Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Nejlepší recepty na domácí pizzu

Pizza neapolská (Neapolitana)
Těsto:
40 g droží, 1 a ½ šálku vlažné vody, špetka cukru, 4 šálky mouky, ½ lžičky soli, 1 šálek olivového oleje (nejlépe Virgin)
Náplň: 3 polévkové lžíce oleje, 3 cibule, 6 rajčat, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 a ½ polévkové lžíce čerstvě rozsekané bazalky (nebo lžička suché), 1 a ½ lžičky cukru, sůl, pepř, špetka dobromysli (oregana), 3 stroužky česneku, 500 g salámu nakrájeného na kostičky, 4 lžíce strouhaného sýra, 8 sardelových řezů, 16 oliv nejlépe bez pecky, 4 naložené feferonky.

Droždí smícháme se čtyřmi polévkovými lžícemi vlažné vody s cukrem a dáme na teplé místo, aby vzešlo. Sůl a mouka se dá do mísy, uprostřed se vytvoří důlek, tam vlijeme droždí, zbytek vody a olej. Těsto dobře propracujeme a necháme hodinu vykynout. Z oleje, cibule, rajčatového protlaku, bazalky, česneku, cukru, soli, pepře udusíme hustou omáčku, do které dáme 300 salámu, pokrájené olivy nebo feferonky. Z těsta uděláme koláče o průměru 25 až 48 cm a navršíme na ně náplň, posypeme strouhaným sýrem a poklademe sardelkami. Nakonec pokapeme olejem a pečeme na dobře vymaštěném plechu.
   Na stejném základě, to je na stejném korpusu (či placce) z těsta a na kořeněném rajčatovém základě lze udělat mnoho různých druhů pizz. U všech následujících receptů od pizzy žampionové až po pizzu „Frutti di mare“ platí, že základ je již daný, tedy placka z těsta a pravý italský tomatový nebo česky rajčatový základ. V různých předpisech se pro přípravu pizzy předepisuje jako základ kečup. To je však zásadně špatně. Dnes je již k dostání i u nás originální konzervovaný základ pro náplň do pizzy.

Pizza salámová
350 g měkkého salámu, 100 g nakrájeného ementálu na proužky, 50 g anglické slaniny, 200 g cibule nakrájené na kolečka, 150 g žampionů, 250 g rajčat, trochu oregana nebo bazalky, majoránka

Pizza vajíčko-smetanová
4 čerstvé zelené papriky, 4 lžíce kysané smetany, 4 vejce, muškátový oříšek
Do základu z rajčat vmícháme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, 4 čerstvé zelené papriky, 4 lžíce kysané smetany, ve které jsou rozmíchaná 4 vejce (při cholesterové dietě bez žloutků) a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

Pizza Honkong
5 lžic strouhaného sýra (cca 150 g), menší konzerva tuňáka bez šťávy, případně trochu sardelových řezů, můžeme přidat i tzv. „krabí maso“, 200 g měkkého salámu.

Pizza Dolce vita
350-400 g šunky, nejlépe od kosti, několik koleček ananasu (případně konzervovaného okapaného), 300 g nastrouhaného sýra či sýra na plátky.

Pizza benátská
Malá konzerva tuňáka, na plátky nakrájená 2 rajčata, 2 nakrájená natvrdo uvařená vejce, 1 větší cibule, 100 g plátkového sýra

Pizza sicilská (Siciliano)
250 g mortadely, 2 cibule nakráené na plátky, utřený nebo nadrobno nakrájený česnek, 3 feferonky, 200  sýra

Pizza Stella
350 g krájené šunky od kosti či jiné kvalitní šunky, 5 velkých rajčat nakrájených na plátky, 300  ementálu v plátcích nebo strouhaného

Pizza Al Capone
300 g paprikového salámu, lžička kapií, 2 cibule nakrájené na plátky, 250-350 g sýra (nejlepší ementál, možno též eidamská cihla apod.).

 

Pizza Tachina (krůtí)
400 g uzeného nebo vařeného krůtího masa, italská směs koření (bazalka, oregano, zázvor, zelná nať), 100 g žampionů, 2 nakrájené papriky, 200 g strouhaného sýra.

Pizza Francesco
150-200 g anglické slaniny, hrstička kaparů, asi 4 lžíce sladké kukuřice, 3 nakrájená rajčata, 100 g žampionů, 4 lžíce strouhaného sýra.

 

Pizza chřestová
300 g chřestu (nejlépe z konzervy), 3 lžíce sladké kukuřice, 100 g sterilovaného nebo čerstvého hrášku, 2 papriky, 3 rajčata (oboje nakrájené), 100 g strouhaného sýra.

 

KV-Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení