Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Originální recepty na zavaření čehokoliv

Originální recepty na zavaření čehokoliv

Švestková klevela
Klevela je originální pochoutka zhotovená z rozvařených švestek, cukru a aromatických přísad. Ke zhotovení klevely použijeme švestky s dužninou snadno se oddělující od pecky a zcela vyzrálé. Vhodné jsou švestky mírně zvadlé, které lze snadno odpeckovávat pouhým vymáčknutím pecky. Švestky opereme, zbavíme stopek a odpeckujeme. Podlité malým množstvím vody je potom vaříme za stálého míchání při mírném zahřívání do změknutí. Ke změklým švestkám přisypeme za nepřetržitého varu a míchání cukr v poměru 0, 2 kg na 1 kg odpeckovaných švestek a vaříme ještě asi 10 minut. ke konci varu přidáme do klevely aromatické složky – 5 polévkových lžic rumu a 1 kávové lžičky mleté skořice na 1 kg výrobku. Místo skořice je možno klevelu dochutit kakaem. Klevelu potom přestaneme zahřívat a ihned za horka plníme do předehřátých sklenic. Po uzavření sklenice okamžitě vkládáme do vařící vodní lázně a sterilujeme. Sterilace: sklenice 0,7 – 1 l 30 minut za varu vodní lázně.

Maliny v cukru
na 2, 50 kg ovoce, 1 litru vody, 200 až 400 g cukru. Maliny odstopkujeme a zbavíme lístků a nečistot. Pokud jsou červivé, ponoříme je na 10 minut do vlažného slabého roztoku kuchyňské soli (20 g soli na 1 litr vody). Potom je dáme na síto a propláchneme svařenou studenou vodou. Necháme je dobře okapat a vkládáme do čistých, rumem nebo lihem vypláchnutých sklenic o obsahu 1 litru. Zalijeme je připraveným studeným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 1O minut při 80o C. 

Ovocné protlaky
Dokonale oprané ovoce zbavíme nežádoucích příměsí, stopek a vadných plodů. Měkké plody můžeme ihned vystírat, tvrdé plody nejprve rozvaříme podlité malým množstvím vody. Vystřením přes síto nebo na lisovacím nástavci mlýnku s použitím přiměřené velikosti ok protlačovacího síta odstraníme části semeníků, slupek, peciček apod. a získáme protlak.
Na protlak z bobulovin jsou nejvhodnější zcela zralé, až změklé plody rybízu, dále jahody, maliny, borůvky a bezinky. Plody odzrníme, opereme a krátce podusíme podlité malým množstvím vody, až bobule změknou. Zahřáním se uvolní i barevné látky ze slupek, které bychom jinak s odpadem odstranili. Řídké protlaky můžeme zahustit odpařením vody. Podobně připravujeme protlaky z peckovin.

Zeleninová směs pod maso
Tento výrobek je polotovar na přípravu omáčky ke zvěřině nebo svíčkové pečeni. 1 kg polotovaru připravíme z 0, 4 kg očištěné karotky, 0, 35 kg celeru a 0, 25 kg petržele. Zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a uvaříme do poloměkka. Uvařené plátky nakrájíme na kostičky a promícháme, nasypeme do sklenic, zalijeme nálevem a uzavřeme. 1 l nálevu zhotovíme z 25 g soli a 0, 25 l 8% octa, které doplníme do 1 l vodou. Sterilace: sklenice 0, 5
l 30 minut při 85o C.

Houbový kečup
Na 1, 5 kg hub si připravíme octový macerát z koření v poměru: 1 lžičky muškátového květu, 1 lžičky zázvoru, 1 lžičky hřebíčku, 1 lžičky skořice, 1 lžička nového koření, 1 lžička celého pepře a 0? 6 l 8% octa. Směs zahřejeme k varu, zahřívání přerušíme a ponecháme 2 hodiny macerovat. Hotový macerát přecedíme. Houby (1, 5 kg) nakrájíme na malé kousky, smísíme je s 90 g soli a necháme na míse 12 hodin. Potom je rozmačkáme vařečkou a mírně je dusíme v přiklopeném kastrole s trochou octového macerátu. Měkké houby rozmixujeme, dolijeme zbývající macerát, směs krátce povaříme a plníme za tepla do předehřátých konzervových sklenic. Teplý kečup v litrových sklenicích sterilujeme ještě 20 minut při varu vodní lázně.
 
Norfolkské čatní
Připravuje se z 1 kg odpeckovaných a rozčtvrcených meruněk, 1 kg kyselejších jablk zbavených jádřinců a rozdělených na menší dílky, 4 středně velkých oloupaných, odpeckovaných, rozčtvrcených broskví, 2 středně velkých cibulí, jemně nasekaných, 200 g nakrájených rozinek, 5 cm dlouhého, oloupaného, jemně nastrouhaného kořene zázvoru, 3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku, 3 kávové lžičky mletého nového koření, 3 kávové lžičky mletého hořčičného semena, jemně nasekané kůry z 1 citronu (dobře oprané – kůru pereme v tekoucí vlažné vodě pomocí kartáčku), šťávy ze 2 pomerančů, dobře oprané, jemně nasekané kůry ze 2 pomerančů, 0, 45 l 8% octa a 500 – 900 g cukru.
Ve větším hrnci smísíme ovoce a cibuli (bez cukru, koření a octa). Směs mírně zahříváme a přivedeme k varu za stálého míchání. Potom zahřívání ztlumíme a směs dále vaříme za občasného promíchání asi 1 hodinu, dokud není zcela měkká. Přidáme cukr, ocet a koření a vaříme dále za občasného promíchání, až výrobek má hustě kašovitou konzistenci. Zahřívání potom ukončíme a čatní naplníme ihned za horka (85o C) do předehřátých sklenic, uzavřeme a bez prodlení obrátíme na 10 minut na víčko. Při nižší teplotě než 85o C (nejméně 65o C) sterilujeme 20 minut za varu vodní lázně.

Ocet ze slupek jablek
Na 1 kg slupek 1/8 litru octa, 3 kostky cukru, 30 g chlebové kůrky. Slupky z jablek dáme do 5 l lahve, přidáme na ně trochu vinného octa, chleba, cukr, láhev doplníme studenou vodou, povážeme papírem, který propícháme silnější jehlou a láhev postavíme do místnosti na 3-4 dny při teplotě 15-20o C. Po tu dobu každý den promícháme. Když je tekutina čistá je kvašení skončeno. Pak ocet přecedíme přes čisté plátno do láhví, dobře zazátkujeme a uschováme.

 

   KV                                        Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení