Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Vyrobte si vlastní kořenicí směsi

Prášek Kari
Prášek kari je směs různých koření: jejich složení naznačuje, jaké koření se používá v různých krajích. Není to tradiční, původní přísada indické kuchyně: v tak obrovském subkontinentu, jako je Indie, a v zemích celého východu se jednotlivé druhy koření míchají podle stylu jednotlivé kuchyně zvláštním způsobem. Prášky kari ukazují, jaké koření a jaké klima má oblast, kam patří. Kořenicí směsi z oblastí, kde je větší horko, obsahují více chutí ostrého chilli, z chladnějších severních podnebí mají obvykle teplejší a voňavější chuť.
Na 16 polévkových lžic potřebujete: 6-8 sušených červených chili, 8 polévk. lžic semen koriandru, 4 polévk. lžíce semen římského kmínu, 2 káv. lžičky semen pískavice, 2 káv. lžičky černých hořčičných semen, 2 káv. lžičky celého černého pepře, 1 polévk. lžíce mleté kurkumy, 1 káv. lžička mletého zázvoru
Z chilli odstraňte stopky a semena, ale máteli rádi ostrou směs, ponechejte v luscích několik semen. Chilli, koriandr, římský kmín, pískavici, hořčičná semena a černý pepř opečte nebo opražte nasucho v pánvi se silným dnem nad středním plamenem, až začnou vydávat bohaté aroma. Pánví stále pohybujte, aby se semena opekla rovnoměrně. Opečená semena utlučte v hmoždíři nebo umelte v kávovém mlýnku, pak do nich zamíchejte zázvor a kurkumu.

Bengálská směs pěti koření
V této směsi původem z Bengálska zvané také panch phoron, se jednoduše smíchá stejné množství koření, které není opečené ani opražené. Tato směs se používá dvojím způsobem: buď se smaží na oleji, aby jej ochutila, a pak se přidají ostatní přísady nebo se povaří v ghee (trvanlivé indic. máslo) a vmíchá se do hotových luštěninových nebo zeleninových jídel těsně před podáním.
Na 10 polévk. lžic: 2 polévk. lžíce semen římského kmínu,  2 polévk. lžíce semen fenyklu,  2 polévk. lžíce hořčičných semen,  2 polévk. lžíce semen pískavice,  2 polévk. lžíce semen černuchy
Koření se smíchá a skladuje se ve vzduchotěsné sklenici chráněné před silným světlem.

Baghar s koriandrem
Baghar nebo tadka jsou směsi koření a příchutí opečené v horkém ghee nebo hořčičném oleji, aby se uvolnila jejich chuť. Pak se jimi rychle přelijí, nebo se zamíchají do indických luštěninových a zeleninových jídel, do jogurtových salátů nebo kombinací luštěnin a zeleniny. Používají se tradiční krajové směsi; například v kuchyni severní Indie se používá do bagharu na luštěniny česnek a sušená červená paprika. Níže uvedená kombinace koření osmaženého v hořčičném oleji se také používá v severní Indii k polévání luštěnin; na jihu se používají černá hořčičná semena, ločidlo a čerstvé nebo sušené listy kari.
Množství na jednu porci: 4 polévk. lžíce hořčičného oleje, 3-4 káv. lžičky semen římského kmínu, 1 malá, jemně usekaná cibule, 4 polévk. lžíce jemně usekaného čerstvého koriandru
Smíchejte všechny přísady. Zahřejte hořčičný olej, ale nesmí kouřit. Stáhněte plamen a nechejte olej krátce vystydnout. Olej znovu zahřejte a opečte semena kmínu, až začnou měnit barvu. Přidejte cibuli a osmažte ji dozlatova. Nakonec přidejte listy koriandru a míchejte jenom několik vteřin, pak směs nalijte na luštěniny, polévku nebo dušené jídlo.

Garam masala
Garam znamená teplý nebo horký a garam masala znamená ostré nebo velmi ostré koření. Je to severoindická směs koření. Na rozdíl od jiných směsí koření se garam masala často používá k posypání hotového jídla k zesílení chuti, kterému dodá těsně před podáním jemné aroma opraženého koření. Může se také použít na začátku vaření k ochucení jídla.
Množství 16 polévk. lžic:10 zelených kardamonů, 6 polévk. lžic semen koriandru, 4 polévk. lžíce semen římského kmínu, 10 hřebíčků, 5 cm skořicové tyčinky, 1 polévk. lžíce černého celého pepře, 3 sušené bobkové listy, 1 polévk. lžíce mletého muškátového květu
Než vložíte koření, mírně ohřejte pánev se silným dnem. Rozdrťte kardamonové lusky a vložte je do pánve s koriandrem, kmínem, hřebíčky, skořicovou tyčinkou, pepřem a bobkovými listy. Koření míchejte nad mírným plamenem, až začne vydávat bohaté aroma. Odstraňte z kardamonu semena a skořicovou tyčinku nalámejte na malé kousky. Všechno koření umelte na jemný prášek, pak vmíchejte mletý muškátový květ.
 
Zelená masala
Tato mírná pasta masala, která má sytě zelenou barvu jako drahý kámen, je příjemně ostrá po čerstvých mátových a koriandrových listech. Je výborným doplňkem ke krevetám, drůbežím a zeleninovým jídlům, zvláště k těm, která obsahují kokosové mléko nebo k prostým lušteninám
Množství 17 polévk. lžic: 1 káv. lžička semen pískavice, 10 zelených kardamonů, 6 hřebíčků, 2 káv. lžičky mleté kurkumy, 2 káv. lžičky soli, 4 stroužky drceného česneku, 5 cm oloupaného a jemně nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru, 50 g mátových listů, 50 g koriandrových listů, 1 malá zelená paprika bez semen, ½ šálku moštového octa, ½ šálku smíchaného slunečnicového a sezamového oleje
Semena pískavice namočte přes noc do vody. Další den roztlučte kardamony a opražte je nasucho s hřebíčky, až začnou vydávat bohaté aroma. Toto opražené koření umelte na prášek a přidejte kurkumu a sůl. Usušte semena pískavice a vložte je do mixéru nebo do robotu s česnekem, zázvorem, mátou, koriandrovými listy, zelenou papirkou a s octem. Ze směsi umíchejte pyré, pak přidejte sůl a mleté koření.

Prášek tsire
Tato jednoduchá směs koření se používá v celé západní Africe k obalování kebabu. Syrové maso se nejdříve namočí do oleje nebo rozšlehaného vejce a pak se obalí touto kořenicí směsí. Trochou této směsi se uvařené maso posype před podáváním.
Množství 4  polévk. lžíce: ½ šálku slaných burských oříšků, 1 káv. lžička míchaného koření, 1/2-1 káv. lžička prášku chilli, sůl
Burské oříšky utlučte na hrubý prášek v hmoždíři, mixéru nebo robotu, pak přidejte mletou směs koření, prášek chilli a trochu soli. Použijte ihned nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě, chráněný před silným světlem až 6 týdnů. Tato směs koření jako hotová, mletá komerční směs, která se někdy nazývá pudinkové koření, obsahuje nové koření, skořici, hřebíček, zázvor a muškátový ořech.

KV-Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení