Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Umíte si vybrat ten správný med?

Je kvalitnější světlý nebo tmavý med?
Světlejší med, květový, je sbíraný většinou na loukách. Obsahuje více glukózy (hroznového cukru), a je  proto velmi dobře stravitelný a tím vhodný i jako doplněk výživy dětí a nemocných. Tmavou barvu lesního medu způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze rostlin. Oproti světlému medu obsahuje více minerálních látek a stopových prvků. Má ale zvýšený obsah vyšších cukrů a nižší obsah glukózy, proto je pro trávení energeticky náročnější. V základu se tedy výživová hodnota ani kvalita u tmavých a světlých medů neliší. Nejlépe je pořídit si oba druhy a jíst střídavě od každého lžičku.

Najděte si svého dodavatele medu
Při mimořádné akci v roce 2007 bylo provedeno celkem 185 kontrol ve všech krajích České republiky, ale také kontroly medu, který se k nám dostává ze zahraničí. Nejčastěji závady byly shledány v oblasti obsahu  léčiv. Všechny medy, u kterých byl zjištěn nějaký nedostatek, pocházely ze třetích zemí nebo se jednalo o směsi medů původem z Evropského společenství a mimo Evropské společenství. A proto uděláte úplně nejlépe, když si najdete svého tuzemského dodavatele. Vyberte si seriózního včelaře, vyzkoušejte jeho med, a pokud vám chutná, staňte se jeho stálým zákazníkem. Členové Českého svazu včelařů, pokud dodrží přísnou normu kvality, mohou svůj produkt označit ochrannou známkou "Český med". Spolehlivé zboží nabízejí také specializované včelařské prodejny.

Tekutý nebo krystalický med?
Skupenství medu je otázkou zvyku. Češi si oblíbili med tekutý, Kanaďané zas nedají dopustit na med krystalický. Cukernatění světlého medu je způsobeno vyšším obsahem glukózy v květových medech. Glukóza má specifickou vlastnost vytvářet krystaly, které se ale snadno rozpustí zahřátím otevřené sklenice ve vodní lázni. Ale pozor, měla by mít do 40 °C! Při přehřátí medu nad 50 °C se ničí některé hodnotné látky, což se negativně projeví na jeho kvalitě. Stejně opatrní musíme být, pokud přidáváme med do teplého nápoje, a při jeho skladování.
Stánkaři v tržnicích často nabízejí med, který "vydrží dlouho tekutý". Nepřidávají do něj ale nějakou přísadu zabraňující jeho krystalizaci, která tam nepatří? Mohou mít pravdu, pokud nabízejí čistý akátový med. Ten je velmi světlý, má lehounký nádech do zelené barvy, typicky voní a skutečně vydrží tekutý skoro celý rok. Dlouho zůstává tekutý i med ze svazenky nebo z jedlého kaštanu, ale pro ten kaštanový byste museli na trh někam na Slovensko nebo do Chorvatska.

Co by dobrý med neměl obsahovat?
V prvé řadě má nekvalitní med vyšší obsah vody, což můžete poznat i v zavřené sklenici - když ji nakloníte, med uvnitř by se neměl přelévat příliš rychle. Ze lžičky, stékající med by měl ve sklenici na hladině vytvářet zřetelné záhyby - mašličkovat. Pokud med teče jako voda, kvalitní není. Dále nesmějí být v medu cizorodé látky, tedy nic, co samy včely do něj nedaly. Nesmí v žádném případě obsahovat antibiotika a jiné chemikálie, ale ani řepný cukr a různé tovární fruktózové sirupy nebo barviva.
 
Jak med správně uchovávat
Med je velmi trvanlivá potravina, na kvalitě mu ubírá jen světlo a přílišné teplo - mráz mu nevadí. Také mu neprospívá vlhkost. Velmi snadno ji váže ze vzduchu - takto naředěný med má tendenci se kazit. Sklenice tedy pečlivě uzavírejte a skladujete na suchém, tmavém a chladném místě (do 15 °C). Vyhýbejte se také jeho vystavování přímému slunci. Med nelze skladovat neomezeně dlouho. Příliš starý med ztrácí svoji biologickou hodnotu, mizí jeho aroma, rozkládají se v něm cukry, tmavne a získává nevhodnou chuť.

KV - Ilustrační foto:photowpress.com/sxc.hu

Přihlášení