Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Výběr zeleného čaje je stejné umění jako výběr bílého vína

Několik obecných rad pro nákup zeleného čaje
•Nejčerstvější zelený čaj najdeme v prodejnách s velkým obratem.
•Jako tomu bývá u potravin a poživatin, i u zeleného čaje bývá cena měřítkem kvality.
•Zejména jemné špičkové čaje nedokáže často nevycvičený jazyk správně ohodnotit. Proto bychom měli drahé čaje kupovat teprve tehdy, když jsme si na chuť zeleného čaje náležitě zvykli. Vyšší cena ušlechtilých čajů se poněkud srovná tím, že zelené čaje se mohou louhovat vícekrát.
•Zelený čaj vysoké kvality má vykazovat intenzivní a rovnoměrné zelené zbarvení. Nesmí obsahovat hnědé slámově suché listy.  Vůně musí být příjemná, může být i trávová.
•Pro začátek je nejlepší koupit jen malé množství zeleného čaje. Nejen že méně zatíží peněženku, ale umožní to i nakoupit více rozličných druhů a vyzkoušet je. To se doporučuje, abychom přišli na tu správnou chuť a mohli si vybrat svou oblíbenou odrůdu.
•Nejlepší aroma má čaj v pevně uzavřených malých dózách nebo vzduchotěsně svařených sáčcích, I dlouhodobé skladování po nákupu bychom se měli vyvarovat – trpí tím aroma a čaj vyprchává.
•Roztomilá čajová dóza nejen že potěší zrak, ale nejlépe chrání čaj před ztrátou aroma. Nejvhodnější jsou nádoby z plechu, porcelánu nebo keramiky, musí mít však dobře uzavíratelné víčko. Existují také speciální dózy, které mají ve víčku jeden maličký větrací otvor, určený k prokysličování citlivých čajových lístků. K dostání jsou rovněž speciální čajové dózy ještě s dalším, vnitřním víčkem. Také je možné dát do dózy jednoduše čaj v původním vzduchotěsném balení, které obvykle obdržíme při nákupu a které je možno po použití čaje opět těsně uzavřít.
•Dosud nezkušený čajový začátečník by se měl především zaměřit na silnější druhy zeleného čaje, které snesou drobnější chyby při přípravě. Přesto však musíme dbát na co nejpřesnější postup, nebo špatná příprava zeleného čaje vyvolává hořce chutnající látky, které mohou výrazně ovlivnit chuť.
•V čajových dózách se nikdy nesmí skladovat jiné potraviny, neboť čaj snadno načichne cizími pachy. Dóza musí stále být na chladném místě a listy nesmí přijít do kontaktu s vlhkostí. Chladnička je pro skladování čaje naprosto nevhodná, protože je v ní příliš vlhko. Také je třeba po vyjmutí čajové dózy čajové listy nezískají pokojovou teplotu. Jinak by zelený čaj vsál vzdušnou vlhkost a zvlhl by. Vyvarujme se také neustálého kolísání teploty, neboť má rovněž negativní vliv na aroma.
•Pokud čaj neobsahuje žádnou vlhkost, je poměrně odolní vůči plísním. Abychom toho dosáhli, musíme čaj vždy nabírat z dózy jen absolutně suchou lžičkou a čistit ji jen suchou utěrkou. Také je třeba dbát na to, aby byla dóza vždy vzduchotěsně uzavřena Správně uložený zelený čaj lze skladovat asi 18 až 24 měsíců. Vydrží déle než černý čaj, protože obsahuje vysoký podíl antioxidačně působících sloučenin.
•Více ještě neznamená lépe. Tři až čtyři šálky zeleného čaje denně bohatě stačí, aby poskytly dostatečně preventivní a ozdravující účinky. Toto množství se má nejlépe pít rozdělené v průběhu celého dne. Vždy však je třeba připravit čaj čerstvý. Pokud někdo chce pít více čaj, ať se pokud možno zaměří na druhy chudé na kofein.

Dávkování
Dávkování zeleného čaje je z velké části otázkou chuti a zkušenosti a také závisí na druhu čaje. Obecně se zelený čaj dávkuje úsporněji než černý. Příliš silný čaj je hořký a obsahuje příliš kofeinu. Čajová lžička sušeného čaje odpovídá zhruba třem gramům a postačuje na jeden šálek. Obecně stačí asi 12 g čaje na 1 l vody, což jsou 4 až 5 lžiček. U velmi jemných a ušlechtilých druhů se dokonce vyplatí žádoucí množství odvážit na váze, neboť objem čajových lístků značně druh od druhu kolísá a dávkování lžící je často nepřesné.

Kvalita vody
   Zelený čaj je současně pochutinou i lékem. Oba tyto aspekty pití čaje ale platí jen tehdy, když je čaj připraven odpovídajícím způsobem. Pokud jej zalijeme příliš horkou vodou nebo jej necháme dlouho louhovat, neztrácí se jen aroma, nýbrž i léčivé účinky zeleného čaje. Nejen vlastní pití, nýbrž i na přípravu si musíme udělat čas.
   Kvalita vody je naprosto rozhodující pro požitek z pití. Již staří Číňané připravovali svůj čaj přednostně z čerstvě pramenité vody. Taková voda není ovšem průměrnému Evropanu obecně přístupná, a tak se musíme spokojit s obyčejnou vodou z vodovodu. Pokud se tvrdost vody pohybuje pod 7° dH, tak je voda měkká a vhodná pro přípravu čaje. Pokud se tvrdost vody pohybuje ve středních hodnotách (mezi 7 až 14° dH), většinou postačí ji jednou až dvakrát krátce převařit, než s ní zalijeme čajové lístky. Převařením se nadbytečný vápník odstraní a nedostane se tak do čaje. Voda se ale nemá vařit dlouho, protože pak by čaj nebyl chutný. Při tvrdosti vody nad 14° dH je na místě použít vodní filtr.
   Vodu na čaj je nejlepší vařit v kotlíku nebo ve varné konvici. V kotlíku se voda nevaří tak rychle, jako v konvici, ale je tradičnější a pro mnohé milovníky čaje rovněž stylovější. Pokud možno by měl být z ušlechtilé oceli nebo smaltovaný. Stejně tak je třeba udělat si na pití čaje dostatek času a pohody, aby náležitě hladilo i po duši. Zelený čaj zásadně nezaléváme vroucí vodou, jako je tomu u čaje černého. U silnějších druhů se optimální teplota vody pohybuje mezi 80-90° C, ušlechtilý zelený čaj vyžaduje rozmezí nejlépe mezi 60-75° C. Abychom zjistili teplotu vody, je možno zakoupit speciální teploměr. Často však postačí trocha zkušenosti nebo pohled na hodiny, abychom vystihli tu správnou teplotu. Po uvedení vody do varu ji necháme asi 5 minut zchladit, čímž dosáhneme 90° C. Asi po 15 minutách se teplota pohybuje kolem 75° C. Jemnější druhy čaje se mají louhovat poněkud déle (asi 2-3 minuty), zatímco hrubší druhy jen 1-2 minuty. Během tohoto času se zejména rozvíjejí povzbuzující a osvěžující vlastnosti zeleného čaje. Aby se do nálevu dostalo více tříslovin a čaj působil spíše uklidňujícím způsobem, je třeba jej louhovat minimálně 5 minut.

KV-Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení