Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Rady pro výsev bylinek + recepty na bylinkové postřiky

Rady pro výsev bylinek + recepty na bylinkové postřiky

Bylinky se mohou dělit, řízkovat  nebo množit z vlastních sklizených semen. Některé vyžadují více tepla, například bazalka nebo rozmarýna, a proto je vhodnější je předpěstovat doma. Zatímco jiné přesazování vůbec nesnášejí, a proto je třeba je vysévat přímo na místo. Přirozeně zde svou úlohu hraje i cena a množství. 
 
Jak bylinky vysazovat
Mrazuvzdorné kuchyňské a léčivé rostliny z květináčů lze vysazovat během celého roku. Ideální dobou pro výsadbu je však jaro a podzim. Bylinky náročné na teplo je možné vysazovat teprve po polovině května, až venku pomine nebezpečí mrazů. Záhon musí být dobře připravený. Těžší půdy je možné zlehčit pískem a kompostem, chudé písčité půdy vylepšíte přidáním humózního kompostu. Přidání kompostu nebo jiného organického hnojiva na jaře prospěje většině bylinek. Podle potřeby je můžete po sklizni v létě ještě přihnojit tekutým hnojivem, přičemž můžete použít přírodní rostlinné jíchy (výluhy) nebo se můžete spolehnout na komerční hotové preparáty. Přehnojené rostliny sice rostou silněji, jsou však méně aromatické.
   Mnohé bylinky milující slunce snášejí dobře i sucho; přesto budou vděčné za dostatečné zásobování vodou. To platí zvláště pro bylinky v květináčích, protože ty si samy nemohou žádnou vláhu opatřit z hlubších vrstev půdy. Kromě toho musíte v létě každé čtyři týdny přihnojovat tekutým hnojivem. Vrstva nastýlky ochrání povrch půdy bylinkového záhonu před vysycháním a zaplevelením. Vzrůstné bylinky je možno koncem podzimu seříznout (vytvarovat), ale vlastní zpětný řez následuje až na jaře.

Nakombinujte bylinkám správné sousedy
Výběr správného místa a optimální péče jsou nejlepší ochranou před napadením škůdci a chorobami. Často škodlivý hmyz odradí jen samotná silná vůně mnoha kuchyňských bylinek. Když se však i přesto někdy vyskytnou,vyzkoušejte nejdříve metody šetrné k životnímu prostředí: napadené části rostlin odstřihujte, škodlivý hmyz sbírejte, instalujte pasti nebo aplikujte rostlinné jíchy. Při silném napadení sáhněte bezpodmínečně po preparátech, které neškodí užitečnému hmyzu, například po draselném mýdle nebo výtažku ze zederachu (Melia azederach).
   Rostliny mají rozdílné nároky na stanoviště i na své sousedy. Sousedící rostliny na sebe vzájemně působí jak negativně, tak pozitivně svou vůní a kořenovými výměšky a přitom odpuzují škůdce. Saturejka vysazená v blízkosti fazolí odpuzuje černé mšice, levandule chrání růže před zelenými mšicemi. Kmín, lichořeřišnice a křen zlepšují chuť brambor. Kopru, fenyklu, kmínu a koriandru se dobře daří vedle okurek, mrkve a cibule. Máta peprná, šalvěj a tymián odpuzují bělásky zelné. Česnekovité rostliny se nesnášejí s fazolemi, petrželi příliš neprospívá blízkost salátu. Bylinky nejsou jen oblíbeným zdrojem nektaru pro včely, čmeláky a motýly. Lákají současně i užitečný hmyz, jako jsou dravé pestřenky, denivky a zlatoočky, nebo slunéčka, která jsou – většinou ve stadiu svých larev – účinnými predátory škůdců.

Bylinkové postřiky na zahradu
Kopřivová jícha proti mšicím:

1 kg čerstvých nebo 200 g sušených kopřiv zalijte 10 l vody. Nechejte 14 dní kvasit a přitom každý den zamíchejte. Na zálivku zřeďte jíchu vodou v poměru: 1:10, na postřik 1:20. Pokud by na balkóně nebo na terase zápach z jíchy rušil, můžete si připravit vodní výluh z kopřiv za studena. Připravuje se podobně, ale nenechá se zkvasit a může se po 1-2 dnech neředěný užít k postřiku.
Postřik z přesličky proti padlí, rzi a strupovitosti
300 g čerstvých nebo 30 g sušených letních lodyh přesličky rolní nechejte změknout 24 hodin v 10 l vody. Potom obsah nádoby 30 minut povařte. Jakmile roztok vychladne, přeceďte jej a zřeďte vodou v poměru 1:5. Nejlepší účinek má postřik, použitý v dopoledních hodinách; je možné do něj na začátku přidat i vratič.

Nálev z vratiče proti mšicím a sviluškám:
300 g čerstvé nebo 30 g sušené nati z vratiče přelijte 10 l vroucí vody. Nálev musíte nechat 10-15 minut odstát a potom scedit. Jakmile vychladne, ředí se vodou v poměru 1:3.

Proč jsou tak léčivé?
Aroma bylinkového koření a působnost léčivých rostlin spočívají většinou v kombinaci mnoha obsahových látek. Ty se nalézají v nejrůznějších částech rostlin, především v listech, květech, kořenech, cibulích, plodech nebo semenech. Bylinky obsahují kromě toho také vodní roztoky tříslovin, které dezinfikují a blahodárně ovlivňují sliznice, hořčiny, povzbuzující chuť k jídlu, zmírňující dráždivost, dále protizánětlivé slizové látky, početné vitaminy a minerální látky. Nejdůležitější složkou jsou ovšem lehce těkavé éterické oleje, které způsobují specifické aroma rostlin. Speciálními metodami úpravy a konzervace jsou obsahové látky z léčivých rostlin zpracovány na léčiva a léčivé drogy. Přestože léčivé rostliny působí mimořádně šetrně a nemají téměř žádné vedlejší účinky, musíte dodržovat doporučené dávkování. Pouštějte se s nimi do léčení jen lehkých obtíží, návštěvu lékaře nemohou nikdy nahradit.

 KV                                                          Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení