Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Rychlá letní kuchyně pro samotáře

Falešná humrová pomazánka
50 g jemně nastrouhaného celeru, 50 g jemně nastrouhané mrkve, lžíce majolky, sůl, pepř, citronová šťáva, pažitka nebo zelená petrželka, lžíce jogurtu nebo kyselé smetany

Celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle, vmícháme majolku, kterou můžeme zředit lžící jogurtu nebo kyselé smetany, osolíme, opepříme a podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Směsí buď potíráme plátky bílé veky, nebo krajíčky černého chleba nebo podáváme jako salát ozdobený vařeným vejcem a rajčetem.

Rychlá pórková polévka
1 větší nebo 2 menší pórky, 2 lžíce oleje, kostka masoxu, 1 vejce, 2 dl sladké smetany, 1lžíce hladké mouky, zelená petrželka nebo pažitka, lžička čerstvé nebo sušené bazalky

Pórek pečlivě očistíme a nakrájíme na kolečka, a to bílou i zelenou část. Kromě zaschlých nebo jinak poškozených listů spotřebujeme pórek celý. Nakrájenou zeleninu vhodíme na rozpálený olej a krátce osmahneme Přilijeme ½ až ¾ l vody, kostku masoxu a zeleninu uvaříme doměkka. Ke konci varu zahustíme polévku smetanou s rozkvedlanou moukou nebo do odstavené polévky přidáme vejce rozšlehané ve smetaně nebo do vařící polévky rozklepeme vejce tak, aby se srazilo a polévku zahustilo. Podle chuti dochutíme špetkou Glutasolu, špetkou muškátového květu a do každého talíře dáme lžičku sekané zelené petrželky, pažitky nebo čerstvé bazalky.

Bramborové placičky s houbami
2 středně velké syrové brambory, 1 vařený horký brambor, 50 g čerstvých hub (žampiónů), 1 vejce, 50 g strouhaného sýra, sůl, mletý pepř, kmín

Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, horký brambor rozmačkáme vidličkou. Čerstvé houby nakrájíme na tenké plátky, smícháme s nastrouhaným sýrem, přidáme vejce a vmícháme s nastrouhaným sýrem, přidáme vejce a vmícháme je do brambor. Osolíme, okořeníme. Na rozehřátý tuk klademe lžíce malé kopečky směsi, roztlačíme vidličkou na malé placičky a po obou stranách dočervena opečeme.

Bramborové krokety a salát z červeného zelí
2 velké nebo tři menší studené brambory, 2 vejce, sůl tolik hrubé mouky, až vznikne tužší těsto, 2 špekáčky nebo telecí párky, houska na obalování, tuh na smažení, na zelný salát: půlka malé hlávky červeného zelí, na špičku nože drceného kmínu, sůl, ocet, cukr, olej, 1 menší cibule

Vařené studené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme jedno vejce a tolik hrubé mouky, až vypracujeme tužší těsto. Vyválíme asi 5 mm silný plát, který rozřežeme na obdélníky dlouhé tak, abychom do nich mohli zabalit uzeninu. Špekáčky rozkrájíme podélně na čtvrtky, telecí párek překrojíme napřed v polovině a potom podélně na čtvrtky. Každou čtvrtku zabalíme do těstovinového obdélníku, přitiskneme a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na oleji nebo rostlinném tuku pomalu po všech stranách dozlatova.

Zapečený květák se sýrovou omáčkou
1 malý květák, sůl, tuk na vymaštění zapékací misky, na sýrovou omáčku: 50 g hladké mouky, 50 g másla nebo rostlinného tuku, ½ l vlažného mléka, 50 g strouhaného výrazného sýra, 1 žloutek, oříšek másla, sůl, pepř

Z másla a mouky usmažíme hodně světlou jíšku, kterou postupně zaléváme vlažným mlékem. Směs neustále prošleháváme, aby se netvořily hrudky a za stálého míchání tuto základní bešamelovou omáčku asi 15 minut vaříme. Do horké omáčky vmícháme nastrouhaný sýr a pokrm odstavíme z ohně. Když směs vychladne, přidáme žloutek a oříšek másla, osolíme a podle chuti opepříme. Květák uvaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat. Rozdělíme ho na růžičky, vložíme do dobře vymaštěné zapékací misky, přelijeme sýrovou omáčkou a pečeme asi 10 minut.

Filé v majonéze
200 g rybího filé, citron, 50 g másla nebo 3 lžíce oleje, sůl, pepř, ½ majolky, 1 lžíce jogurtu, 1 lžíce strouhaného křenu

Filé nakrájíme na plátky, pokapeme citronem, osolíme, opepříme a prudce z obou stran opečeme na rozpáleném tuku. Filé musí být dobře propečené a mít růžovou kůrku. Majolku zředíme jogurtem a vmícháme lžíci strouhaného křenu. Jednotlivé porce na talířích přeléváme ochucenou majonézou. Jako příloha se kromě brambor hodí i opečené plátky bílé veky.

Slepice na paprice
Přední čtvrtka slepice, 1 středně velká cibule, lžička nepálivé mleté papriky, šálek smetany, zarovnaná lžíce hladké mouky, sůl, lžíce oleje

Čtvrtku slepice očistíme a buď rozkrájíme na kousky, nebo, což je pohodlnější, uvaříme vcelku a teprve potom rozdělíme. Na oleji a opatrně sebraném tuku z povrchu vývaru ze slepice zpěníme pokrájenou cibuli, krátce osmahneme mletou papriku a na tento základ dáme na kousky rozdělané maso z vykostěné čtvrtky. Podlijeme slepičím vývarem a přikryté dusíme, až se ztratí chuť cibule. Nakonec vmícháme šálek smetany s rozkvedlanou moukou a dovaříme. Hotový krém dochutíme malou lžičkou polévkového koření nebo trochou Glutasolu. Můžeme zakápnout několika kapkami citronové šťávy. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Jahodové knedlíky
100 g hrubé mouky, ½ vejce, lžička tuku, 50 g měkkého tvarohu, 2 lžíce mléka, zrnko soli, tvrdý tvaroh, moučkový cukr a máslo

V misce utřeme tuk, vejce a tvaroh, potom přidáme mouku se solí a mlékem a zaděláme vláčné těsto. Z těsta vyválíme váleček, rozdělíme jej na stejně velké kousky, rukou z nich uděláme placičky, do kterých balíme jahody (nebo jiné ovoce: třešně, višně, rybíz, meruňky). Vrstva těsta musí být tenká, aby vynikla chuť ovoce, Zavaříme do vařící vody a vaříme 7-8 minut. Sypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a kropíme horkým rozpuštěným máslem.

  KV                                                            Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení