Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Recepty pro chladné dny.

Šunková pochoutka s ananasem
Potřebujeme:
4 silné plátky šunky, máslo, 2 lžíce bílého vína, worcesterská omáčka, konzervované ananasové plátky, rajčatový kečup

   Plátky šunky pokapeme vínem promíchaným s worcesterskou omáčkou a necháme chvíli proležet. Před podáváním je osušíme potřeme změklým máslem (pokojové teploty) a prohřejeme pod grilem. Ananas necháme okapat a prohřejeme na másle. Horkou šunku potřeme tence kečupem, poklademe ananasem a podáváme. Vhodná příloha jsou čerstvě připravené toasty.

Ostré toasty s křenem
Potřebujeme:
10 plátků žemlovky, olej, čerstvě nastrouhaný křen, na pomazánku: kousek pečeného masa, 100-150 g měkkého salámu, olej, 1 cibule, kousek anglické slaniny, mletá sladká paprika, chilli nebo feferonky, 2 lžíce kečupu, česnek, sůl
   Plátky žemlovky opečeme na teflonové pánvi tence potřené olejem, potřeme horkou pomazánkou, posypeme čerstvě nastrouhaným křenem a hned podáváme.
Příprava pomazánky: Maso i salám nakrájíme na tenké nudličky. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a slaninu, zasypeme mletou paprikou, pokapeme několika lžícemi vody, vmícháme maso, salám, kečup, rozsekané feferonky a osolíme. Krátce podusíme a dochutíme rozetřeným česnekem.

Květák zapečený v žampionové omáčce
Potřebujeme:
1 sáček zmrazeného květáku, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 sklenička mléka, mletý bílý pepř, sůl, špetka muškátového květu, 6 žampionů, 1 žloutek, strouhanka, 4 lžíce strouhaného sýra

   Květák vsypeme do malého množství vařící osolené vody a krátce podusíme. Pak jej dobře ocedíme. Ze lžíce másla a oleje a z mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a několika lžícemi vývaru z květáku, rozšleháme a uvaříme hustou omáčku. Žampiony nakrájíme na plátky, podusíme na lžíci másla, vmícháme je do omáčky, tu osolíme, okořeníme a nakonec přidáme žloutek rozmíchaný ve lžíci mléka. Květák rozložíme do vymaštěné, strouhankou vysypané misky, zalijeme jej omáčkou a zapečeme v mírně vyhřáté troubě (180°C). Před dopečením posypeme květák strouhaným sýrem a necháme jej roztavit. Vhodná příloha jsou vařené nebo opečené brambory.

Ostrá kuřecí polévka se zeleninou
Potřebujeme:
¼ kuřete nebo trochu kuřecích dílů pro polévku, 4 lžíce zmrazené zeleninové směsi, 4 lžíce zmrazené kukuřice, 1 cibule, 1 bobkový list, 3 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření,k oregano, chilli, 2 lžíce kečupu, 4 lžíce polévkových nudlí, kousek bujonové kostky, sůl, petrželka

   Čtvrtku kuřete (kuřecí díly) zalijeme studenou vodou a vaříme. Po chvilce přidáme zeleninu, kukuřici, drobně nakrájenou cibuli, koření a vaříme, až maso změkne. Kuřecí čtvrtku (díly) vyjmeme, maso obereme z kostí, nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do vařící polévky současně s kečupem, nudlemi a bujonovou kostkou. Polévku povaříme asi 3 minuty, osolíme, posypeme rozsekanou petrželkou, vyjmeme bobkový list a kuličky koření a podáváme.

Hranolky z vepřového masa zapečené s vaječnou směsí
Potřebujeme:
500 g vepřové plece, 2 plátky šunky, 3 rajčata, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, kousek bujonové kostky, 8 lžic jemně nastrouhaného sýra, 2 vejce, 2 lžíce mléka
   Vepřovou plec naklepeme a nakrájíme na hranolky, šunku na nudličky, rajčata ponoříme na 10 vteřin do vařící vody, oloupeme a drobně nakrájíme. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, zpěníme na másle, přidáme maso a šunku a vše opečeme za stálého míchání. Ke směsi vložíme rajčata, vše posypeme moukou, necháme ji pod poklicí propařit a po minutě vše rozmícháme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme bujonovou kostku a dusíme, až maso změkne a téměř všechna tekutina je odpařená. Povrch směsi urovnáme, zalijeme vejci rozšlehanými se sýrem a mlékem a krátce zapečeme pod grilem nebo v horké troubě, až zálivka ztuhne,. Hned podáváme. Vhodná příloha jsou opékané brambory a zeleninový salát.

Dalmatské čufty
Potřebujeme:
400 g mletého masa (vepřové a hovězí), 1 žemle, mléko, 1 vejce, hladká mouka, mletý pepř, sůl, olej, 1 lžíce másla, mletá sladká paprika, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, kousek citronu, špetka drceného nového koření, 1 bobkový list, ½ skleničky smetany, 1 sterilovaná okurka, 4 lžíce zmrazeného hrášku, kousek papriky
   Žemli nakrájíme na plátky, pokropíme mlékem, po prosáknutí rozmělníme a promícháme s mletým masem, vejcem, pepřem, solí a asi se dvěma lžícemi mouky. Ze směsi uděláme osm tenkých válečků, obalíme je v mouce, po všech stranách je opečeme na oleji a vyjmeme. K oleji od opékání přidáme máslo a drobně nakrájenou cibuli, osmahneme ji, zasypeme dvěma lžícemi mouky a mletou paprikou a krátce osmahneme. Zalijeme je vodou, rozšleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Omáčku osolíme, okořeníme, vmícháme rajčatový protlak a oloupané kolečko citronu a krátce povaříme. Pak ji zředíme smetanou, přidáme čufty, nakrájenou okurku a papriku, hrášek a vše krátce podusíme. bobkový list a citron vyjmeme a čufty hned podáváme. vhodná příloha je rýže.

Kuřecí řízky s „krabí“ majonézou
Potřebujeme:
4 kuřecí řízky, sůl, mletý bílý pepř, olej, na majonézu: 6 lžic majonézy, 6 zmrazených tyčinek surimi (z aljašské tresky), 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce vařeného celeru, citronová šťáva, špetka cukru, sůl, několik kapek worcesterské omáčky

   Kuřecí řízky obalíme, na okrajích několikrát mělce nařízneme a jemně naklepeme. Vložíme je na pánev s rozehřátým olejem a zvolna opečeme po obou stranách. Osolíme je, opepříme, přeložíme na talíře a poklademe připravenou majonézou. Hned podáváme.
Příprava „krabí“ majonézy: Tyčinky necháme rozmrazit a nakrájíme na kousky. Celer nakrájíme na nudličky. Majonézu rozmícháme s jogurtem, citronovou šťávou, solí, cukrem a worcesterskou omáčkou, přidáme tyčinky, celer a promícháme. Hned použijeme.

KV - Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení