Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Nakličování semen a luštěnin

Nakličování semen a luštěnin

Už v roce 2900 před Kristem nakličovali Číňané sóju a užívali ji jako účinný prostředek proti některým nemocem. Jak v Číně tak i v jiných zemích neupadl tento způsob úpravy semen nikdy v zapomnění a rozšířil se i do mnoha dalších zemích. Chytří totiž vědí, že nakličováním získají s minimálními náklady nezvykle chutnou stravu s vysokým obsahem vitaminu C a vitaminu řady B. Tolik vitaminů, jako mají klíčky, není obsaženo ani v semínku ani ve vzrostlé rostlině. Během klíčení vzroste obsah vitaminu C v porovnání se suchým semenem 20x!

 

Co budete potřebovat:
zavařovací sklenici, misky, gázu nebo jemnou nylonovou síťku, vatu, semena a trpělivost k proplachování sklenic s klíčky – 2-3x denně.

Co můžete nakličovat:
vojtěšku (k prvním pokusům je nejvhodnější pro svou jemnou chuť), řeřichu, pohanku, slunečnicová semena, malé bílé fazole, čočku, neloupaný hrách, sóju, pšenici

Postup při nakličování luštěnin:

Luštěniny přebereme.
Asi dvě lžíce luštěnin nasypeme do ¾ l zavařovací sklenice nebo do jiné sklenice se širokým hrdlem.
Otvor sklenice překryjeme gázou nebo hustou nylonovou síťkou, zajistíme gumičkou, propláchneme vodou a slijeme ji.
Luštěniny zalijeme opět vodou. Poměr luštěnin a vody je 1:4.
Po 6-12 hodinách (podle velikosti luštěni) vodu slijeme a luštěniny znovu propláchneme čerstvou vodou.                                                                   
Sklenici postavíme na talířek dnem vzhůru tak, aby voda měla možnost stále odtékat, jinak by klíčky zahnívaly. Můžeme ji například něčím z jedné strany podložit. Uložíme ji na tmavší místo nebo ji přikryjeme utěrkou.
Luštěniny proplachujeme každý den 2-3x vodou.
Když jsou luštěniny vyklíčené (za 3-5 dní, doba klíčení závisí na velikosti a druhu luštěniny), postavíme sklenici poslední den na světlé místo, aby se klíčky zazelenaly.
Jestliže nespotřebujeme celé množství klíčků najednou, uložíme zbytek v pootevřeném mikroténovém sáčku do ledničky, kde vydrží až jeden týden. Před použitím je opláchneme vodou.
Doba potřebná k naklíčení luštěnin se u jednotlivých druhů liší. Nejrychleji klíčí čočka – po 2 až 3 dnech. Sójové klíčky musíme před konzumací 5-10 minut spařit.

Postup při nakličování semen:
Postup je stejný jako u luštěnin. Rozdíl je pouze v poměru semen a vody – 1:3 – a v době, po kterou necháme semena ve vodě – 4-8 hodin. Vojtěška naklíčí za 4 až 5 dní, řeřicha za 6 až 8 dní, slunečnicová semínka za 2 – 3 dny.
Jiný způsob nakličování semen je známý i u nás. Na misku rozprostřeme vatu, navlhčíme ji vodou a nasypeme na ni semena. Za 6 – 8 týdnů získáme klíčky řeřichy, ředkviček atd. Jejich zelenou část odstřihneme a použijeme k ochucení pokrm.Pšenici můžem e nakličovat také tak, že z ní vyroste tzv. pšeničná tráva. Pšenici namočíme do vody asi na 12-15 hodin. Za tuto dobu by se měly objevit malé klíčky. Do ploché keramické misky nebo na tácek z PVC rozprostřeme asi 2 cm silnou vrstvu země a na ni nasypeme pšenici. Zrna nesmějí ležet na sobě, pouze vedle sebe. Je důležité navlhčit zem dostatečně, ale přitom opatrně, aby se příliš nepromáčela. Zrna dlaní do země jemně zamáčkneme. tácek se zemí přikryjeme novinami a vložíme do mikroténového sáčku. Po 3 dnech, když klíčky svou silou nadzdvihnou noviny, dáme tácek na světlé místo a necháme je růst. Denně je zaléváme a vlhčíme. Asi po 6 dnech dosáhnou klíčky výšky 10-15 cm. 

 

Jak spotřebovávat:
Klíčky přidáváme do polévky, do zeleninových salátů a do různých masitých jídel, sypeme jimi chléb nebo je vkládáme do nakrojených housek, můžeme je vmíchat do bramborové kaše, plnit jimi palačinky, podávat jako součást zeleninového talíře atd.
Při přípravě jídel s naklíčenými luštěninami a semeny nesmíme zapomenout na to, že se mohou tepelně upravovat velmi krátce (ne více než 1 minutu). Proto je přidáváme až při konečné úpravě pokrmů.

ZDROJ: Nápady z kuchyně a ze zahrady, Marie Růžičková, Merkur
Foto:mojefoto.net

Přihlášení