu. Opět všechno důkladně promícháme. Keramickou nádobu se směsí vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h nebo na II. stupni 5h.
Příloha: chléb
Živáňský vepřový závitek
4 plátky vepřové kýty
3 lžíce kečupu
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
1/2 kostky hovězího bujónu
1dl vody
náplň:
4 plátky šunky nebo libové anglické slaniny
1 menší mrkev
kousek celeru
1 menší cibule
1 vejce
Postup:
Omyté, osušené vepřové plátky z obou stran lehce naklepeme a na okrajích nařízneme. Z obou stran osolíme, opepříme. Potřeme náplní. Plátky přeložíme, sklepneme k sobě a sepneme párátkem. Obalíme v mouce a vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme 3 lžíce kečupu, 1dl vody a rozdrobený hovězí bujón. Opatrně, ale důkladně promícháme. Postup při přípravě nádivky: Šunku nebo slaninu nakrájíme na malé kousky, očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemné nudličky a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše smícháme, spojíme vajíčkem, osolíme a opepříme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a závitky dusíme na I. stupni asi 8h, nebo na II. stupni 4-5h.
Příloha: chléb
Kuře na zelenině
4 porce kuřete
1 cibule
4 čerstvé zelené papriky
6 vyzrálých rajčat (může být i mražená směs papriky, rajčata)
8 stroužků česneku
sůl, pepř
1/2 lžičky papriky (může být i pálivá)
Postup:
Omyté, osušené porce kuřete potřeme česnekem (na 1 porci použijeme dva větší stroužky česneku), osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriky na proužky a rajčata na osminky. Zeleninu dáme na dno keramické nádoby pomalého hrnce a promícháme. Na zeleninu položíme porce kuřete. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h nebo na II. stupni 4-5h.
Příloha: těstoviny
Autor: Able Electric, spol. s r. o. Foto: Bionaire.cz