Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Zapomeňte na chlebíčky, jsou tu gurmánské jednohubky

Horké párečky se sýrem a slaninou
Pro 6 osob:
5 nožiček libových párků, 70 g tvrdého sýra pikantnější chuti, 18 velmi tenkých plátků anglické slaniny, 18 párátek
Troubu předehřejeme na 200 C. Párky nakrájíme na 18 stejně velkých kousků, každý o délce asi 4 cm a podélně nařízneme, aby se mírně rozevřely. Sýr nakrájíme na tenké špalíčky o rozměrech asi 3 cm x 0,5 cm. Do každého párku vložíme kousek sýra, stiskneme, pevně zabalíme do slaniny a položíme na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut, až je slanina pěkně křupavá a sýr rozehřátý. Necháme malou chvilku vychladnout, spíchneme párátky a teplé servírujeme.

Čerstvě pražené kořeněné ořechy
Pro 6 osob:
250 g mandlí, 250 g vlašských ořechů, 3 lžíce cukru, špetka soli, čerstvě mletý pepř, 1 lžička mleté skořice, špetka čerstvě umletého hřebíčku, ½ lžičky mírně pálivého kari, ¼ lžičky mletého kmínu.
Troubu předehřejeme na 180 C. Mandle a ořechy rozložíme na plech a pečeme 10 až 15 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. V misce promícháme cukr se solí, pepřem, skořicí, hřebíčkem, kari a kmínem. Rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem a vsypeme do ní mandle a ořechy. Přidáme koření a za stálého míchání asi 5 minut pražíme dozlatova, až se cukr roztaví a obalí všechny ořechy. Ty poté přesypeme na plech vytřený olejem a necháme zcela vychladnout. 

Slané sušenky ze dvou druhů sýrů
Pro 6 osob:
100 g lučiny, 100 g změklého másla, 150 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 70 g tvrdého nastrouhaného sýra, 2 lžíce mléka, 1 lžíce kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř
Den předem v míse důkladně promícháme lučinu s máslem. Mírně osolíme, postupně vmícháme prosetou mouku a rychle vypracujeme pružné těsto. Rozválíme na válu a těsto přeložíme napůl. Zabalíme do plastové fólie a uložíme do lednice na minimálně 12 hodin. Druhý den předehřejeme troubu na 210 C. Těsto rozválíme na placku o síle 1 cm. V misce rozšleháme žloutek s mlékem a potřeme jím celý povrch těsta. Posypeme strouhaným sýrem a kmínem a mírně opepříme. Ostrým nožem nebo ozdobným rádýlkem těsto nakrájíme na kosočtverce o délce strany asi 3 cm. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 12 minut, až jsou sušenky zlatavé a křupavé. Podáváme teplé. Povrch sušenek nemusíte nutně sypat jen tvrdým sýrem a kmínem, vyzkoušejte třeba i sýr s modrou plísní a sezamová semínka či zrnka máku.

Kanapky s tuňákovým krémem
Pro 6 osob:
3 větší plátky bílého toastového chleba, 160 g tuňáka v olivovém oleji, 2 lžičky malých kaparů, 1 lžíce čerstvé nadrobno nasekané pažitky, šťáva z ½ limetky, pár kapek tabasca, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl a čerstvý pepř, 12 snítek čerstvé pažitky na ozdobení
Rozehřejeme gril. Z každého plátku chleba odkrojíme kůrku a střídku křížem překrojíme vždy na čtyři trojúhelníky. Rozložíme je na plech, zakápneme 1 lžící olivového oleje, vložíme pod gril a grilujeme z jedné strany dozlatova. Mezitím v misce důkladně promícháme okapaného tuňáka s kapary, pažitkou, limetkovou šťávou, 1 lžící olivového oleje, tabascem a špetkou soli a pepře. Na opečený chléb naneseme tuňákový krém, ozdobíme snítky pažitky a hned podáváme.

Toasty se sušenými rajčaty a pečeným česnekem
Pro 6 osob:
½ francouzské bagety, ančovičková nebo provensálská pasta, 12 sušených rajčat, 6 větších neoloupaných stroužků česneku, 12 lístků čerstvé bazalky, 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Sušená rajčata zalijeme horkou vodou a necháme stát 15 minut. Troubu předehřejeme na 180 C. Česnekové stroužky položíme na plech, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 10 až 15 minut, až jsou při zmáčknutí měkké.  Troubu přepneme na gril. Bagetu nakrájíme na 12 plátků o šířce asi 1 cm, rozložíme na plech, zakápneme olivovým olejem a z obou stran ogrilujeme dozlatova. Pečené stroužky česneku zbavíme slupky a rozkrojíme podélně na poloviny. Sušená rajčata vyjmeme z vody a lehce vymačkáme. Opečené plátky bagety potřeme malým množstvím ančovičkové pasty, navrch položíme sušené rajče, do jeho středu dáme polovinu pečeného česneku, ozdobíme lístkem bazalky a podáváme.

Mini sendviče s hořčičným máslem, ementálem a pažitkou
Pro 6 osob:
6 větších plátků bílého toastového chleba, 50 g změklého másla, 1 lžička dijonské hořčice, špetka soli, 200 g na plátky nakrájeného ementálu, 2 lžíce nadrobno nakrájené čerstvé pažitky, 12 párátek
V misce utřeme máslo s dijonksou hořčicí a špetkou soli, dokud máslo nezíská jednotnou žlutou barvu. Polovinu plátků chleba namažeme hořčičným máslem, navrch rozložíme plátky sýra a posypeme pažitkou. Přiklopíme zbývajícími plátky chleba, zabalíme do plastové fólie a dáme na alespoň 30 minut vychladit do lednice. Před podáváním každý sendvič diagonálně překrojíme na dva trojúhelníky, každý z nich na další dva trojúhelníky, čímž nám vzniknou vždy čtyři mini sendviče trojúhelníkového tvaru. Spíchneme párátkem a podáváme.

KV - Ilustrační foto:flickr.com

Přihlášení