Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Recepty na nejlepší saláty z celého světa

Zeleninový salát francouzský
Suroviny: menší mrkev, 1/2 menšího celeru, 1/2 menšího květáku, 1/2 šálku sterilovaného hrášku, 1/2 šálku sterilovaných fazolek, 1 1/2 šálku majonézy, sůl, ocet, citron
Postup: Syrovou zeleninu uvaříme v malém množství okyselené osolené vody a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme sterilovaný hrášek a fazolky nakrájené na úzké proužky. Promícháme s majonézou ochucenou citrónem nebo s majonézou francouzskou (2 díly majonézy, 1 díl ušlehané neslazené šlehačky). Necháme několik hodin v chladu uležet.

Americký pikantní zelný salát Cole Slaw
Suroviny: 0,75 hrnku kyselé smetany, 1 lžíce octa z červeného vína, 1 lžíce cukru, nebo medu, 4 hrnky nastrouhaného bílého zelí, 4 hrnky nastrouhaného červeného zelí, 1 hrnek nastrouhané mrkve, 0,5 hrnku jemně nastrouhaného čerstvého křenu (nebo podle jeho potence), sůl a pepř podle chuti
Postup: Ve velké míse našlehejte smetanu, cukr, ocet a pepřem. Vložte dovnitř obojí zelí, mrkev a křen a dobře vše promíchejte. Přikryjte průhlednou fólií a nechte uležet v chladničce až 4 hodiny. Před podáváním promíchejte, přidejte sůl a případně pepř.

Banánový salát s kokosem a šunkou
Suroviny: 3 banány, 3 lžíce strouhaného kokosu, 250 g šunky, špetka strouhané citronové kůry, citronová šťáva, 200 ml smetany
Postup: Oloupané banány nakrájíme na kolečka, rozložíme do mísy, posypeme kokosem, na kostičky pokrájenou šunkou a kůrou, pokapeme citronovou šťávou. Nakonec zalijeme sladkou smetanou a dáme vychladit.

Bramborový salát po indicku
Suroviny: 500 g brambor, 200 g pórku, 1 žlutá paprika, 2 rajčata, 1 svazek cibulek s natí, 300 g bílého jogurtu, 100 g kysané smetany, citronová šťáva, 0,5 lžičky mletého kmínu, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, petrželová nať
Postup: Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a papriku, cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Přidáme na tenká kolečka nakrájený pórek. Vše dobře promícháme. Jogurt rozšleháme se smetanou a šťávou, přidáme prolisovaný česnek, sekanou nať, osolíme, opepříme. Přidáme na suché pánvi opražený kmín. Přelijeme salát, promícháme a necháme odstát.

Bylinkový salát
Suroviny: barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy měsíčku, 1 lžíce suché hořčice, 2 lžíce světlého medu, 4 lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžíce papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce ořechového oleje
Postup: List všech bylin vypereme, natrháme a smícháme s nasekanou pažitkou a petrželí a posypeme květy měsíčků. Připravíme si zálivku. V misce smícháme prášek hořčice s medem do jemné struktury. Přidáme citrónovou šťávu, papriku, slunečnicový olej a olej z vlašských ořechů. Zalijeme zálivkou, přidáme opražené hořčičné semínko a dochutíme.

Exotický salát s koňakem, hrozny a meduňkou
Suroviny: 2 ks banány, 3 ks hrušky, 500 g hroznového vína, 2 ks jablka, 100 g pistácie, šlehačka, moučkový cukr, vaječný likér, meduňka
Postup: Ovoce oloupeme, nakrájíme, dáme do mísy a zasypeme moučkovým cukrem, lehce promícháme a přidáme vaječný koňak. Poklademe hroznovým vínem a pistáciovými oříšky, ozdobíme šlehačkou a lístky meduňky.

Jarní salát z ucha Jidášova
Suroviny: 4 vařená vejce, 1 hrst strouhaného sýra, pažitka, kopřivy, případně mladé listy pampelišky, majonéza, sůl, pepř, 20 g sušeného ucha Jidášova nebo čtyřnásobný počet čerstvého ucha Jidášova
Postup: Sušené ucho Jidášovo den předem namočíme, houby 5 minut povaříme a vychladíme. Kopřivy spaříme. Všechny suroviny nakrájíme na drobno, spojíme majonézou a osolíme a okořeníme.

Rýžový salát s kari a rozinkami
Suroviny: malá majonéza (bílý jogurt), 1 lžička kari koření, rozinky
Postup: Uvaříme rýži a necháme ji vychladnout. Smícháme majonézu (jogurt) s kari kořením a rozinkami, nakonec vmícháme rýži.

KV - Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení