Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Cikorka - zapomenutý elixír zdraví

Cikorka - zapomenutý elixír zdraví

Čekanka obecná,latinsky Cichorium intybus má další zlidovělé názvy jako třeba koření sv.Petra,hanička,německá káva,pocestník.

Je to kávovinová náhražka našich babiček která byla dostupná a hlavně zdravá.Neměly bychom na něj zapomínat i dnes v této hektické době.Zkuste si místo ranní kávy udělat k snídani šálek cikorky.Je to jednoduché,prodává se připravená stejně jako čaj porcovaná a nechá se vylouhovat v horké vodě.

Čekankové kořeny se používaly jako surovina zhruba od 17. století k výrobě kávovinových náhražek. Nejvíce se rozšířil počátkem 19.století za napoleonských válek,kdy byl omezen dovoz kávy do Evropy a začala ho používat převážná část populace.Jako zelenina se používala už ve Starém Egyptě.Dnes se vrací do gastronomické mody a použivají se čekankové puky k přípravě salátů a stejně jako chřest se vaří a nebo dusí na másle.

 

Obsahuje spousty blahodárných a důležitých látek pro naše tělo.
Například glykosidické hořčiny která podporují trávení a vylučování žluče.

V lidovém léčitelství se z nati i z kořene připravuje odvar

(2čajové lžičky na šálek vody 2xdenně) který nám pomáhá s 

-čistěním krve
-podporuje vylučování žluče a povzbuzuje trávení
-pomáhá při žaludečních potížích a zácpě
-pomáhá odstraňovat žlučové kameny
-pomáhá při jaterních chorobách (podporuje funkci jater)
-požití zevně - obklady při vyrážkách a kožních zánětech

          -m-                                                            Foto: -m-

Přihlášení