Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Recepty na netradiční a delikatesní vánoční menu

Kaštanová polévka
Potřebujete:
300 g jedlých kaštanů, 1 l vývaru (může být i z kostky), polovina bulvy celeru, 2 petržele, 1 cibule, 150 g zakysané smetany, 50 g másla, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, zelená petrželka
Koupíme upečené kaštany (např. na vánočním trhu) nebo syrové nařízneme ostrým nožem a upečeme ve speciální pánvi nebo v troubě. Oloupeme je a čtyři odložíme stranou, ostatní nahrubo nasekáme. Celer a petržel očistíme, česnek a cibuli oloupeme, vše drobně nakrájíme a společně s kaštany na rozehřátém másle osmahneme (lžičku másla si dáme stranou). Zalijeme vývarem, povaříme až je zelenina měkká, pak polévku rozmixujeme na hladký krém, podle chuti osolíme a opepříme. Čtyři kaštany nakrájíme na plátky a osmahneme je na odložené lžičce másla. Hotovou polévku zjemníme smetanou a ozdobíme opečenými plátky kaštanů a zelenou petrželkou.

Borové šišky
Potřebujete:
3 vejce, 150 g cukru, 1 hrnek hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g škrobové moučky, asi 3 lžíce vody, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, tuk na plech, mandlové plátky, čokoláda nebo poleva na ozdobu. Krém: 250 g másla, 75 g cukru, 1/2 l mléka, 1 balíček čokoládového pudinkového prášku, 1 lžíce kakaa
Vejce ušleháme za postupného přidávání horké vody s cukry. Do vaječné pěny po částech přidáme prosátou mouku se škrobem a kypřicím práškem a vypracujeme těsto. Těsto rozetřeme na pomaštěný pečicí papír na plechu, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut dorůžova. Upečený piškot překlopíme po upečení na vál, stáhneme papír a necháme vychladnout. Plát rozkrojíme na tři díly, dva potřeme krémem, položíme na sebe a třetím zakryjeme. Ostrým nožem vykrájíme tvary šišek, potřeme je po stranách a navrch krémem, strany obalíme v mandlových lupíncích a na povrchu mandle vyskládáme. Z čokolády nebo polevy ostrým nožem nakrájíme „jehličí“ a na talířcích šišky dozdobíme.

Filé z candáta s opečenými bramborami
Potřebujete:
4 porce filetů z candáta, 1 lžička sladké papriky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 1 citrón, sůl, mletý pepř
Filety z candáta opláchneme a osušíme. Osolíme je a opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a vložíme porce vnější stranou, po 3 až 4 minutách opatrně porce otočíme a dopečeme. Candáta podáváme na nahřátých talířích, obložené plátky citrónu. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory. Opečené brambory: 1 kg předem uvařených brambor, sůl, lžíce másla, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na dílky. Na rozehřátém másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli a anglickou slaninu, přidáme dílky brambor a za stálého obracení je opékáme dočervena, podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Něco pro vegetariány - Ražniči Robi s mandlí a sušenou švestkou
Potřebujete:
5 porcí Robi 300, 1 větší kapie, 5 středně velkých žampiónů, 15 ks suš. švestek , 15 ks pražených mandlí, 4 menší cibule, olej, soj. omáčka, worchester. omáčka, podravka
Plátky Robi nakrájíme na čtverečky asi 2,5 x 2,5 cm, cibuli na kolečka, kapii na čtverečky jako Robi. Suš. švestky vypeckujeme a místo pecky vložíme praženou mandli. Žampióny na půlky. Střídavě napícháme na špejli, vložíme do misky nebo malého pekáčku a mírně podlijeme zálivkou připravenou z 5 cl sojové, 5 cl worchestrové omáčky a kávové lžičky podravky. Necháme minimálně hodinu macerovat. Zbytky od zeleniny a žampiónů můžeme přidat. Dochucené ražniči na oleji opečeme, zalijeme dresinkem, ve kterém jsme ji macerovali a krátce pod poklicí v troubě nebo na mírném ohni podusíme. Podáváme s bramborovou kaší nebo jinak upravenými brambory.

Zelný salát Robi s černýma houbama 
Potřebujete:
hlávkové zelí 400 g, kapie 100 g, 5-6 ks feferonek, 100 g pórku, 1 menší cibule, 200 g Robi, 50 g oleje, 30 g černých hub, cukr, ocet,
sůl
Hlávkové zelí nakrájíme na kostičky a povaříme ve slané vodě. Slijeme a necháme ve studené vodě vychladit. Do vychlazeného zelí přidáme na nudličky krájenou kapii, na kolečka nakrájený pórek a cibuli, máčené černé houby a drobně sekanou feferonku /podle chuti/. Vmícháme nudličky krájeného Robi, olej a podle chuti dochutíme solí, octem a cukrem, případně podravkou nebo kořením wei-su. V chladu necháme proležet.

Smažené Robi s česnekem v ořechové strouhance
Potřebujete:
5 plátků Robi, stroužek česneku, suš. mléko, zeleninový vývar, hl. mouka, strouhanka, mletá jádra vlašských ořechů, vegeta, olej na smažení
Plátky Robi ochutíme třeným česnekem a vegetou. Necháme hodinu proležet. Z vývaru suš. mléka a mouky připravíme těstíčko řidší jako na palačinky. Strouhanku promícháme v poměru 1 : 2 s ořechy /2 díly strouhanky - 1 díl ořechů/. Ochucené plátky balíme v hl. mouce, těstíčku a strouhance. Smažíme do růžova v rozehřátém oleji. Vhodná příloha je bramborový salát s jogurtovým křenovým dresingem a citron.

KV - Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení