Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Babiččiny užitečné rady do kuchyně i na zahradu

Babiččiny užitečné rady do kuchyně i na zahradu
 
1 Kávová sedlina se hodí...                                             
... na mulčování - Když kávovou sedlinu přihrnete ke stonku rostliny v jílovité půdě, bude fungovat jako regulátor vlhkosti – absorbuje totiž vodu jako houba. Při silných deštích zabrání nežádoucímu přemokření. Při horku zase poslouží jako mulč, brání vodě ve vypařování a postupně ji vrací zpět do půdy
... při setí - Semena petržele jsou velmi jemná, a proto se špatně sejí. Kávová sedlina, do které je zamícháte, vám při tom pomůže. Se semeny se bude lépe manipulovat, protože získají na objemu. Tento postup můžete uplatnit na všechny rostliny, které mají příliš drobná semena
... v kompostu - Místo pravidelného vyhazování filtrů plných kávové sedliny do odpadkového koše je raději přidávejte do kompostu. Ale pozor: ujistěte se, že vaše filtry neobsahují chlor, který zabíjí živé bakteriální kultury. V tom případě filtr vyhoďte a do kompostu dejte jen sedlinu.
... proti hmyzu - Když sedlinu usušíte a pak poházíte do brázd spolu se semeny mrkve a cibule, odežene hmyz požírající tyto dva druhy zeleniny. Navíc, jak zelenina poroste, dodá jí sedlina důležité minerální látky.
... na barvení - Pokud máte na zahradě hortenzie, hnojte je pravidelně kávovou sedlinou. Minerály, které obsahuje, dodají rostlinám krásnou modrou barvu.

Super tip: Horká čokoláda, ale i jiné kakaové dezerty budou ještě chutnější, když do nich přidáte trochu kávy. Stačí do čokolády přisypat jednu lžičku před tím, než přilijete mléko. Nebo přidejte lžíci kávy do čtverečků čokolády, než je začnete rozpouštět ve vodní lázni.

2.Mléko
... k rybám - Aby omáčka k bělomasým rybám měla skutečně lákavou barvu, nařeďte ji mlékem místo vody. Vznikne tak nádherně bílá omáčka, která bude také mnohem chutnější.
... při přípravě hranolků - Pokud před fritováním namočíte nakrájené brambory na 20 minut do mléka, budou pak hranolky méně tučné. Mléko totiž zabrání bramborám absorbovat během přípravy tolik oleje.
... bez připálení - Mléko často nechává na dně hrnců skvrny, které se těžko odstraňují. Předejděte tomu a hrnec předtím, než do něj nalijete mléko, vypláchněte vodou. Mléko se již nebude připalovat.
... přetékající - Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Existuje ještě jedna technika, jak přetékání zabránit – potřete okraje hrnce olejem či máslem.

3.Vejce
... nakřáplá - Než dáte vejce do vorucí vody, potřete ho rozpůleným citronem. Účinek citronové šťávy zabrání bílku vytéct ven ze skořápky
... natvrdo - Můžete si vybrat mezi dvěma způsoby, které zajišťují, aby vejce při vaření neprasklo. Buď hodíte do

vody několik použitých zápalek, nebo přidáte pár kapek octa.

 4.Jak zachránit...
... žluklé máslo - Pokud vám žluklo máslo, které jste zapomněli v lednici příliš dlouho, zapíchněte do něj oškrábanou mrkev a uložte ho na čtyři hodiny do chladu. Poté máslo vyjměte a ochutnejte. Sice zcela nezíská svou původní chuť, ale rozhodně bude k jídlu.
... přesolenou omáčku - Tuto chybu můžete ještě napravit. Polévku či omáčku znovu ohřejte a vložte do ní rozpůlenou bramboru, která přebytečnou sůl absorbuje.
... majonézu - Jestli jste zkazili přípravu majonézy, pak ohřejte dvě lžíce octa, a až bude vlažný, přilijte za neustálého míchání pokaženou majonézu. Získáte tak požadovanou konzistenci.                                                                   
... zvadlý salát - Namočte listy do teplé vody a poté je důkladně opláchněte studenou vodou. Určitě získaj znovu svou křehkost a budou vypadat lépe.

Zdroj: Babiččiny dobré rady, Nicolas Priou, Rebo

Productions, Praha, 2009, www.rebo.cz

Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení