Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Úsporné spotřebiče v kuchyni – stále je na čem šetřit.

 Úspory u jednotlivých spotřebičů nemusejí být vždy jen příjemné. Snížení energetické náročnosti pračky se často dosahuje podobně jako u myček nádobí omezením počtu cyklů, snížením množství vody, ve které se prádlo pere, omezením výkonu topných těles varné desky či zkrácením cyklů. Jednotlivé spotřebiče mohou mít i více hodnot úspornosti pro různé druhy činností. Podívejme se proto na některé spotřebiče, které se dnes vyrábějí a u kterých je úspora energie nejvýznamnější.

 


Mikrovlnné trouby
   Mikrovlnné trouby jsou určeny pro krátkodobé použití. Obvykle se neudává jejich energetická třída, která je díky konstrukci zdroje mikrovlnného záření u všech typů téměř stejná. Zatímco pro ohřívání nebo pečení v klasické troubě je nutné ohřát celou troubu i nádobu, ve které pečeme, v mikrovlnné troubě ohříváme jen jídlo. Mikrovlnné záření je pohlcováno v celém profilu tohoto jídla, tedy stejně uvnitř jako na povrchu. nemusíme čekat, až se teplo z povrchu vedením dostane dovnitř, a tak se celý proces výrazně zrychlí. I celková úspora energie je obrovská.
   Tyto trouby jsou často vybaveny pomocným grilem, který vytvoří na povrchu jídla kůrku, gril s výkonem 1000 W může být z halogenových křemenných lamp. Aby se snížil potřebný celkový příkon, existují programy, které kombinují ohřev i grilování, řešené obvykle tak, že gril má jen částečný výkon (je zapínán a vypínán), stejně je tomu i u mikrovlnného ohřevu. Podstatné pro kvalitu trouby je její vnější provedení i kvalita ovládacích prvků. Vzhledem k těmto vlastnostem je maximální nastavitelný čas jen 99 minut, tento čas však bohatě postačuje. Běžně se dodávají typy s vnitřní obsahem 17 a 23 litrů. Některé typy lze použít jak volně stojící, tak zabudované.

 

Plynové varné desky
 Mohou být součástí sporáku nebo zabudované v pracovní ploše kuchyně. Výhodou plynových desek je jejich nezávislost na celkovém povoleném příkonu bytu. Ovládací prvky takových plynových desek jsou umístěny po straně varné desky nebo v její přední části. Dnes jsou tyto desky vybaveny elektronickým automatickým zapalováním i hlídáním plamene – při zhasnutí se přívod plynu vypne. Příkon plynových desek je běžně až 9000 W, tedy hodnota, kterou v bytě s 3x25 A můžeme jen velmi obtížně realizovat elektrickou deskou. Běžně jsou dodávány desky se čtyřmi hořáky, velmi výhodná je však deska s pěti hořáky, z nichž pátý je ve středu obdélníkově uspořádaných čtyř hořáků. Taková deska má velký výkon a velmi pohodlně a bezpečně se používá. K těmto širším deskám de dodávají i vhodné vestavné elektrické trouby a digestoře dostatečné šířky. Některé desky nemají vlastní ovládání, to je totiž součástí vestavné trouby nebo zvláštního ovládacího panelu.


Pečicí trouby
   Zatímco u varných desek nedošlo k významným změnám použití oproti dávné minulosti, u pečicích trub je tomu právě naopak. Již byly umíněny mikrovlnné trouby, ale i ty tradiční doznaly mnoho zásadních změn. Používají se trouby horkovzdušné, pyrolytické, parní i klasické. Programy – možnosti těchto trub – jsou neočekávaně široké. Trouby jsou vybaveny funkcí rozmrazování, funkcí udržení teploty, při které se již připravené jídlo udržuje teplé, funkcí pro předehřátí, při níž se trouba velmi rychle ohřeje na potřebnou teplotu, funkcí pro kynutí těsta, spodní i horní nebo kombinovaný ohřev, ohřevy kombinované s ventilátorem i další funkce. Také grilování přineslo celou řadu programů. Některé trouby mají i speciální program pro sušení potravin, takový program je možné využít i pro výrobu jogurtů.
   Parní trouby jsou určeny pro přípravu zeleniny, masa i ryb, ideálně zachovávají chuť i šťavnatost připravených jídel. Pyrolytické trouby mají samočisticí pyrolytické smalty a pyrolytické samočištění. Dnes jsou téměř všechny tyto trouby dodávány ve třídě A, mají speciální ventilátory, které ochlazují vnější stěny trouby. Některé trouby mají „katalytický“ filtr na odváděné páry, jejich provoz proto není vůbec cítit.

 

Chladničky a mrazáky
   Takzvané lednice nám doma „běží“ neustále. Je to eden z trvale zapojených spotřebičů. Je pravda,  že elektrickou energii odebírá ze sítě pouze, když „dochlazuje“ či „domrazuje“ na navolenou teplotu a jinak funguje víceméně jako termoska. Zmrazení (tedy přeměna vody v led) vyžaduje tolik energie jako vyvaření stejného množství vody – a to je hodně. Nejdražší je proto zmrazení potravin. Úspory lze dosáhnout vložením již zmrzlých potravin do mrazáku. Energie nutná k ochlazení potravin je rovněž velká. Proto bychom měli dávat do chladničky co nejchladnější potraviny.
   Při koupi chladničky bychom se vždy měli informovat na chladicí výkon kompresoru. Ten nás informuje o tom, jaký má spotřebič mrazicí či chladicí výkon. Bez ohledu na to, zda spotřebováváme energii na chlazení nebo jen na udržování, je nárůst spotřeby mimořádný. Výrobci, kteří tento údaj uvádějí, tvrdí, že nárůst o jeden stupeň nad 20° C  znamená nárůst spotřeby o 6%. A chladnička umístěná v kuchyňské skříni s minimálním odtahem teplého vzduchu může mít v zadní části i 40° C! Pak je téměř nesmyslné uvažovat o rozdílu mezi ekonomickými třídami spotřebiče. běžné lednice třídy A mají spotřebu kolem 1kWh za den, třída A+ má spotřebu 0,75 kWh za den. To je kolem 30 kWh za měsíc, nepočítáme přitom energii na chlazení, jenom energii na udržování. Spotřebu energie snížíme i nastavením teploty chladničky na +5° C a mrazáku na -18° C. Snížením teploty o 2° C zvýšíme spotřebu o 15%.

KV                                                            Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení