Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Recepty na netradiční vánoční cukroví

Cukroví z Orientu
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky a něco na vyválení, 2 lžíce pomletého čínského, nebo japonského zeleného čaje, 1/2 lžičky stolní soli, 225g másla pokojové teploty, 1/2 hrnku jemného krystalového cukru

Příprava: Do malé misky přesejte mouku, čaj a sůl a dejte stranou. Do jiné mísy vložte máslo a našlehejte ho do lehka. Přidejte cukr a taktéž našlehejte, pak přidejte ještě mouku a zašlehejte ji tak, aby se jenom spojila na těsto, které smáčknete dvěma prsty. Těsto položte na pečící papír  a vyválejte ho do tloušťky 12mm. Nechte zchladit v chladničce po dobu asi 30 minut. Troubu si předehřejte na 165° C, dva plechy vyložte pečícím papírem. Z těsta vypíchejte lístkovou formičkou lístky. Přendejte na připravené plechy a udělejte nahoře lístků jejich detail pomocí ostrého malého nožíku. Lístky pečte do pevna asi 15-20 minut, až se začínají tak trochu barvit. 
 
Zasklené cukroví
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva,125 g másla, hrnek cukru,1 vejce, 150 g tvrdých bonbónů

Příprava: Máslo s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte vejce a dobře zašlehejte. Pomalu přidejte mouku se solí a práškem do pečiva. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu. Poté těsto vyválejte na cca 3 mm silný plát, vykrojte požadované tvary, přeneste na pečicí papír a do každého tvaru udělejte otvor. Bonbóny nasekejte na malé kousky a nasypte do vnitřního otvoru sušenek tak, aby více méně důlek pokryly. Pečte v předehřáté troubě na 160° C cca 10 - 15 minut, dokud okraje lehce nezezlátnou. Pokud se v bonbónech dělají bublinky, jak zchladnou, zmizí. Vychladlé bonbóny budou opět tvrdé. Hotové zasklené cukroví můžete ozdobit cukrovým zdobením a posypat kokosem.

Pečené ovocné kostky
Ingredience:
400 g míchaného sušeného ovoce (hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle apod.), kůra z 1 citrónu, 4 lžíce rumu, 2 vejce, 80 g cukru, 80 g hladké mouky, 100 g nahrubo nasekaných ořechů, čokoláda, loupané mandle na ozdobu

Příprava: Sušené ovoce nakrájejte na drobné kostky a promíchejte s kůrou citrónu a rumem. Vejce a cukr ušlehejte do husté pěny, vmíchejte mouku, ořechy a ovocnou směs. Těsto rozetřete na vymaštěný plech, zvolna upečte a ještě teplé rozkrájejte. Vychladlé kostky ozdobte čokoládou a půlkami oloupaných mandlí.

Netradiční ořechy plněné chalvou
Ingredience:
110 g hladké mouky, 70 g másla, 60 g mletých vlašských ořechů, 40 g cukru, 1 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice, špetka soli, 50 g chalvy (koupíme v obchodě s řeckými specialitami nebo zdravou výživou), 30 g hořké čokolády, 20 g másla, 1 lžíce vaječného likéru

Příprava: Mouku s ořechy, cukrem, solí a skořicí promíchejte, přidejte máslo a med a vypracujte těsto. Nechte chvíli v chladu odpočinout. Pak kousky těsta plňte do lehce vymazaných ořechových formiček. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. Po upečení ještě horké z formiček vyklepněte. Nechte vychladnout. Chalvu nasekejte mixerem na jemnou drť, přidejte máslo, rozpuštěnou čokoládu, vaječný likér a důkladně promícháme. Vznikne hustá kaše, kterou naplníme půlky ořechů a přiklopíme druhou polovinou. Nechte v chladu ztuhnout.

Barevné karamelové řezy
Ingredience:
salko,
Příprava: Den předem si uvařte salko. Vařte jej neotevřené a ponořené asi 2 hodiny a pak jej nechte vychladnout. Druhý den si připravte plechy a těsta. Dva plechy vymažte a vysypte, nebo je vyložte pečícím papírem. Máslo nechte změknout. Vejce s cukrem ušlehejte do husté pěny a vmíchejte polohrubou mouku. Těsto nalijte na plech a upečte. Zatím si připravte druhé těsto. Vejce opět vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Vmíchejte ořechy s prosátou strouhankou. Těsto také upečte a upečené korpusy nechejte vychladnout. Během pečení si můžete připravit krém. Studené karamelové salko utřete se změklým máslem. Těsta po vychladnutí slepíte rybízovou marmeládou a nahoru natřete krém. Barevné karamelové řezy přelijte čokoládou nebo čokoládovou polevou a posypte mletými ořechy. Řezy nechejte ztuhnout, nakrájejte a můžete podávat.

KV - Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení