Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak si vyrobit domácí ovocné víno III. díl

Jak si vyrobit domácí ovocné víno – III. díl - STÁČENÍ

9. Stáčení
Dokvašenou, nebo téměř dokvašenu šťávu nenecháváme příliš dlouho ležet na kvasnicích. Víno postupně ztrácí na svých chuťových i aromatických vlastnostech a získává nežádoucí vůně a příchutě po kvasnicích. Rovněž i čirost vína se zhoršuje vlivem rozpadu kvasinek.

Při prvním stáčení odstraňujeme mladé víno z usazených kvasnic a kalů. Po ukončení bouřlivého kvašení stáčíme víno především v tom případě, když nemáme v zásobě šťávu nebo mladé víno na dolití až k hrdlu demižónu. Jinak bychom měli nechat víno dále dokvášet na kvasnicích a stočit jej teprve tehdy, až získá harmonickou a zcela vyváženou chuť. Dobu prvního stáčení určujeme, tj. stáčení z kvasnic, určujeme podle druhu a stavu vína. Příliš kyselá vína stáčíme později než vína s nízkým obsahem kyselin nebo vína méně alkoholická, která stáčíme poměrně brzy po bouřlivém kvašení. Vína kvašená v malých nádobách a vína, která jsme vyrobili z neodkalených ovocných šťáv, stáčíme rovněž brzy po bouřlivém kvašení. Vína, která mají víc alkoholu a zbytkový cukr, nebo taková, do kterých jsme přidali více cukru pro zvýšení alkoholu, necháme dokvášet déle. Až na některé, výše uvedené podmínky, stáčíme víno z kvasnic a kalů asi za 4 až 8 týdnů po bouřlivém kvašení. Vína stočená a naplněná do nádob až po samé hrdlo, lehce uzavřeme korkovými špunty a necháme je ležet ve sklepě, kde se teplota trvale drží kolem 14°C. Ovocné víno po prvním stáčení zpravidla dokvašuje. Poslední zbytky cukru se přeměňují v alkohol.

Druhé stáčeníVíno stáčíme podruhé, abychom oddělili zbytky kalů, které se přenesly do vína z prvního stáčení a které se ještě dodatečně utvořili po tomto stáčení zráním vína. Druhé stáčení je v podstatě lahvování vína, to znamená rozlití do menších nádob vhodných pro pozdější konzumaci vína. Druhé stáčení provádíme po 6 až 12 týdnech od prvního stáčení. Děláme ho za předpokladu, že víno již natolik vyzrálo, že má charakter vyzrálého vína a je stabilní. Při druhém stáčení víno příliš neprovzdušňujeme, přetáčíme jej za omezeného přístupu vzduchu do naprosto čistých nádob. Vína vyrobená ze šťáv čirých obsahujících hodně kyselin a tříslovin, jako jsou například víno rybízové a višňové již není potřeba podruhé stáčet. Jsou to vína, která jsou již natolik vyzrálá a stabilní, že je můžeme hned při prvním stáčení plnit přímo do lahví.

10. Lahvování
Z nádob většího objemu stáčíme hotové víno do lahví jednak pro snadnější manipulaci při jeho použití, jednak proto, že ležením v nádobách a hlavně v dřevěných sudech se jeho kvalita časem poněkud zhoršuje. Lahvujeme víno již plně stabilizované a dokvašené. Lahvované víno má být plně buketní, chutné a osvěžující. Ovocná vína lahvujeme asi 5 až 10 měsíců od lisování. O vhodnosti lahvování a stálosti vína se můžeme přesvědčit jednoduchou zkouškou. Vzorek vína necháme stát ve skleničce v klidu a v teple. Jestliže se ve víně neobjeví ani po dvou dnech šumění, nebo jemný zákal, je víno plně zralé.

Podomácku vyrobené víno plníme většinou do již použitých lahví, jejichž tvar a obsah záleží zcela na vlastní vůli. Doporučuji ale dodržet určitý vžitý standart, a to jsou vysoké, štíhlé, tmavé láhve o obsahu 0,75 litru. Láhve musíme před plněním řádně vyčistit od hrubých nečistot, nejlépe v teplé vodě. Nejde-li nečistota odmočit ani vydrhnout kartáčem, stačí nasypat do láhve trochu říčního písku, zalít do jedné třetiny vodou a pořádně protřepat. Třepáním se flaška zaručeně vydrhne. Před vlastním plněním několikrát propláchnout pitnou vodou!

Při plnění vína máme co nejvíce omezovat styk vína se vzduchem. Víno stáčíme z dozrávací nádoby do lahve hadičkou, abychom nerozvířili případné kaly na dně. Víno plníme do takové výše, aby mezi zátkou a vínem nebyl větší prostor, než 3 cm. K uzavření naplněných lahví používáme korkové špunty. Před vlastním zátkováním je změkčíme a vysterilizujeme napařením nad vroucí vodou. Naplněné láhve ručně zazátkujeme tak, aby zátka byla na úrovni hrdla láhve. Po oschnutí můžeme zazátkované láhve zatřít roztaveným voskem. Láhve s vínem ukládáme ležmo v temnu při teplotě 10°C. Takto uložené víno necháme před konzumací alespoň půl roku uležet, aby dozrálo a dostalo tu pravou chuť, protože platí - čím starší, tím lepší!

     KV                                                    Zdroj foto:mojefoto.net

Přihlášení