Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Cuketa rozhodně není nudná!

Cuketa rozhodně není nudná!

Tato dáma mezi zeleninou s pravým jménem tykev obecná se stává stále oblíbenější součástí našich kuchyní. Vděčí za to množství převleků, které je schopna na sebe vzít a také tomu, že je vynikající součástí  všech jídelníčků zdravého životního stylu. Co takhle dát si letos o vánocích jako cukroví kandované ovoce z cukety nebo zahřešit s cuketou opilou vodkou? 

 

Bramboráky z cukety
Potřebujeme: 1 cuketu, sůl, majoránku podle chuti, 2 vejce, mléko, hladkou mouku, česnek, sádlo či olej na smažení, ubrousky na odsátí tuku
Cuketu najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Podle chuti a potřeby přidáme utřený česnek, hladkou mouku, majoránku, vejce, trochu mléka - všechno tak, aby vznikla kašovitá hmota. Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké placky dozlatova a potom je dáme na ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.

Cukety opilé vodkou
Potřebujeme: 250 g cuket, 300 ml toniku, 2 citrony, vodku podle chuti
Cukety nakrájíme a rozmixujeme s tonikem, vodkou a citronovou šťávou. Nalijeme do sklenic na ledovou drť a zdobíme plátky druhého citronu.

Smažená cuketa s bylinkami
Potřebujeme: 1 větší cuketu, podle chuti: sušená harissa, vegeta, koření tzatziky, petrželka, chilli vločky, olej na smažení, trojobal: 2-3 vejce, hladká mouka, strouhanka, 2 špetky soli
Cuketu oloupeme, odkrojíme konce a vydlabeme vnitřek (zejména u větší cukety) a nakrájíme ji na 1 - 1,5 cm hrubá kolečka. Připravíme si koření. Každé kolečko posypeme pouze jedním druhem koření nebo jednou bylinkou, čerstvě nasekanou. Necháme odležet hodinu, ale klidně i přes noc. Pokud koření obsahuje sůl, pustí nám cuketa vodu, kterou slijeme, také nám dost změkně, ale to nevadí.Vejce rozšleháme se špetkou soli, při použití čistých bylinek můžeme přisolit více. Cuketová kolečka obalíme v mouce, ve vejcích a nakonec ve strouhance. Stačí obalit jednou. Na hlubší pánvi rozpálíme olej a za mírné teploty cuketu smažíme z obou stran do zlatova. Často obracíme. Smaženou cuketu s bylinkami po vyndání z oleje položíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme použitými bylinkami. Chutná dobře teplá i studená.
 
Kandované ovoce z cukety
Potřebujeme: 1 velká nebo 2 malé cukety, ovocný sirup dle potřeby
Cuketu oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Zalijeme je ovocným sirupem (lesní směs, pomerančový sirup apod.) a necháme projít varem. Nádobu s uvařenou cuketou necháme stát 24 hodin. Poté scedíme zbylou šťávu a cuketu sušíme v sušičce na ovoce. Usušené skladujeme v uzavřené nádobě. Nemáte-li sušičku, rozložte na plech a sušte v troubě.
Výborná náhražka kandovaného ovoce např. o Vánocích.

Cuketová pomazánka na topinky                                                      
Potřebujeme: 1,5 kg namleté cukety bez semínek, 6 cibulí, 6 zelených paprik, 2-3 oloupaná rajčata, 6 stroužků česneku, 6 lžic sojové omáčky, 1 lžíce zázvoru (nemusí být), 1 lžíce sladké papriky a troška pálivé, olej, sůl, nové koření, 3-4 bobkové listy, pepř celý
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme cuketu, pomletou papriku a rajčata, rozetřený česnek a ostatní suroviny. Nakonec kečup dle chuti. Dusíme asi 30 min, pak plníme skleničky a sterilizujeme cca 20 minut.

Buchta z cukety
Potřebujeme: 30 dkg cukru krystal, 3 vejce, 3 lžíce oleje, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 40 dkg nastrouhané cukety
Cukr, vejce a olej chvíli šleháme, pak přidáme nastrouhanou cuketu a mouku s práškem do pečiva. Promícháme a nalijeme na plech, který jsme vymazali a vysypali hrubou moukou.
Pečeme v předehřáté troubě na 170° C. Špejlí zkusíme, zda se těsto nechytá. Hotovou buchtu buď jen pocukrujeme, nebo můžeme polít polevou.

     KV                                                  Ilustrační foto: -m-

Přihlášení