Cibule
Cibule kuchyňská,Latinský název Allium cepa.Původem pravděpodobně ze střední Asie,planý druh má latinský název Allium oschaninii.
Je široce používána v gastronomii.V teplé i studené kuchyni. Její místo například v české kuchyni je nezastupitelné.
Cibule je z lékařského hlediska považována za velmi užitečnou zeleninu.Používá se jak v syrovém tak v sušeném stavu.Pomáhá při nechutenství,arterioskleroze, zažívacích potížích,vysokém krevním tlaku, cukrovce, nepravidelnosti v menstruacích,astmatu,zánětech ústní dutiny a hrtanu atd.Pokud cibule skonzumujete více můžete mít žaludeční potíže,pro některé jedince je nebezpečný kontakt s buněčnou šťávou,může vzniknout silná alergická reakce.
Nejznámější druhy cibule jsou Cibule kuchyňská,Cibule šalotka,Cibule zimní a Cibule prorůstavá.
-m-