Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak správně pečovat o gril

Jak správně pečovat o gril

Nejnáročnější na údržbu jsou grily na dřevěné uhlí, ale i tak je můžete udržet ve skvělé kondici po dlouhou dobu. Pro efektivní čištění si pořiďte – mosazný kartáč, jemnou drátěnku, možno i z ocelové vlny, čistič grilu, nejlépe ve spreji a houbu nebo hadr na mytí. Po každém grilováníočistěte rošt od zbytků popela, briket a dřevěného uhlí. Rošt bývá obvykle nerezový, použít můžete tedy jemnou drátěnku nebo kartáč, opláchněte ho nebo použijte přípravek na čištění roštu grilu. Po omytí ho nechte důkladně oschnout, na mokrý rošt nikdy nesypte rozpálené dřevěné uhlí nebo brikety.
Odeberte veškerý vyhořelý popel z kotle grilu - mohl by nasáknout vlhkostí a plesnivět.V případě, že se na vnitřní straně víka a kotle grilu připekly zbytky jídla nebo masa, jemně je odstraňte použijte čistič na kotle grilu a jemný mosazný kartáč nebo houbu. Nepoužívejte ostré kovové špachtle nebo podobné nářadí, aby jste nepoškodili smalt na grilu. Rošt grilu by se měl před každým grilováním opálit mírně nad ohněm.

Plynové grily mají trochu složitější konstrukci než ty na dřevěné uhlí, pečovat budete muset ještě také o plynové hořáky. Před nebo po grilování zvyšte teplotu uvnitř grilu na maximum, opalte zbytky jídla, po vychladnutí pak očistěte rošt mosazným kartáčem. Při manipulaci s roštem používejte grilovací rukavice. Měňte pravidelně hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy. Misky samy se obtížně čistí, je lépe je vyměnit, předejdete tak nelibému zápachu ze zkaženého tuku. Jemnou mýdlovou vodou odstraňte skvrny od kouře a mastné skvrny na víku grilu, i bočních stolcích a hořácích. Nepoužívejte ostré předměty, mohlo by dojít k poškození smaltu grilu. Pečlivě vyčistěte ventilační klapky grilu - pokud se na nich udělá silná vrstva usazeniny, klapky se ztuha ovládají, a mohou znečistit vrchní plášť víka grilu stékající mastnotou či jinou nečistotou. Udržujte otvory na odtok tuku v čistotě, a čistěte je vždy až gril vychladne. Nepoužívejte agresivní chemické čistící prostředky ( například na čištění kamen či sporáků) mohly by poškodit barvu na určitých částech grilu!

Roztápění grilu
Při roztápění dřevěného uhlí je pro začátečníky nejlépe používat komínový podpalovač, který si můžete ke grilu dokoupit. Je to kovová roura s průduchy, do které nasypete uhlí nebo brikety a pevným podpalovačem zespodu zapálíte, tím se uhlí rychleji rozžhaví. Použít můžete i novinový papír a dřevo. Až se oheň pořádně rozhoří, vysypte na něj potřebné množství uhlí nebo briket. Na dražších grilech se mohou brikety nebo uhlí zapalovat také pomocí plynové kartuše. Její výhodou oproti ostatním způsobům je, že můžete regulovat dobu a intenzitu podpalu.
Při zapalování plynového grilu otevřete víko, zkontrolujte všechny ovládací prvky a dostatek plynu v lahvi. Otočte kohoutem na plynové nádrži a pusťte plyn. Zapalte gril buď zapalovačem plynového grilu nebo tlačítkem na zapálení grilu ( podle typu přístroje). Zavřete víko grilu a rozpalte jej na cca 110° C, to trvá tak 10 - 15 minut. Pak pomocí regulačních knoflíků dosáhněte teploty, kterou potřebujete pro Vaše grilování.

PŘI GRILOVÁNÍ POZOR NA BEZPEČNOST

Dřevěné uhlí však nikdy nepodpalujte benzinem ani lihem. K zapálení uhlí nebo briket můžete použít buď tuhý, nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši, ale i obyčejné dřevo.
Grilovat začněte, až vyhoří podpalovač. Pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat, až se vsákne, a pak zapálit. Grilovat začněte až ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří
Na plameny použijte vodu v rozprašovači.
Na rošt byste neměli klást mastné pokrmy. Odkapávání tuku a následnému vyšlehnutí plamenů dobře zabrání grilovací misky nebo hliníková fólie. Když už oheň vzplane, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, který plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí žár, jak by tomu bylo, kdybyste je polili vodou z lahve.
K uhašení grilu použijte písek. Rozpálené uhlíky nehaste vodou! Prudká změna teploty by mohla gril poškodit. Navíc by vás mohlo popálit velké množství páry. Lepší je nechat uhlí dohořet nebo zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nevyhazujte do plastových nádob.
Při douzování masa dřevěnými lupínky nepoužívejte tekuté podpalovače. Obvykle se tekutý podpalovač dolévá na napůl rozhořelé brikety, což může vést k popálení osoby, která obsluhuje gril.

KV                                                 Zdroj foto:stahuj-foto.eu 

Přihlášení