Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Na co se zeptat při výběru nové kuchyně

Na co se zeptat při výběru nové kuchyně

Líbí se nám spíše moderní sestavy nebo rustikální?
Pokud budete návrh své vysněné kuchyně kreslit v jednoduchém programu (můžeme si ho stáhnout zdarma na internetu), můžete si zvolit i barvu dvířek. Dejte však pozor – když si nakreslíte kuchyň, která bude v nevyhovujícím designu, byť správně rozmístěná, nebudete s ní spokojeni. Zatímco spodní část kuchyně se řídí pevnými pravidly, horní skříňky jsou ryze v rukou architekta. Někdo vyžaduje velké množství skříněk, někomu se líbí volné vzdušné sestavy s policemi a sklem. Rustikální sestavy vyžadují zdobné prvky, rampy, vitráže, zatímco moderní jsou vesměs jednoduché a čisté. Při výběru kuchyňského studia si pozorně pročtěte jeho reference, případně projdete na specializovaných internetových fórech diskuze, jestli v nich nenarazíte na zkušenosti lidí s Vámi vybraných studiem. Vyberte si takové studio, která má dostatečně širokou nabídku korpusů, dveří, materiálů a doplňků, abyste nebyli při navrhování kuchyně limitováni. Pamatujte také na to, že nejdražší neznamená nejlepší. O kvalitě rozhoduje hlavně kvalitní design, zpracování kuchyňské sestavy a správné rozmístnění vestavěných spotřebičů. Je vhodné se hned na začátku domluvit alespoň na přibližném finančním rozpočtu a žádat 3D vizualizaci.

Jaký tvar linky se hodí do kuchyňského prostoru?
Rovná kuchyň má nejjednodušší uspořádání, ale není příliš oblíbená. Mnoho lidí nerado vzpomíná na staré panelákové kuchyně, které byly rovné na druhou stranu je takovéto uspořádání velmi vhodné pro moderní minimalistické kuchyně. Tvar kuchyně do písmene „L“ patří mezi nejžádanější sestavy. Je možné ho použít i do menších panelákových místností. Taková kuchyň je praktická, jelikož spotřebiče mohou být rozmístěny po dvou stranách. Kuchyně do tvaru písmene „U“ jsou již určeny do větších místností. Můžeme zvolit variantu obestavění tří stěn, kterou je dále možné doplnit o bar a tvar rozšířit dle písmene „G“. Nebo zachovat tři stěny tak, že dvě jsou podél stěn a třetí je v prostoru. Taková kuchyň pak může tvořit předěl mezi dvěma místnosti, např. kuchyní a jídelnou, popř. obývákem. Třetí strana „Učka“ může být mělčí než klasická hloubka kuchyně. Spotřebiče v tomto uspořádání dejme tak, abychom se moc nenaběhali. Hlavně varnou desku a dřez udržme ve vzdálenosti cca 120-150cm, nevolme např. 300cm. Jakýkoli tvar kuchyně můžeme dále doplnit prostorovým ostrůvkem. Zpravidla se jedná o samostatný kus nábytku, může být i na kolečkách. Slouží jako další pracovní plocha, někdy do něj můžeme umístit některé z center (mycí nebo varné). Vypadá zajímavě, když ho propojíte se sezením. Podle tvaru místnosti lze kuchyň na míru vyrobit přesně podle požadavků. Esteticky hezké jsou obliny, které procházejí celou kuchyní. Počítejte však většinou s tím, že skříňky nevyužívají celého prostoru a vznikají dutá místa.

Z jakého materiálu má nová kuchyň bude?
Nejčastěji se můžete setkat s laminem, MDF deskou nebo masivem. Za formulací „provedení lamino“ se skrývá hrubá dřevotřísková deska s nalisovanou vrstvou v nejrůznějších dekorech dřevin a rozličném barevném provedení. Pokud chcete mít na dvířkách ozdobný rámeček, lamino tím pravým materiálem nebude – jeho nevýhodou je nemožnost frézování různých materiálů. MDF je z anglického Medium Density Fibreboard, což lze přeložit jako středně tvrdé lisované vláknité desky. Ty jsou základem pro většinu kvalitních kuchyní a výrobci jsou oblíbeny také z toho důvodu, že jim dávají volnou ruku při navrhování dvířek nejrůznějších barev a tvarů. Pro někoho je zase srdeční záležitostí masivní dřevo a vše ostatní považuje jen za náhražky. Je ale potřeba myslet nato, že dřevo je přírodní materiál a neustále pracuje. Proto, pokud se rozhodnete pro linku z masivu, vybírejte velmi dobře výrobce. Jedině dostatečně vysušené dřevo prvotřídní kvality je stabilní, ve finále se nerozklíží a netvoří ve spojích spáry, viditelné na první pohled.

Jak v lince rozmístím spotřebiče?
Budou kuchyňské spotřebiče volně stojící nebo vestavěné? Pokud jsou již hotové některé instalace, například vody, musíte prostor vhodně uspořádat dle nich. Ideálně je to ale obráceně - nejprve navrhnete kuchyň se všemi zařizovacími předměty a až poté dáte pokyny řemeslníkům, jak a kde mají instalace rozvést. Na jednu stranu kuchyně, nejlépe ne příliš pohledovou, umístěte vysoké spotřebiče. Chladničku patří dále od okna a všech zdrojů tepla, pokud to prostor dovolí, je možné přidat zvýšenou troubu a nad ní mikrovlnku. Do odlehlého kouta dáme také vysokou potravinou skříň – spíž. Pro běžnou chladničku počítejme š.60cm, vestavěná trouba potřebuje šíři 60 cm, spíž dle potřeby 30 až 60cm. Nedílnou součástí a hlavním centrem v kuchyni je mycí centrum – dřez a ve většině případů myčka nádobí. Varné centrum, tedy varnou desku a odsavač, umisťujeme tak, aby ke dřezu vznikla hlavní pracovní plocha. Ta by měla být alespoň 100 cm. Rozhodně se snažme vyvarovat dřezu hned vedle varné desky. Nejenže bychom neměli žádný odkládací prostor, ale museli bychom potraviny přes centra přenášet a vaření by neprobíhalo plynule. Na jedné straně omýt ve dřezu, uprostřed nakrájet na pracovní ploše vedle a na druhé straně vložit do hrnce – to je ideální ergonomický postup.

Jak navrhnout úložní prostor?
Praktické vnitřní uspořádání usnadní každodenní práci a udržování pořádku. Při navrhování vnitřních skříněk proto myslete na to, že pouze to, k čemu budete mít snadný přístup a co bude okamžitě po ruce, budete skutečně používat. Ideální jsou výsuvné kontejnery, jsou totiž skladnější a přehlednější než policové skříňky. Velmi oblíbený drátěný program usnadní organizaci vnitřního prostoru a umožní dobře využít míst přesto nemusí být ideální úplně všude. Zatímco z klasické poličky rozsypanou mouku jednoduše setřete, zbavit se mouky z drátěného koše není tak snadné.

KV                                             Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení