Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Cibule

Cibule                                                                                               

Cibule kuchyňská,Latinský název Allium cepa.Původem pravděpodobně ze střední Asie,planý druh má latinský název Allium oschaninii.

Je široce používána v gastronomii.V teplé i studené kuchyni. Její místo například v české kuchyni je nezastupitelné.

 

Cibule je z lékařského hlediska považována za velmi užitečnou zeleninu.Používá se jak v syrovém tak v sušeném stavu.Pomáhá při nechutenství,arterioskleroze, zažívacích potížích,vysokém krevním tlaku, cukrovce, nepravidelnosti v menstruacích,astmatu,zánětech ústní dutiny a hrtanu atd.Pokud cibule skonzumujete více můžete mít žaludeční potíže,pro některé jedince je nebezpečný kontakt s buněčnou šťávou,může vzniknout silná alergická reakce.

Nejznámější druhy cibule jsou Cibule kuchyňská,Cibule šalotka,Cibule zimní a Cibule prorůstavá.

   -m-

Přihlášení