Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jaký gril si vybrat?

Jaký gril si vybrat?

Než vyrazíte do obchodu pro nový gril a začnete vybírat z jednotlivých značek a typů, je na místě vědět jaké základní druhy grilů jsou k dispozici. Podle způsobu ohřevu rozlišujeme. Kromě způsobu ohřevu (dřevěným uhlím, elektrikou, plynem nebo vodou)  rozlišujeme grily také dle druhu konstrukce na grily či krby trvale umístěné a grily přemístitelné.

Grily na dřevěné uhlí
Mezi výhody grilů na dřevěné uhlí patří široká možnost výběru z různých tipů a druhů, snadná manipulace a snadnost jejich přemístitelnosti.
Další výhodou grilů na dřevěné uhlí je cena. Nejjednodušší a nejlevnější gril pořídíte za méně než 300 Kč. Nevýhodou naopak je, že se odkapávající tuk dostává do ohně a následně se z něj uvolňují škodlivé látky. Tomu se naštěstí dá předejít několika způsoby. Nejelegantnějším řešením může být gril, který nemá ohniště přímo pod grilovanými pokrmy. Pro tento způsob, kdy je maso ohříváno horkým vzduchem, se požívá termín nepřímé grilování. Zabránit odkapávání tuku ale můžete i použitím hliníkového tácku. Co se materiálů týče, je možné se setkat s plechovými grily, které jsou levnější a lehčí, jsou ale méně stabilní. Litinové grily jsou sice těžší, ale stabilnější a lépe drží teplo. Většina grilů má buď kulatý nebo obdélníkový tvar. Vězte, že s kulatým grilem dosáhnete rovnoměrnějšího průběhu grilování, obdélníkový vám umožní připravit víc porcí naráz.

Elektrické grily
Elektrické grily jsou nenáročné na údržbu a dají se jednoduše a rychle obsluhovat. Umožňují grilování také v uvnitř domácnosti nebo třeba na balkóně. Většinou se griluje na teflonové desce, v níž jsou zabudované elektrické spirály, zajišťující ohřev. Přesná regulace teploty nedovolí pokrmům tak lehce se připálit, tyto grily tedy nabízí zdravější způsob grilování. Na druhou stranu je s tímto přístrojem obtížnější příprava silnějších plátků masa a také přijdete o typickou chuť klasicky ogrilovaného jídla. Cena těchto grilů začíná na 1 000 Kč. 
 
Plynové grily
Plynové grily Velkou výhodou plynového grilu je, že je rozžhavený během chvíle. Stejně jako gril elektrický je zdravější a umožňuje regulaci teploty. K ohřevu se využívá plynu z propan butanové lahve. Nevýhodou jsou celkem vysoké pořizovací náklady, počítejte s minimálně 3 000 Kč.
Velmi oblíbenou variantou plynových grilů jsou grily s lávovými kameny. Ty pocházejí z vyhaslých sopek a jsou zahřívány plynovým hořákem (existují ale i elektrické grily s lávovým kamením). Lávové kameny leží na dně grilu a teplem, které vyzařují ohřívají grilovaný pokrm. Díky poréznímu povrchu jsou schopny nasávat odkapávající tuk, který se nepřepaluje a nevylučují se z něj škodlivé látky. Kameny mají samočisticí schopnost – po skončení každého grilování se po dobu 5 minut nažhaví na maximální teplotu a vypálí se z nich všechny nečistoty. Při běžném používání kameny vydrží jednu sezonu. Pokud se začnou drolit, je nejvyšší čas na jejich výměnu.

Vodní grily
Možná vám spojení vodní gril zní divně či jste o něčem takovém dosud neslyšeli. Rozhodně stojí je ale správná chvíle to napravit. Grilovaná krmě se ohřívá ve směsi vodní páry, tepla a dýmu. Mezi ohništěm a roštem je umístěna vodní lázeň (v podstatě lavor s vodou), do níž odkapává rozpálený olej. Tím je zamezeno jeho spalování a tvorbě škodlivých látek. Rošt je zakrytý víkem, které udržuje teplotu a chrání ho před vlivy vnějšího prostředí. Maso není potřeba obracet a dochází k jeho rovnoměrnému propečení. Maso se při použití vodního grilu zatáhne a zůstane uvnitř šťavnaté.
I vodní grily jsou zdravou variantou grilování, umožňují snadnou přípravu pokrmů – maso není třeba ani otáčet. Odpadá celkem náročné čištění roštu a i náklady na provoz tohoto typu grilu jsou velmi nízké – spotřeba dřeva je malá a není třeba kupovat dřevěné uhlí. Ideální je topit dřevem z listnatých, ideálně ovocných stromů (švestka, buk, olše, bříza). Tyto grily pořídíte za cenu od 4 000 Kč a počítejte s tím, že na našem trhu nejsou příliš dostupné.

     KV                                         Zdroj foto:mojefoto.net

Komentáře

vodní gril

Tak o vodním grilu čtu poprvé, díky za zajímavou informaci, poohlédneme se po něm.

Přihlášení