Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Recepty k oslavě posvícení

Podle legendy slavil první posvícení Šalamoun, když světil svůj chrám v Jeruzalémě. Každý rok v ten stejný den pak pořádal hostinu pro své přátele na počest vysvěcení chrámu. Posvícení ale bývalo také jedním z nejoblíbenějších svátků venkovského lidu, kterým se oslavoval konec polních prací. Tedy v období kdy již byl nový mák do buchet, zásoba čerstvé mouky a vajec, zralé švestky a vykrmené husy. Hody to bývaly v pravdě královské.

Polévka kaldoun - drůbková
Suroviny:
Husí nebo jiné drůbeží drůbky, sůl, celer, petržel, mrkev, 1 cibule, celý pepř, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, zázvor, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek, petrželka, 1 menší květák, na nudle – 1 vejce, mouka
Postup: Očištěné drůbky vložíme do osolené vařící vody a vaříme je s polévkovou zeleninou a celým pepřem. Potom zahustíme světlou jíškou, procedíme, vložíme nakrájené drůbky, na růžičky nakrájený uvařený květák, uvařené tlustší nudle a společně chvilku povaříme. Polévku zjemníme smetanou se žloutkem a ochutíme petrželkou, zázvorem nebo muškátovým květem. Polévka je dost hustá.

Kuře plněné zelím
Suroviny:
1 kuře (cca 1 kg = lépe se propeče), 1 sklenice kysaného zelí, sůl, pikantní koření 
Postup: Kuře omyjeme, osolíme a okořeníme pikantní kořenící směsí (tak jak komu chutná) svrchu i zevnitř. Kysané zelí přisladíme (použijeme sterilované zelí ve sladkokyselém nálevu, není nutno sladit), vymačkáme a celý obsah sklenice napěchujeme do kuřete. Kuře zašijeme. Vodu ze zelí vlijeme do pekáče,můžeme přidat pro lepší chuť máslo, vložíme kuře, nejprve prsíčky dolů a pečeme cca 45 min při 200 st. C. Když jsou zádíčka kuřete opečena otočíme prsíčky nahoru a dopékáme dozlatova. Když je kuře hotové, zelí vyjmeme a promícháme s výpekem.
Jako přílohu použijeme bramborové knedlíky. Kuře naporcujeme, zelí klademe na talíř přímo na knedlíky.
 
Kombinované bramborové knedlíky
Suroviny:
500 g vařených brambor, 2 kg syrových brambor, trochu mléka, 1 vejce, sůl, 140 g hrubé mouky, 80 g sádla a 40 g cibule
Postup: Brambory uvaříme, oloupeme a horké prolisujeme nebo studené nastrouháme a dáme do mísy. Oloupané syrové brambory ve studené vodě nastrouháme, dáme na cedník, polijeme trochou horkého mléka a přikryté necháme vykapat. Potom přidáme k vařeným bramborům, osolíme, zapracujeme mouku a vejce a uděláme polotuhé těsto. Tvoříme kulaté, prostředně velké knedlíky a vaříme je 15 – 20 minut v osolené vodě, opatrně odmícháváme ode dna a nedopustíme, aby se vařily příliš prudce. Uvařené natrhneme dvěma vidličkami a pomastíme sádlem, případně posypeme dozlatova osmaženou cibulkou. Hodí se k vepřové pečeni nebo huse, nebo podáváme jako samostatný pokrm s dušeným zelím a rozškvařenou slaninou.

Husa nebo vepřová pečeně
Suroviny:
1 husa nebo 1,5 kg vepřového masa, sůl, zázvor, několik stroužků česneku
Postup: Do prsíček a stehen očištěné husy špičatým úzkým nožem zasuneme česnek utřený se solí, na povrchu osolíme, posypeme mletým zázvorem a zvolna pečeme nejprve pod pokličkou. Stejným způsobem připravíme vepřovou kýtu, plec nebo bůček. Při pečení maso podléváme a často šťávou poléváme, aby byla kůrčička křupavá.

 

Kaldoun drůbková polévku s knedlíčky
Suroviny:
1 litr vody drůbky z husy, z kachny, nebo krůty a kuřete/srdce,žaludek, krk. event. konce křídel, asi 100 g kořenové zeleniny/mrkev,celer,petržel/, 1 menší cibule, 2 celé pepře, muškátový oříšek nebo květ, sůl, celkem 60g másla nebo vypečeného sádla z husy nebo kachny, 30g hl.mouky Postup:  Očištěné drůbky dáme do studené vody, přidáme cibuli,a pepř.Vaříme do poloměkka pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu vcelku. Vaříme do změknutí zeleniny scedíme.Vývar zahustíme jíškou maso nakrájíme na nudličky vložíme do polévky a nakonec přidáme játrové knedlíčky. K utřeným, nebo umletým játrům-drůbežím přidáme strouhanku, česnek sůl, muškátový oříšek nebo květ trochu majoránky, 2 žloutky a ze dvou bílků sníh. Směs utřeme a lžičkou vykrojujeme malé kousky, které rukou tvarujeme do kuliček.

Koblihy ze šlehaného těsta
Suroviny:
1/4 l mléka, 30 g droždí, 50 g cukru, 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 4 žloutky, sůl, vanilka, citrónová kůra, 1 lžička rumu nebo punče, 80 g másla, 150 - 200 g zavařeniny, na smažení - 1 a 1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku
Postup: Z osminy litru mléka, droždí, jedné lžíce cukru a asi 150 g mouky uděláme řidší kvásek a dáme jej vykynout. Do kotlíku na sníh dáme žloutky, cukr, druhou osminku mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citrónovou kůru, rum nebo punč a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout. Pak obvyklým způsobem vykrajujeme a plníme koblihy a smažíme je

KV                                                    Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení