Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak si vybrat digestoř?

Jak si vybrat digestoř?

Komínové, podvěsné, ostrůvkové a vestavné digestoře.
Ze širokého spektra tvarů, typů, materiálů, barev i kvalit můžete vybírat u komínových digestoří (jinak také krbových či nástěnných). Tento typ digestoře se montuje na zeď nad varnou plochu  mezi závěsné skříňky, přičemž odvodovou trubku kryje ozdobný komín. Luxusní komínové odsavače par jsou vybaveny např. dálkovým ovládáním, hydraulickým snižováním výšky, automatickým spínáním odtahu a dalšími technickými vymoženostmi. Bývají také doplněny mřížkovou policí nebo nástěnným panelem, čímž jsou chráněny stěny mezi sporákem a digestoří. 
Podvěsné digestoře jsou určeny k umístění do mezery nebo pod závěsné skříňky. Jejich tvar je většinou obdélníkový a plochý, odvodová trubka může být skryta ve skříňce nebo překryta ozdobným komínem. Protitukový filtr je nejčastěji z kovu, což zaručuje prakticky neomezenou životnost. Ostrůvková digestoř je určena do volného prostoru, montuje se ke stropu, je nenápadná a nehlučná. Před koupí se musíte jen přesvědčit, že ji váš strop unese.
Vestavné digestoře jsou určeny pro zabudování do kuchyňské linky, viditelné je pouze výsuvné čelo v době provozu, čímž se maximálně uspoří místo. Lze zvolit také takový typ, který pohybem vzhůru umožní plné ukrytí odsavače za skříňku nebo typ s odsavačem, u něhož je zcela provedena jen spodní část s protitukovým filtrem, osvětlením a ovládáním. Ten pak můžete zabudovat do jakéhokoli souboru, který si pro to určíte (např. ze sádrokartonu, plechu či dřeva).

Odtahová nebo recirkulační digestoř?
Z dokumentace vašeho domu, by jste měli být vy nebo jeho správce schopni odpověď na  otázku, máte-li možnost napojit se v kuchyni do komínové šachty. V takovém případě zvolte odtahovou digestoř a pokud napojení nemáte, pak je pro vás vhodná digestoř recirkulační. V prvním případě jsou zplodiny vyfukovány šachtou ven z místnosti i domu, ve druhém pak digestoř vzduch nasaje, vyčistí a zpět ho vrací do místnosti. Velkým plusem druhého případu je ekologický aspekt - zplodiny jsou pohlcovány filtrem a vy tak „neotravujete“ ovzduší. Jejich provoz je však dražší, neboť uhlíkové filtry je třeba přibližně jednou za půl roku vyměnit, což je investice od několika set do několika tisíc korun. Modernější digestoře mají ukazatel nasycenosti filtru, který si sám pohlídá nutnost své výměny a dá vám signál.
U odtahových digestoří dbejte na to, že čím širší, kratší, hladší a méně meandrovité je odtahové potrubí, tím lépe. Aby byl zachován optimální výkon a nízká hlučnost přístroje, je nutné, aby se průměr odtahu minimálně shodoval s průměrem vývodu digestoře.Úniku tepla skrze odtahovou trubku lze zamezit užitím kompatibilní zpětné klapky. Při instalování postranního vývodu digestoře dohlédněte na to, aby byl sklon minimálně 2° dolů, v opačném případě by se mohlo stát, že se bude kondenzovaná pára vracet zpět a kapat na varné centrum! U odtahů vedoucích kolmo vzhůru přes nevytápěné prostory a u sdružených odtahů můžete odvést  kondenzáty mimo systém potrubí pomocí potrubního kolínka, ve kterém v jeho nejnižší části vyvrtáte malý výtokový otvor.

Pozor na výkon a hlučnost     
Důležitým parametrem je výkon odsávání. Při jeho určení musíme vycházet z objemu odsávaného prostoru. Správně zvolená digestoř by měla vyměnit vzduch v místnosti 10 až 15x za hodinu. Panelákovou kuchyň zvládne digestoř s výkonem kolem 200–300 m3/hod., prostornější kuchyň propojenou s obývacím prostorem udrží bez pachů odsavač s odtahem přes 700 m3/hod.

S výkonem souvisí často problematická hlučnost. Nechte si digestoř pustit na plný výkon a poslechněte si ji. Pokud v prospektu uvádí výrobce hlučnost při plném výkonu nad 50 db, pak je to opravdu hodně a na zvážení. Pamatujte, že každé snížení hlučnosti i o 1db je znát. Luxusní je hladina kolem 30 db. 
Čím širší digestoř, tím lepší odtah par i pachů. Digestoře se vyrábějí v šířkách 60 cm až 120 cm, nad sporák nebo varnou desku o šířce 60 cm nebo 70 cm lze s výhodou umístit i digestoř o šířce 90 cm. Pokud za čas budete měnit sporák nebo pořizovat třeba 90 cm širokou varnou desku s grilem, potom by výkon i šíře opravdu scházely. Důležitá je i vzdálenost digestoře od pracovní desky. U plynové desky se doporučuje vzdálenost 75 cm, u elektrické 65 cm.
Digestoři rozhodně "nepomůžete" větráním a průvanem, právě naopak tím její práci hatíte. Současným během digestoře a větráním vznikne tzv. příčné větrání a průvan, který vám pokryje nábytek mastnou párou. Ideální je, když bude okno otevřeno na mikroventilaci - jedině v takovém případě opravdu svému přístroji pomůžete.
A rada na závěr - pokud si nejste jisti, zda se jedná o kvalitní výrobek, zkuste, zda udrží digestoř k sobě i na nejnižší stupeň výkonu přisátý kancelářský papír formátu A4.

    KV                                              Ilustrační foto: sxc.hu

Přihlášení