Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Postavte si pec na pizzu

   V sestavě pece na pizzu s názvem Modulare forno je na jedné straně instalován otevřený krb, určený však hlavně pro přípravu jídla na roštu a z druhé strany sestavy je instalováno ohniště na přípravu pizz, ale i na pečení dalších potravin. Jako otevřené ohniště byla v této sestavě instalována krbová vložka a ohniště do pícky Multiplo. Na rozměrném soklu je položena kamenná pracovní deska, která se dobře udržuje. Odkouření z krbu vede většinou rovnou do komína, odkouření z pece na pizzu je vedeno rourou a napojeno do komína v horní části místnosti. Nad ohništěm v krbu, který je otevřen do dvou stran, je shora instalována zábrana, která snižuje světlou výšku ohniště a zároveň usměrňuje tok spalin do komína. Tato jednoduchá zábrana dokáže účinně zabránit „kouření“ krbu do místnosti. Sestavu je možno pochopitelně postavit i amatérským způsobem, i při tomto řešení se však doporučuje instalovat do sestavy ohniště.
   Další možností kombinované sestavy krbu na rožnění a pece na pizzu instalované v kuchyni je sestava Combinato KF/KFP. Sestava je vyzděna celá z cihel a vodorovné i svislé linie stavby jsou podtrženy právě užitím neomítnutých cihel, nejlépe šamotek nebo lícovek. Cihly jsou vyspárovány a prostory mezi sloupky jsou omítnuty a nabíleny. Ohniště krbu je níže než okrajový límec z cihel, a tak nedochází k vypadávání žhavých uhlíků do prostoru kuchyně. Nad ohništěm je pod překladem z leštěného dřeva plechový límec, který snižuje prostor ohniště a pomáhá odvádět spaliny. V ohništi krbu pro rožnění je vložka pro svislé spalování dřevěného uhlí, lze v ní však spalovat i běžná polena. Rohová sestava Vittoria pak obsahuje otevřený krb i pícku na pizzu. Tato krbová sestava s ohništěm už může plně sloužit nejen k přípravě jídel, ale i k vytápění.
   Takovéto sestavy můžeme instalovat do prostorných soukromých kuchyní i do menších restaurací, penzionů apod., kde mohou sloužit pro potěchu hostů z pohledu na oheň v krbu a jako atraktivní podívaná při přípravě jídla.

Pícka na pizzu na zahradě
   Zahradní pícka na pizzu je atraktivní také proto, že si ji můžete postavit sami. Nejprve je nutné, tak jako u každé zahradní stavbičky spojené s posezením a jídlem, najít vhodné místo, kde nebude táhnout a kde můžete najít i dost místa pro obsluhu pícky.
   Součástí pece na pizzu v zahradě musí být integrovaný pochozí prostor pro manipulaci s potravinami. Nejlépe je upravit jeho povrchové části nějakým odolným omyvatelným obkladem, jako je například obklad keramikou či upravenými kameny. Pracovní prostor kolem pece na pizzu je možné upravit z kamene, kvalitních cihel se spárováním nebo dobře impregnovaným a natřeným dřevem, nejlépe některým z polyuretanových laků. Pícku musíme postavit tak, aby vstup do prostoru pece byl dobře dosažitelný a aby se dalo do pece dobře „sázet“ rovnou na dno, nebo vkládat do pečicího prostoru podnosy, na kterých se pizza nebo jiné potraviny pečou.

Vytápění pece na pizzu
   Pec na pizzu se oproti peci na chleba roztápí relativně krátce. Nejprve se nechá rozhořet oheň, až jsou z něj jen žhavé uhlíky. K žhavému základu se pak přidává další palivo, které udržuje teplotu v peci a umožňuje kontinuální pečení jedné pizzy za druhou. Umožňuje to technika spalování, kdy se nejprve nechá dobře rozhořet palivo po celé ploše, pak se žhavý materiál smete košťátkem a hrablem na jednu stranu, mírně se na něj přiloží další palivo a na druhé straně dna pece se peče. Po nějaké době, kdy obnažená strana začne vychládat, se žhavé palivo přehrne na opačnou stranu, přiloží se na něj a peče se na té části, kde byl předtím oheň. Takto lze obě strany střídat skoro do nekonečna, pokud při přehazování žhavého topiva vymeteme vždycky opatrně již vychladlý popel.
   Některé pizzerie mají dno pece pokryté nerezovým plechem, který je do dna ukotven, aby se nekroutil a navíc je po obvodu zapuštěn do obezdění. Na takovém nerezovém základě se peče pizza a jiné dobroty relativně velice jednoduše.

Pečení pizzy
   Těsto se nejlépe formuje do plechu, ve kterém se pizza peče. Je to pro amatéra jednoduché a bez nebezpečí, že se pizza při pečení přichytí na dno pícky. Pravé italské pečení však předpokládá, že placku na pizzu položíme na sázecí lopatu, kterou jsme předtím pomoučnili, a pak pizzu vsadíme do pece. Než se však do takové operace pustíme, je dobré navštívit nějakou pizzerii, kde pečou pizzu skutečně v pravé peci, a bedlivě sledovat, jak to obsluha vlastně dělá.
   Vzhledem k různé tloušťce těsta a různým ingrediencím se pec před pečením musí rozehřát. Nejprve pečeme pizzu při teplotě cca 220 až 250 °C, během 5 minut snížíme teplotu na polovinu. Zpočátku umístíme pizzu blíže k teplému zdroji a po 5 minutách ji odsuneme dále. Pizzu lze péci na dně pece, dále na obvyklém plechu, na teflonu, ve formě, na plechu vyloženém alobalem nebo speciálním papírem. Pečeme-li pizzu na plechu, potřeme jej tence tukem nebo kvalitním olejem. Použitý olej by měl mít kvalitu fritovacího oleje, který snáší vysokou teplotu. Ostatní druhy olejů se přepalují.

KV-Ilustrační foto:edilkamin.com

Komentáře

pizza pec

Pre perfektný návod k výstavbe pece na pizzu skúste www.pizza-pec.sk

Přihlášení