Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jaký gril a za jakou cenu si vybrat

Jaký gril a za jakou cenu si vybrat

Do 500 Kč - Grily na dřevěné uhlí
Většina grilů na dřevěné uhlí má buď kulatý nebo obdélníkový tvar. S kulatým grilem dosáhnete rovnoměrnějšího průběhu grilování, obdélníkový vám umožní připravit víc porcí naráz. Za větší peníz dostanete i tyto grily v lepším provedení, s mnoha přídavnými funkcemi určené pro přímé (maso je na roštu umístěno přímo nad zdrojem tepla) i nepřímé (propékání probíhá nepřímo pomocí horkého vzduchu, který obíhá kolem celého roštu) grilování.
Plus:  široká možnost výběru z různých typů a druhů, snadná manipulace a snadnost jejich přemístitelnosti, nízká cena
Mínus: odkapávající tuk se dostává do ohně a následně se z něj uvolňují škodlivé látky. Levné a lehké plechové grily jsou nestabilní. Vyšší nároky na údržbu a udržování čistoty.

Do 1000 Kč - Elektrické grily
Většinou se griluje na teflonové nebo litinové desce, v níž jsou zabudované elektrické spirály, zajišťující ohřev. Dostupné jsou také tzv. kontaktní grily také   horní ohřevnou deskou. U těch pro dosažení nejlepších výsledků grilování používejte plátky masa tak silné, aby na nich horní deska spočívala, když je gril zavřený.
Plus: nenáročné na údržbu a obsluhu, umožňují grilování také v uvnitř domácnosti nebo třeba na balkóně či terase. Přesná regulace teploty nedovolí pokrmům připálit se. Tyto grily tedy nabízí zdravější způsob grilování.
Mínus: obtížnější příprava silnějších plátků masa, přijdete o typickou chuť klasicky ogrilovaného jídla, nutnost přívodu elektrické energie při grilování venku
   
Do 4000 Kč - Lávové grily
Lávové kameny pro tyto grily pocházejí z vyhaslých sopek a jsou zahřívány plynovým hořákem (existují ale i elektrické grily s lávovým kamením). Lávové kameny leží na dně grilu a teplem, které vyzařují ohřívají grilovaný pokrm.
Plus: lávový kámen velice rychle absorbuje teplo a vydává rovnoměrný žár navíc vstřebává velké množství tuku a zabraňuje tak jeho nežádoucímu vzplanutí. Náplň lávových kamenů vydrží při průměrném grilování celou grilovací sezónu, místo nich lze také použít kvalitnější keramické brikety. Kameny mají samočisticí schopnost - po skončení každého grilování se po dobu 5 minut nažhaví na maximální teplotu a vypálí se z nich všechny nečistoty.
Mínus: nutná častější výměna lávových kamenů při intenzivním používání, nerovnoměrné rozložení žáru nad grilovacím roštem v místech, kde kameny hůře vedou teplo. U některých typů je větší riziko vzplanutí nahromaděných odkapávajících tuků.

Vodní grily
Grilovaný pokrm se ohřívá ve směsi vodní páry, tepla a dýmu. Mezi ohništěm a roštem je umístěna vodní lázeň (v podstatě lavor s vodou), do níž odkapává rozpálený olej. Ideální je topit dřevem z listnatých, ideálně ovocných stromů (švestka, buk, olše, bříza).
Plus: nedochází ke spalování tuku a tvorbě škodlivých látek. Rošt je zakryt víkem, které udržuje teplotu a chrání ho před vlivy vnějšího prostředí. Maso není potřeba obracet a dochází k jeho rovnoměrnému propečení, zatáhne se a zůstane uvnitř šťavnaté. Odpadá náročné čištění roštu a i náklady na provoz jsou velmi nízké – spotřeba dřeva je malá a není třeba kupovat dřevěné uhlí. 
Mínus: gril je mnohem vyšší než klasický gril, budete mu muset udělat dostatek místa. Gril vyžaduje stálou pozornost, neboť při úplném zavření dvířek oheň uhasíná, při otevření zase hoří příliš zprudka. Na našem trhu nejsou příliš dostupné.

Do 7 000 Kč - Plynové grily
K ohřevu se využívá plynu z propan butanové lahve. Na našem trhu jsou dostupné malé a snadno přenosné grily, ale i velké nerezové grily pro velkou zahradní party.
Plus: pohodlná obsluha – zapálíte je jednoduchým stlačením knoflíku. Rozžhavený je během chvíle a umožňuje regulaci teploty. Grily jsou bezpečné a jednoduché na údržbu. 
Mínus: vyšší pořizovací náklady.Narozdíl od grilů na dřevěné uhlí méně výrazná chuť  grilovaných pokrmů. Hůře se na nich udí, na některých to vůbec není možné.

  KV                                                       Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení