Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

15 Tipů jak ušetřit při zavařování

15 Tipů jak ušetřit při zavařování 

Při zavařování se stále více uplatňují neotřelé nápady. Zatímco dřív šlo hlavně o uchování potravin do zásoby, dnes hrají hlavní roli kulinářské zážitky. Ale zavařování je také způsob, jak se dá ušetřit při nákupu potravin. A jak ušetřit na samotném procesu konzervace?

1.Ovoce zpracovávejte ihned po natrhání a to zvláště v teplém letním počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ho v chladu a temnu. Do kompotů používejte výhradně zdravé a pevné ovoce. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne ale nahnilé nebo s plísní.  

2.Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy či nálevy ochutnáváte, musíte lžíci či měchačku znovu opláchnout. Přítomnost slin totiž způsobuje vyšší kazivost kompotů či marmelád.  

3.Například okurky nakládačky nakoupíte nejlevněji na jižní Moravě. Kilo okurek zde získáte i za 13 korun, všude jinde vás vyjdou dvakrát dráže! Ovoce či zeleninu, kterou chcete ve velkém zavařovat, proto nakupujte na místech, kde se pěstují.

4.Chtěli byste se do konzumace okurek pustit co nejdříve? Pak je před zavařením na několika místech propíchejte vidličkou nebo ostrou potravinářskou jehlou, která se běžně používá pro závitky nebo pečené maso.

5.Usnadněte si práci. Než se pustíte do důkladného čištění ovoce a zeleniny, nechte ho na hodinku odmočit ve vodě.

6.Jak zjistit, kolik láku si na  zavařování sklenic připravit? Naplňte jednu sklenici ovocem či zeleninou a zvažte ji. Pak ji zvažte ještě jednou po dolití vody. Rozdíl v gramech převeďte na mililitry a vynásobte počtem sklenic, které chcete zavařit.

7.Máte-li přeci jen přebytečný lák od okurek, nezbavujte se ho! Uschovejte ho v láhvích od octa k dalšímu zavařování, nebo v něm naložte jinou zeleninu - červenou řepu, kapie, celer atd.

8.Zavařování v klasických prádelních hrncích, kdy hospodyňky musely po celou dobu pečlivě kontrolovat teplotu, patří k historii. Moderní elektrické hrnce určené speciálně na zavařování kontrolují teplotu za vás. V případě nutnosti ji zvýší nebo naopak sníží. Navíc díky praktickému časovému spínači lze nastavit přesnou dobu zavařování.

9.Co vám zaručeně usnadní zavařování? Kleště na vyjímání horkých sklenic z vody.

10. Nevíte-li, po kterých sklenicích na zavařování sáhnout, vyberte ty, které mají na víčkách nalisovanou gumu. Guma v bílé barvě je určená pro zavařování zeleniny a ovoce, v červené pro maso. Na trhu objevíte ještě jednu značku »zavařovaček«, které mají uzávěr na závit. Nemalou výhodou je, že si nemusíte dělat starosti s popisováním sklenic. Víčka můžete popsat nesmazatelným fixem.

11. Sklenice nikdy nestavte na holou betonovou, dlaždicovou nebo mramorovou podlahu, mohly by prasknout. Prudkým zchlazením z vroucí vody se víčka prohnou a tím se ze sklenic dokonale vysaje vzduch. Po mírném zchlazení poklepem víčka sklenic zjistíte, zda se nevyklají a jsou-li pevně uchycena.

12. Sklenice nikdy neplňte ovocem až po víčko, ale minimálně 2 cm pod okraj - cukerný roztok nalévejte jen do 3/4 sklenice. Šťáva by při sterilování unikala a víčko by se špatně přichytilo.

13.Při zavařování lze použít místo cukru také sůl. Na každou 0,7 l láhve přidejte špetku soli a ovoce zalijte studenou převařenou vodou. Zavíčkujte a pak obvyklým způsobem sterilujte. Sůl „vytáhne“ sladkost z ovoce, takže kompot je přirozeně sladký. Ke slanému zavařování se nejvíce hodí lesní plody – maliny a borůvky.

14. Plynové trouby s termostatem, kde lze přesně nastavit teplotu a tu udržovat ve stejné výši, dávají možnost provést konzervaci rychle a spolehlivě. Termostat nastavte na nejnižší teplotu a sklenice podložte azbestovou vložkou.

15. Zavařujete-li v troubě, dbejte na to, aby se skleničky nedotýkali navzájem. Musí mít dostatečné rozestupy, aby v mezerách mohl proudit volně vzduch a ohřívání bylo stejnoměrné. Nezapomeňte, že měkké a choulostivé ovoce potřebuje k zavařování kratší dobu, než tvrdé.

KV                                                                       Foto: -m-

Přihlášení