Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak sušit v sušičce bylinky a koření

Jak sušit v sušičce bylinky a koření

Jestliže pravidelně sbíráte k přípravě čajů, nálevů či jako koření do různých pokrmů větší množství bylin, je jasné, žesušička je vhodný vánoční dárek právě pro vás. Prostor při přípravě nebude zaplněn plechy, na nichž se obvykle sušívá. Ve srovnání s nimi zabírá sušička jen velmi málo místa, její jednotlivá síta, kterých může být třeba deset, jsou vyskládána nad sebou. Co však ocení každá hospodyňka především, je čistota a pořádek při sušení. Na bylinky sušené ve sklepě, na půdě nebo v obytných místnostech padá prach, ony sami opadávají a především to nějakou dobu trvá, než se řádně usuší. Co se nepříjemného hučení, na které si někteří majitelé sušiček stěžují, týče, vždy si již při nákupu vybírejte tu s  minimální hlučností. Rozhodně by se měla vejít stejně jako lednička do 40 decibelů. Při běžné práci v domácnosti její zvuk nepostřehnete, necháte-li ji sušit přes noc, můžete ji umístit na balkon nebo do místnosti, kde nikdo nespí.
 
Při sbírání a sušení bylinek postupujte následovně:
 -Bylinky sbírejte pouze na místech, která nejsou znečištěna.
 -Vybírejte zdravé, mladé rostliny a sbírejte je v době, kdy obsahují nejvíce aromatických látek.
 -Ukládejte je volně do košíku, aby se nezapařily.
 -Pokud nepršelo, omyjte je pod tekoucí vodou a nechte okapat.
 -Bylinky a koření sušte při teplotě 35 až 40 stupňů Celsia (na některých sušičkách můžete jednoduše zvolit program určený na sušení bylin), ideálně na síťkách s drobnými otvory, které položíte na sušicí síta.
 -Sušit můžete jak samotné lístky, tak i větvičky s drobnými lístky (například dobromysl).
 -Bylinky umístěte na síta ve slabé vrstvě, aby se dobře prosušily.
 -Doba sušení je závislá na mnoha faktorech (vlhkost bylin, jejich množství, vlhkost a teplota v místnosti), ale abyste se napoprvé zorientovali, orientační délka sušení různých druhů by měla být uvedena v návodu k použití.
 -O sušení si veďte záznamy, budou se vám přiíští rok hodit.
 -Usušené byliny skladujte v uzavíratelných dózách. První týden po usušení jimi občas zatřeste, abyste si ověřili, že nenavlhly. Jejich kontrolu provádějte i později, když si vzpomenete. Pokud zvlhnou (při každém otevření nádoby do nich vniká vlhkost ze vzduchu), přesušte je.
 -Vhodný skladovacím prostorem je chladné, suché a tmavé místo, v němž se teplota pohybuje od 5 do 20 stupňů Celsia.

Jednotlivé části byliny - Doba sběru
Květ
- Polovina květů musí být plně rozvitá. Sbírejte je za poledne, za suchého počasí.
Pozn.: Vyhněte se listům nevyvinutým či napadeným hmyzem. Nejkvalitnějí jsou jednotlivě sbírané listy.

List - Sbírejte v období jejich plného vývoje.

Nať - Sbírejte v období jejich plného vyvinutí.
Pozn.: Je možné natě rozstříhat na menší kousky, aby se do sušičky lépe vešly.

Plod - Sbírejte za suchého počasí. Dužnaté plody a šípky sbírejte jen tehdy, jsou-li dobře vyzrálé.

A jaké bylinky sbírat na podzim?
Na podzim, kdy nadzemní části rostliny vadnou a odumírají, přichází čas na sběr kořenů. Do těch se v tuto dobu ukládá největší koncentrace terapeutických složek. Po ukončení cyklu růstu kopejte letničky, trvalky až druhý nebo třetí rok růstu. Opatrně vykopejte celý kořen tak, abyste ho nepoškodili nářadím, oddělte požadované množství a zbytek zasaďte zpět do půdy. Většinu kořenů (kostival, křen aj.) můžete oškrábat a odstranit jejich vláknité kořínky. U jiných (např. kozlík) kořen pouze očistěte, protože v jejich vrchních buňkách jsou obsaženy vzácné složky.

   KV                                       Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení