Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Udělejte si dobré japonské sushi

Udělejte si dobré japonské sushi

Druhy sushi
Maki sushi - je nejzákladnějším druhem servírování sushi. Má tvar rolky, plněné rýží, rybou, zeleninou a podobně, které jsou obaleny mořskou řasou nori. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sojové omáčky a křenu wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem. 
Nigiri sushi - je prsty vytvarovaný váleček z rýže, ozdoben druhem nakrájené syrové ryby, avokádem nebo vejcem. Podává se s marinovaným zázvorem a sojovou omáčkou s wasabi. 
Sashimi sushi - jeho tradice sahá až do 16. století, kdy si tuto úpravu oblíbili Samurajové. Tento druh se připravuje z krájené syrové ryby, která se namáčí do sojové omáčky a wasabi. 
Chirashi sushi - jedná se o takzvaný sushi salát. Jde o směs rýže a všech surovin, používaných pro přípravu sushi. Směs se dochucuje sojovou omáčkou a wasabi a je podávaná v malých mističkách.
Temaki sushi - vytvoříte, když plátek řasy nori svinete do tvaru kornoutku, který pak vyplníme rýží, rybami nebo kaviárem, zeleninou, sýrem.
Hako sushi (oshi sushi) - při přípravě „krabičkového sushi" se dříve používalo kamenné závaží. Obchodníci se sushi v Osace ale přešli k tomu, že rukama tiskli víko na obloženou sushi rýži. Po stlačení různých seskládaných vrstev se Hako-sushi nakrájelo na malé kousky - na jedno sousto.

Tak jak na to?
Budete potřebovat: kulatou bílou rýži (rýže Nishiky, tzv. kalifornská rýže nebo rýže Premium dovážená z Koreje), čerstvé ryby, tuňák, sardinky, losos (většinou jsou pojídány v syrovém stavu), čerstvé mořské plody - krevety, ústřice, mušle, kaviár, apod., avokádo, okurky, listový špenát, ředkev, bambus, papriku, dýně nebo lusky, okurka kappa (pro zeleninové sushi), lilek wakanasu (pro lilkové rolky), mořskou řasu nori – lisovanou a sušenou (plátky mořských řas se používají na obalování rýže při tvorbě maki rolek. Plátky řas by měly být absolutně suché, aromatické, hladké na dotek a měly by mít tmavější zelenou barvu. Je třeba upozornit, že řasy obsahují vyšší množství jódu, a proto nejsou vhodné ke konzumaci pro osoby s poruchou činnosti štítné žlázy.), wasabi křen - sušený, nebo již připravený tubě, rýžový ocet (mimo dochucovací funkce má i dezinfekční význam), sojovou Kikkoman omáčku (napoprvé je možné okusit i jinou), marinovaný nakládaný zázvor, (slouží k neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty sushi). A náčiní - japonský nůž, bambusovou roletku, misky, lžíce a hůlky.

Recept na „jednoduché“ sushi
Ingredience: 220 gr krátkozrnné rýže, 400-500 ml vod, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori), Wasabi pasta podle chuti, 125 gr uzeného lososa, pstruha, nebo čerstvého tuňáka, 1 libanonská okurka, nebo obyčejná, půl malého avokáda, 3 lžíce naloženého zázvoru, sojová omáčka
Postup: rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce, přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit v octu cukr a sůl, jako nálev. Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne. Připravte si plátky řas (řasu je lépe rozříznout a použít půlku pro menší sushi)na bambusové podložky, nebo na potravinářskou fólii. Lepší je určitě podložka! Rozprostřete rýži na dolní půlku plátku. Nechte asi 1-2 cm volné okraje, hlavně v horní části. Rýže tudíž tvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá když si navlhčíte ruce ve zbytku nezpracovaného octového nálevu ). Do prostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek wasabi (lepší je méně, dopřát si ho můžete jako přílohu!).  Rybu, okurku a avokádo (a také cokoliv jiného co budete připravovat: losos apod.) nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi dle chuti apod. Poklaďte kousky zázvoru (také je ale lepší jen jako příloha). Trochou vody či zbytkem octového nálevu navlhčete horní konec plátků a pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Zabalte a nechte chvilku odpočinout.
Nakrájejte ostrým nožem na asi 2-4cm kousky. Podle toho, kolik jich a jak velké chcete mít. Z jedné roličky by vám mohlo vyjít celkem 6 malých kousků, které se pak lépe jí. Nutností je ostrý nůž. Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

KV                                                         Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení