Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Ovoce ze zahrady na sto chutí – netradiční recepty

Angreštové čatní  
1 kg očištěného angreštu, 1-2 dl vinného octa, 1 lžička soli, 200 g cukru, 2 stroužky lisovaného česneku, ½ lžičky karí, ½ lžičky mletého nebo 1 lžička čerstvého zázvoru, po špetce mletého hřebíčku, chilli, skořice
Angrešt rozvaříme spolu s ostatními přísadami. Provaříme, promícháme a za horka plníme do skleniček. Uzavřeme a buď jen překlopíme, anebo sterilujeme. Někdy můžeme část angreštu nahradit oloupanými plátky kiwi.

 

Kosmatice
Květy bezu černého se stopkou, 250 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 3 vejce, špetka soli, 1 lžíce oleje, olej na smažení, cukr, skořice
Z mouky, mléka, vajec, soli a trochy oleje (nebo rozpuštěného másla) ušleháme těstíčko. Opraná, právě rozkvetlá květenství se stopkami, za které je držíme při namáčení do těstíčka, smažíme do zlatova v horkém oleji, vyjmeme, dáme okapat na savý papír a odstraníme stopky. Pocukrujeme, ochutíme skořicí a horké podáváme. Také je možno smažit tak, že do tuku nalijete sběračku těstíčka, hned vtiskneme květenství a přelijeme trochou těstíčka. Kosmatice můžeme připravit i naslano, pak do těstíčka přidáme lžíci strouhaného sýra.

 

Borůvková klevela
1 kg borůvek, 250 g cukru a 3 lžíce rumu
Borůvky rozvaříme s trochou vody. Jakmile změknou, přidáme cukr a mícháme, až se rozpustí. Sejmeme z ohně a přidáme rum. Plníme za horka do malých skleniček, uzavřeme, hned obrátíme a necháme vychladnout. Nebo sterilujeme 20 minut při teplotě 90° C.

Omáčka Cranberry
250 g brusinek, 5 dl vody, 1 lžíce cukru, dobře omytá citronová kůra, 2 hřebíčky, 1 dl červeného vína
Brusinky rozvaříme ve vodě, přidáme cukr, citronovou kůru, hřebíček a víno. Svaříme do hustoty šlehačky. Omáčku podáváme teplou nebo studenou k pečené drůbeži, zvěřině nebo i k hovězí pečeni. Mžeme ji zavařit do malých skleniček.

 

Hrušky s tuňákovým krémem
2 velké zralé hrušky, citronová šťáva, 1 konzerva tuňáka (100-150 g), 1 lučina, 1 malá cibule, 1 vařené vejce, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce rukoly, 1 lžíce sekaných kaparů, sůl, mletý pepř, rajčata na ozdobu
Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců, trochu vyhloubíme a pokapeme citronovou šťávou. V misce utřeme Lučinu s tuňákem bez šťávy, pokrájenou vydlabanou hruškovou dužninou, sekané vejce, krájenou petrželku, rukolu, kapary, opepříme a lehce osolíme. rozmícháme a krémem naplníme půlky hrušek. Ozdobíme plátkem vařeného vejce nebo rajčaty či kapary a petrželkou. Podáváme na listu salátu s toasty.

 

Vídeňská jablečná polévka s rybízem
500 g jablek, 1,5 l vody, 0,5 l bílého vína, 80 g cukru, 50 g rozinek, 100 g červeného rybízu, 2 hřebíčky, kousek celé skořice (š-4 cm), 40 g škrobové moučky, citronová kůra, malá špetka soli, 1 citron

Očištěná jablka nakrájená na kousky dáme do kastrolu a přilijeme víno, přidáme citronovou kůru (opranou v horké vodě, nebo sušenou), cukr, skořice a hřebíčky a pomalu dusíme do měkka. vyjmeme celá koření a přecedíme. Jablka rozmixujeme nebo protlačíme sítem. Dolijeme vodou, přidáme oprané rozinky a bobule rybízu. Nepatrně osolíme. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v troše vody a polévku povaříme. Podle chuti ještě přisladíme a přidáme citronovou šťávu. Polévku podáváme teplou nebo i studenou.

Smažené jahody
0,25 l mléka, 2 vejce, špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 1 sklenička rumu nebo bílého vína, tuk na smažení, větší jahody, vanilinový cukr

Připravíme těstíčko – ušleháme vejce s mlékem, solí, moukou, rumem nebo vínem. Těstíčko by mělo být mírně zahoustlé. Do těstíčka pak namáčíme jahody a vysmažujeme je v tuku. Osmažené jahody necháme chvilku na papírovém ubrousku, aby se odsál tuk, a pak je pocukrujeme vanilinovým nebo pravým vanilkovým cukrem.

 

Jeřabinový likér
2 kg jeřabin, 600 g cukru, 1 l vody, 1 l lihu (nebo 1,5 l vodky), 6 hřebíčků, 2 celé skořic, citronová kůra
Okurkovou láhev naplníme jeřabinami,vychladlým cukerným roztokem, přidáme skořici, hřebíček, citronovou kůru (půl lžičky sušené kůry) a líh. Láhev korkem nebo alobalem uzavřeme a necháme stát na teplém místě si měsíc. Pak přefiltrujeme. Likér je chutnější, když se nějakou dobu uleží.

 

Grilovaný losos s ostružinovým protlakem
4 steaky z lososa, 4 lžíce olivového oleje, ½ lžíce drceného bílého pepře, sůl, máslo
Ostružinový protlak: 150 g ostružin, 1 dl bílého vína, 1 lžíce medu
Připravíme si ostružinový protlak. Ostružiny podusíme asi 10 minut ve víně s medem, protlačíme do misky a udržujeme v teple. Lososa opepříme,osolíme. Vložíme jej do pánve s rozehřátým olejem a prudce opečeme z obou stran. Nakonec přidáme trochu másla. Steaky dáme na talíř, přelijeme trochou oleje s máslem. K tomu přidáme ostružinový protlak. Prodáváme s brambory, hranolky nebo kroketami. Ostružinový protlak můžeme použít i ke grilovaným kuřecím řízkům, případně doplnit opečenými plátky jablek s trochou skořice.

KV                                                            Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení