25 rad jak ušetřit na jídle ale o nic dobrého nepřijít!
1. Vybírejte správnou velikost hrnce pro dané množství jídla.
2. Po vypnutí ohřívače, lze ještě 5 až 10 minut pokrm dovařit na zbytkovém teplu.
3. Nezapomínejte na pokličku! Příprava pokrmu se při použití pokličky zkracuje až třikrát!
4. Pokrmy duste, vařte v páře a v mikrovlnce. Zachová se tak co možná nejvyšší výživné hodnoty, uvaří se dříve a ušetříte na energii.
5. Nevařte od oka. Všechny potraviny si před vařením zvažte nebo doměřte, špetka se tak nepromění v celou lžíci.
6. Uvařte větší množství jídla a vězměte si ještě porci do práce.
7. Do obchodu choďte s přesně sestaveným seznamem a domů si přineste skutečně jen to, co na něm máte zapsáno.
8. Nechoďte nakupovat hladoví! Je prokázáno, že tak toho nakoupíte mnohem víc a zbytečně.
9. Pro zvýšení sytícího efektu jezte zeleninu před hlavním jídlem. Další porce pak bude menší.
10. Uvaříte-li si květák, vodu nevylívejte, ale ještě z ní udělejte polévku pro celou rodinu. Stejně tak připravte vývar z každého vařeného masa.
11. Nahrazujte z daného množství ingrediencí půlku levnou – a často také dietnější variantou. Většinu pokrmů dobře nastavíte třeba zeleninou nebo namočeným chlebem.
12. Vařte větší kusy masa a drůbež vcelku. Z jednoho pečeného kuřete máte báječnou večeři, ze zbylého masa náplň do chlebů a z kostí polévku!
13. Karbanátky »rozmnožíte«, pokud nahradíte třetinu masa strouhanou mrkví nebo bramborem.
14. Bramborové placky můžete také nastavit nastrouhaným jablkem. Budou tak také chutnější.
15. Maso do guláše může s klidem nahradit rostlinným tofu či seitanem. Je dietnější, levnější, ale stejně chutné.
16. Husté smetanové polévky vyměňte za stejně lahodný vývar ochucený feferonkou.
17. Tučné a drahé majonézové dresinky nahraďte trochou oleje, balsamikovým nebo vinným octem..
18. Dvojnásobné množství sněhu ušleháte, když na každý bílek přidáte 1 lžíci studené vody. Navíc žloutky při šlehání nabudou, když k nim přidáte lžíci vlažné vody.
19. Když nemáte bílé víno do receptu, stačí v trošce octa rozpustit 2 kostky cukru a zavařit vše do omáčky.
20. Maso na guláš bude nebudete muset příliš dochucovat, když ho předem asi na den naložíte do sójové omáčky.
21. Pažitka i jiná zelenina vydrží v ledničce jako čerstvě několik dní, když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu.
22. Plátky tvrdého sýra vydrží v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte 2 kostky cukru. Navíc když potřete okraje sýrových plátků olejem, zabráníte jejich předčasnému okorávání
23. Aby chlebíčky a jednohubky do druhého dne neokoraly, přikryjte je v ledničce čistou navlhčenou utěrkou.
24. Máte-li málo omáčky, dolijte ji vodou. Barvu jí dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou a dochuťte dle potřeby.
25. Nevyhazujte připálené jídlo. Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny.
KV Foto:freephotosbank.com