Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Něco o vejcích

Vejce jsou bohatým a vyváženým zdrojem živin. Obsahují plnohodnotné proteiny a lipidy, vitamíny a minerální látky.
Jsou velmi dobře stravitelná, stravitelnost je 95 - 98%,
u žloutku až 100%, proto jsou vejce vhodná
pro různé typy diet.

-  Proteiny jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa, zejména díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin, které jsou pro člověka nepostradatelné.

-  Lipidy vaječného žloutku jsou velmi rychle stravitelné
a to díky své emulgované formě. Obsahují esenciální mastné kyseliny, lecitin a cholesterol. Esenciální mastné kyseliny mají antitrombotické, antisklerotické a antizánětlivé vlastnosti
a působí tudíž jako prevence kardiovaskulárních a i dalších chorob. Přítomnost lecitinu, který svojí emulgační schopností napomáhá vstřebatelnosti tuků. Lecitin se používá jako lék
pro snižování cholesterolu v krvi. Pro vývoj zárodku
je významným nutrientem cholesterol, který je pro člověka nezbytný pro syntézu hormonů a jako prekurzor žlučových kyselin a vit D. Obsah cholesterolu ve vejci je kolem 580 mg. Současné studie prokazují, že 1 - 2 vejce denně zdravému organismu neškodí .

-  Vejce se doporučují jako zdroj železa, fosforu a zinku.

-  Zastoupení vitaminů A, B, E a D.

-  Energetická hodnota kolem 330 - 390 kJ/ks vejce o hmotnosti 60 g.

Zdroj IEC.