Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Zázračný plevel jménem pampeliška + léčivé recepty z ní

Pampeliškový med nebo sirup z květů má u nás bezesporu dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října. Nedají se sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy onen med nebo sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.

Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát, který má hlavně na jaře v kuchyni některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů jen přidává. Listy chutnají podobně jako například čekanka, to znamená lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka. Můžeme si z nich jednou za čas naordinovat očistnou kůru pro tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnu sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení. Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, čistí a omlazuje i pleť. Ale pozor, těhotné ženy by s takovou kůrou měly počkat, užívání pampelišky ve větší míře se jim nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá vyvolat menstruaci. Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám, jak list, tak kořen. Působí při užívání vnitřně, i jako kožní tonikum. Listy můžeme používat i jako přísadu do polévek, jak čerstvé, tak sušené.

Stejně jako květy, i listy by se měly trhat v co nejčistším prostředí, na místech co nejdále od silnice a vyhneme se i parkům, kam se chodí venčit pejsci. Sušit by se měly v tenké vrstvě, v dobře větrané místnosti, sem tam je potřeba je obrátit a protřepat. Skladujeme v temnu a v dobře uzavřené nádobě.

Kořen pampelišky, to je také velký pomocník pro tělo. Jeho účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé s horším trávením vůbec. Podporuje produkci žluči a celkově má příznivý vliv na trávení. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Další úžasná služba našemu tělu je jistě schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či jakýchkoli drog. Pampeliška pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů, které se v nás usazují právě při výše jmenovaných aktivitách. Jeto to pravé pohlazení pro čističky našeho těla, játra a ledviny. Snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Nesmíme zapomenout na nemoci kloubů, jako je revmatizmus, dna či jiné neduhy. Účinné látky ve smetánce lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý stavební aparát těla.
Sběr a zpracování kořene je časově trochu náročnější, než je tomu u listů, ale vynaložená energie se nám několikanásobně vrátí zpět. Nejvhodnější doba pro sklizeň kořene je jaro, a pak podzim. Kořen vydolujeme ze země, pořádně opereme a očistíme, nakrájíme na kousky a sušíme venku ve stínu nebo v dobře větrané místnosti. Pro skladování kořene je důležité hlavně sucho, aby nezplesnivěl, to znamená v dobře uzavřené nádobě.

PAMPELIŠKOVÉ RECEPTY

Pampeliškový med
Potřebujeme:
365 kvítků pampelišek, 2 celé omyté chemicky neošetřené citróny, 2 kg pískového cukru

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme. Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, černého bezu a podobně.

Pampeliškový sirup
Potřebujeme:
200 pampeliškových květů, 1,5 l vody, 2 citrony, 1,5 kg pískového cukru

Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květy zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat. Potom je procedíme přes plátno, lehce vymačkáme, přidáme citrony, dobře omyté a nakrájené na kostičky, cukr, a za občasného míchání vaříme, až sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých skleniček, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu.

Pampeliškové víno
Potřebujeme:
1 kg květů pampelišky, 4 l vody, 1, 5 kg cukru krystal, 1 dkg droždí, 20 kuliček jalovce, mletý zázvor, kůru z citronu, 2 kolečka citronu, hrozinky, pomerančová kůra, kůrka tmavého chleba

2 litry květů (asi 1 kg) krátce svaříme ve čtyřech litrech vody a necháme 24 hodin stát. Potom směs procedíme přes látku, znovu přivedeme k varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout. Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme dekagram droždí, dvacet kuliček jalovce, na špičku nože mletého zázvoru, kůru z celého, dobře omytého citronu, dvě kolečka celého citronu, hrst hrozinek a trošku pomerančové kůry. Dále vložíme kůrku až dvě tmavého chleba. Necháme kvasit asi osm týdnů a pak stáčíme do láhví.

Pampeliškový čaj
Potřebujeme:
sušený kořen nebo čerstvé listy pampelišky, ¼ l vody

Čaj z kořene pampelišky připravíme tak, že 2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene přelijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme čtvrt hodiny luhovat. Čaj se pije vlažný a pomáhá při bolestech žaludku, ledvin a čistí močové cesty. Čaj z čerstvých pampeliškových listů se pije pro získání dobré kondice. Připravíme jej ze čtvrt šálku čerstvých listů, natrhaných na kousky, které přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat (čaj také pomáhá při pálení žáhy, žaludečních a trávicích a ledvinových potížích).

Pampeliškový salát
Potřebujeme:
2-3 hrsti mladých, světle zelených pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávky zeleného salátu) 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa sůl, pepř plátky veky trocha oleje na opečení Místo pampelišky můžeme použít hlávkový salát.

Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky. Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se solí a pepřem a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky.  Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5 minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme se salátem.

Pampeliškový likér na hubnutí
150 g sušeného drceného kořene (nejlépe kopaného na podzim) dáme do láhve žitné, necháme 2 týdny stát za občasného protřepávání. Pak přecedíme a přefiltrujeme. Užívá se půl likérové skleničky před obědem a před večeří.

KV-Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení