Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Nejlepší recepty na slané koláče a quiche

Quiche cuketami a vlašskými ořechy
Potřebujete: 150 g pšeničné mouky, 75 g pšeničného šrotu, 4 vejce, 125 g másla, muškát, sůl, 500 g cukety, máslo na formu, 125 g smetany, pepř, 3 sekané stroužky česneku, 50 g strouhaného ementálu, 50 g sekaných vlašských ořechů
Postup: Mouku a šrot nasypeme na pracovní plochu. Do středu dáme 1 vejce, máslo, muškát a sůl. Vše rychle zpracujeme a křehké těsto uložíme na 30 minut do chladničky. Cukety omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme na ½ cm plátky. Přelijeme je vařící vodou, rychle zchladíme a necháme okapat. Formu na quiche vymastíme máslem, těsto vtlačíme do formy a okraje vytáhneme. V troubě předehřáté na 180° quiche 10 minut předpečeme. Mezitím rozmícháme zbývající vejce se smetanou, muškátem, solí, pepřem, česnekem a sýrem. Formu vyndáme z trouby. Těsto šoupinkovitě obložíme plátky cuket a posypeme vlašskými ořechy. Quiche přelijeme vaječnou smetanou a při 190° pečeme dalších 25 minut.

Koláč s pórkem a mandlemi
Potřebujete: na těsto: 150 g hladké mouky, ½ sáčku sušeného droždí, 40 g změklého másla v malých kouscích, 60 ml vlažného mléka, ½ čajové lžičky cukru, ¼ čajové lžičky soli, na náplň: 500 g pórku, 1 ½ polévkové lžíce másla, 150 g jogurtu, 2 vejce, 100 g strouhaných mandlí, 2 polévkové lžíce jemně sekaného kopru, pepř, čerstvě mletý strouhaný muškátový oříšek, 1 červenou papriku, 2 polévkové lžíce mandlových plátků
Postup: Mouku, droždí, máslo, mléko, cukr a sůl zpracujeme na hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme 30 minut kynout. Na náplň očistíme pórek, omyjeme jej a nakrájíme na tenké proužky. ½ polévkové lžíce másla rozpustíme na pánvi a pórek opečeme. Ručním šlehačem rozmícháme jogurt a vejce. Přisypeme mandle a okořeníme solí, pepřem a muškátem. Troubu předehřejeme na 200°. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme tenké těsto, které vložíme do máslem vymaštěné dortové formy (průměr 26 cm) a po obvodu těsta vytvarujeme asi 3cm vysoký okraj. Mandlovo-pórkovou směs rozetřeme na těsto. Papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Koláč ozdobíme proužky papriky a mandlovými plátky a obložíme vločkami másla. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 30 minut. Chutná horký, vlažný i studený.

Alsaský slaný koláč
Potřebujete: 1 balení těsta na pizzu, 4 malé cibule, 150 anglické slaniny, 2 polévkové lžíce oleje, 160 g zakysané smetany, 2 polévkové lžíce mléka, sůl, pepř, špetku muškátu
Postup: Těsto připravíme podle návodu na obalu. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto na plechu rovnoměrně rozválíme a na otevřené straně vytvarujeme nízký okraj. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky. V oleji rozehřátém na pánvi cibuli podusíme do sklovita a slaninu opečeme. Zakysanou smetanu rozmícháme s mlékem a okořeníme solí, pepřem a muškátem. Přidáme cibuli a slaninu, směs promícháme a rovnoměrně rozdělíme na těsto. Slaný koláč pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 30 minut – okraje koláče musí být vypečené do křupava.

Quiche s pórkem a hruškami
Potřebujete: 150 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 1 polévková lžíce cukru, 1 čajová lžíce soli, 110 g másla, 2 vejce, 1 pórek nakrájený na proužky, 2 malé zralé hrušky, 100 ml mléka, 100 g rokfóru, pepř, muškát
Postup: Mouku,mandle, cukr a sůl smícháme v míse. Přidáme na kostky nakrájené máslo a 1 vejce. všechny přísady rozdrobíme, z drobenky vypracujeme těsto a vytvarujeme do koule. Zabalíme do fólie a nejméně na 30 minut uložíme do chladničky. 4 formy na quiche vymažeme máslem a vysypeme moukou. Máslo rozpustíme v malém hrnci, přidáme proužky pórku, mírně osolíme a zakryté 5 minut dusíme. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince. Půlky hrušek nakrájíme na tenké plátky tak, aby jednotlivé plátky na straně stopky ještě „držely pohromadě“. Mléko, sýr, vejce umixujeme, okořeníme pepřem a muškátem. Troubu předehřejeme na 180°. Pracovní plochu poprášíme moukou a vyválíme 3 mm silné těsto. Z těsta vykrojíme 4 placky o trochu větší, než jsou formy, placky přeneseme do forem a těsto na dně a na okrajích lehce přitlačíme. Na každou quiche vějířovitě rozložíme polovinu nakrájené hrušky, rozdělíme pórek a sýrový krém. Pečeme 30 minut dozlatova.
 
Cibulový koláč se slaninou a hermelínem
Potřebujete: 10 cibulí, 8 polévkových lžic oleje, 300 g hladké mouky, 4 čajové lžičky prášku do pečiva, 200 ml plnotučného mléka, sůl, tuk na plech, 200 g hermelínu, 450 g zakysané smetany, 6 vajec, 1-2 čajové lžičky kmínu, pepř, muškát, 200 g plátků prorostlé slaniny, 1 polévková lžíce jemně nasekané petržele Postup: Na obložení oloupeme cibule a nakrájíme je na silnější kolečka. V hrnci rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje, přidáme cibuli a za častého míchání ji 10 minut dusíme dosklovita. Do mísy vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme zbývající olej, mléko a špetku soli a vše důkladně prohněteme. Těsto rozválíme na vymaštěný plech. Na obložení nakrájíme na malé kousky hermelín a vidličkou ho rozmačkáme. Rozmícháme zakysanou smetanu a vmícháme do ní hermelín. Do hermelínové směsi přidáme vejce s podušenou cibulí a dobře promícháme. Cibulovou směs pikantně okořeníme kmínem, solí, pepřem a muškátem a rodzělíme na těsto. Nakonec koláč obložíme plátky slaniny. V troubě předehřáté na 200° pečeme cibulový koláč asi 45 minut. Před podáváním koláč posypeme sekanou petrželí.

  KV                                                                            Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení